Tavaszi sztárforgatag a Filharmóniával Pécsen • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tavaszi sztárforgatag a Filharmóniával Pécsen

Kihagyhatatlan sztárkavalkád érkezik tavasszal Pécsre sok koncerttel és különleges zenei élményekkel!  Grammy-díjas karmester Paavo Järvi, a világ legjobb zenekarai között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar, Dés László, a klasszikus zene ünnepelt szopránja Baráth Emőke és a Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája… pár név azok közül, akik a tavasz folyamán városunkba érkeznek a Filharmónia Magyarország meghívására. A fellépők a Filharmónia Mesterbérletébe, egyházzenei fesztiváljukba, illetve az általuk rendezett Orgonák éjszakája programsor részeként érkeznek, amit május 18-án a világ több, mint 30 országában rendez meg 4 kontinensen a pécsi székhelyű koncertszervező iroda. Közel 100 orgonista több, mint 70000 orgonasípot szólaltat meg aznap éjjel a világban.

 

 

„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre. A hazánkban már évek óta népszerű zenei programot idén nemzetközi szintre emeli a rendező Filharmónia Magyarország. Itthon is programok sokasága várja majd a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül szinte mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti. A filharmonia.hu oldalon nemcsak különleges helyszínek, izgalmas produkciók kavalkádját találhatják meg világszerte aznap, de közreműködőként találkozhatnak olyan sztárokkal is mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel- lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de a fontos koncerttermek sem nélkülözhetik az instrumentumot.  Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. 2019 óta minden évben orgonaszó hallható ilyenkor nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metró aluljáróban. Még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon és Debrecenben részesei lehetnek egy Oxfordból érkező orgona megszentelésének is.

A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségek együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, az érdeklődés kimondottan nagy. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd. Akár Guiness rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy zeneműnek. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című filmünk zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta a fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

A programsor kultúrtörténeti és zeneszakmai szempontból is egyedi ötlettel állt elő: nem készült még soha a hazai orgonahangszerállományt feltérképező tanulmány, aktuális adatrögzítés. A Filharmónia Magyarország saját felületén helyet biztosít, létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, amibe minden hozzáértő orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét, amely különleges lehetőség, hiszen felkerülhetnek a koncertélet térképére kisebb települések is, ahol alkalmas hangszer van. 

A Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Program keretében 45, ötezer fő alatti településen szervez aznap koncerteket az általa szervezett közel 30 egyedi program mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, az Orgonák éjszakájára várják a program regisztrációkat.  Azokat, akik saját hangszerüket bemutatnák a közösségüknek itthon és szerte a világban.

„A Filharmónia Magyarország reményei szerint a rendezvény nemzetközivé válva évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal, illetve alkalmat ad arra is, hogy világszerte megismerjék a hangszerek királynőjét, az orgonát, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit, a fantasztikus hazai előadóművészeket.” emelte ki Szamosi Szabolcs az Orgonák éjszakája programsort szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője, Liszt díjas orgonaművész.

Pécsett egy könnyedebb, jazz-es hangulatú koncert érkezik a zsinagógába „A képzelet hangjai” címmel.  Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges trió-koncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát szólaltatja majd meg. A Bazilikában „Ifjú orgonaművészek hangversenye” lesz hallható a PTE Művészeti Karának és a Liszt Ferenc Zeneiskola orgonista növendékeinek részvételével. De nemcsak a fellépő művészek, hanem a program is különleges: az est folyamán orgona négykezesek és zongora-orgona kamaraprodukciók egyaránt megszólalnak majd. Érdemes lesz résen lenni, mert egy exkluzív, regisztrációhoz kötött esemény is lesz, amelyen az első 30 jelentkező vehet részt: egy idegenvezetős orgonagyár-körséta során lehet majd barangolni az orgonasípok labirintusa között, betekintést nyerve az aprólékos munkafolyamatokba. Sőt, a gyárban látott hangszerek közül egyet ki is próbálhatnak a résztvevők!

Tapasztalt művészek neve fémjelzi az Angster bérlet áprilisi hangversenyét is. A Bazilikában Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a Gyüdi Sándor által vezetett Szegedi Szimfonikus Zenekarral közösen lép fel. A koncert igazi audiovizuális élménynek ígérkezik, hiszen kivetítés is lesz.

Az Orgonák éjszakája idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Az egyhetes fesztiválon három helyszínre (Pécs, Szeged, Veszprém) érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregorián énekek terén. Pécsen a régizene sztárjai is fellépnek a fesztiválon: a Capella Savaria és a Purcell Kórus muzsikál Vashegyi György dirigálásával, fantasztikus szólistákkal, mint Baráth Emőke, akit ritkán hallhat Magyarországon a közönség, hiszen a legnagyobb koncerttermekben, operákban lép fel a világon.

 

A Filharmónia egy jelentős, 50%-os Early bird kedvezménnyel is készül az Orgonák éjszakájára, ami március 8-10. között lesz elérhető az érdeklődők számára és az eseménysor minden programjára felhasználható.

Érdemes lesz követni az Orgonák éjszakája napról napra bővülő programkínálatát az alábbi oldalon:
https://filharmonia.hu/fesztivalok/orgonak-ejszakaja, hiszen aznap este minden az orgonákról szól majd.
Izgalmas produkciók, különleges helyszínek, egyedülálló lehetőségek, életreszóló élmények országszerte. 

A Kodály Központban a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel április 28-án a Mesterbérletben a Grammy díjas észt-amerikai karmester Paavo Järvi irányításával. „Háromfogásos gourmet menü”- jellemezte a vezető zenei szaklap , a Bachtrack kritikusa a karmester műsorösszeállítását.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS