Hetedhéthatár | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Hetedhéthatár

Hetedhéthatár írásai: 1461

Block Paintings

Block Paintings címmel nyílik meg Vidákovich Sámuel festőművész kiállítása a Fészek Galéria Herman-termében 2018. január 24-én 18.00 órakor. A kiállítást megnyitja: Bullás József festőművész. Megtekinthető 2018. február 14-ig, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.

Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József és csapata a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon vasárnap éjjel – közölte az MTI-vel Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója. Ifjabb Richter József és felesége, Merrylu négy állatszámmal szerepelt a fesztiválon, ahol Stéphanie monacói hercegnő is jelen volt.

Európai dicséret és köszönet Magyarországnak

Tradíció, hogy a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál ideje alatt az Hermitage Hotel különtermében tart hivatalos elnökségi ülést az Európai Cirkusz Szövetség /ECA/. 2017 óta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is az ECA elnökségének a tagja, aki elsősorban a társművészetekért és a kulturális szférával való kapcsolattartásért felelős a szervezeten belül.

Pinczehelyi Sándor kapta idén a Tüke-díjat

A pécsi civilek kezdeményezésére létrehozott Tüke Alapítvány kuratóriuma 2004 óta minden évben díjat adományoz a városért sokat dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egy, esetenként két pécsi polgárnak. A díj átadásának napja minden évben január 21., Mária Terézia 1780-ban ezen a napon adományozta Pécsnek a Szabad Királyi Város rangot. A Tüke-díjat az idei évben Pinczehelyi Sándor vehette át a pécsi Dóm Kőtárban Habsburg Györgytől, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől, és Kerényi Jánostól, a Tüke Alapítvány elnökétől.

Gesztus & Színház fotókon

Január 19-én, pénteken 18.00-kor nyílik Friesz Bernadett festőművész Gesztus című, és Komlós Attila fotós, szerzőtársunk, Színház fotókon című közös kiállítása Pécsett, a Jókai tér 4. szám alatt található Zarándok Galériában. A kiállítást Dr. Habil. Nyilas Márta DLA festőművész, egyetemi docens nyitja meg. Közreműködik: Kővári Dóra (fuvola).

Tíz év után újra az Arénában ad koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar

A 32 éve született világhírű társulat egy évtized elteltével lép újra színpadra az Arénában, 2018. február 25-én. A kétrészes, közel kétórás koncerten tőlük megszokottan komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak majd.

Négy új kiállítással készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum

Négy új, az Arany János-emlékévhez kapcsolódó kiállítással készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – mondta Prőhle Gergely főigazgató kedden Budapesten. A múzeum tárlatot rendez Arany János és a spiritizmus kapcsolatáról, valamint Országh Antal fotóin keresztül igyekszik bemutatni, mit láthatott a költőfejedelem a modernizáló Budapestből. A Toldihoz kapcsolódva bábtörténeti kiállítást is terveznek, valamint külön tárlaton mutatják be Arany János kortársa, Erdélyi János (1814-1868) költő és népdalgyűjtő munkásságát halálának 150. évfordulója alkalmából.

A 12. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjazottjai

A versenyprogram díjazottjai
Arany Pierrot
Chinese National Acrobatic Troupe (Kína) esernyő–zsonglőr szám
Nomuna (Mongólia) ugródeszkaszám

Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében – könyvbemutató

Komlós Attila újonnan megjelent könyvének célja az, hogy a kortársak szemüvegén keresztül mutassa be az utókornak, a jelen emberének Gebauer Ernő munkásságát. Több szemszögből is lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük egyrészt az életpályát, az alkotások létrejöttének körülményeit, másrészt a festő személyiségét, művészetfelfogását, értékrendjét. A könyv szerkesztésének alapját Mendöl Zsuzsanna művészettörténész Gebauer-adattára képezi.

Az Év Sportolói 2017-ben a sportújságírók szavazata alapján

A 60. alkalommal kiírt Év Sportolója szavazás díjait január 11-én a Nemzeti Színházban rendezett gálán adták át.

Kultúrházak éjjel-nappal – Képregények Fényjátéka

2018. februárjának első hétvégéjén immár 12. alkalommal rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal országos közművelődési eseménysorozatot. Február 3-án, szombaton, a pécsi Total Art Egyesület animációs foglalkozásokat, filmvetítéseket, rajzfilmes rejtvényeket és képregény-kiállítást kínál az érdeklődőknek a Király utca 9. szám alatt.

Kiállítás megnyitóval és filmbemutatóval indult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2018 január 8-án, hétfőn, 16:00 órakor az artisták érkezésével elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkusz születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi 2018-as év nyitóeseménye!

Made in Pécs – idén is díjazták a legjobbakat

2018. január 5-én tartották a Made in Pécs Caféban a Made in Pécs Díj-2017 átadóját. A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. 2017 legjobbjai a következők lettek.

Az érzékelhető felosztása

2018. január 11-én 17 órakor nyílik Pécsett a Zsolnay Negyed m21 Galériában Mátis Rita és Kiss Endre kiállítása, Az érzékelhető felosztása címmel.

Szórt fény

Szórt fény címmel nyílik meg Szentgróti Dávid kiállítása a Fészek Galériában 2018. január 9-én 18.00 órakor. A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész. Megtekinthető 2018. február 9-ig, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.Archívum

Hirdetés