Elment Fischer János, a Vendéglős (1956–2023) • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Elment Fischer János, a Vendéglős (1956–2023)

 

Fischer János az Iparos Kisvendéglő bejárata előtt

Pécs vendéglátós életének meghatározó személyisége volt Fischer János: a szakmabeliek és a vendégek egyaránt tisztelték, barátként szerették. A Nádorban töltötte a tanulóéveket, majd a kezdeti munkáséveket, később, a nyolcvanas évek elején már önálló éttermet működtetett: a kedves, családias Fülemüle Kisvendéglőt. Ezt követte az Iparos Kisvendéglő, mellyel aztán végleg, évtizedekre összefonódott, feleségével együtt. Bár fiuk, Tamás már tipegő kisgyerekként a Fülemüle vendégmarasztalója volt az asztalok között cikázva, és lányuk, Renáta az iskolai évei alatt az Iparosban segédkezett, egyikük sem vitte tovább a vendéglátást, más területen tanultak tovább. De Fischer János keze alatt sokan tanulták meg a vendéglátós szakma csínját-bínját.

Braun Zsolt értesített Fischer úr haláláról, és ezt mondta: Az Iparos Kisvendéglő az első munkahelyem volt, a János az első főnököm, majd később már barátként tekintettem rá. Kezdő pincérként volt még mit tanulnom a szakmáról, és ezzel ő is tisztában volt. Ő mégis hitt bennem. Nekem nemcsak esélyt adott, amikor alkalmazásba vett, hanem a tanítómmá vált. Köszönettel tartozom neki mindezért, hogy a pártfogóm lett, tanítóm és barátom. Csakis hálás szívvel tudok rá gondolni. Fájó szívvel búcsúzom, és mindent köszönök.

Fischer Jánost a kikísérés előtt gyászmisén búcsúztatják a családtagok, barátok, egykori munkatársak a Pécsi Köztemető Kápolnájában 2023. június 6-án, kedden, 12.00 órától, a gyászmise kezdete 12.30.

*

Hetedhéthatárosok az Iparos Kisvendéglőben 1998-ban

Fischer János, az Iparos Kisvendéglő tulajdonosa, azonnal igent mondott, amikor 1998 tavaszán megkerestem azzal, hogy a Hetedhéthatár újság szerzőinek helyet biztosítana-e. Tizenkilenc éven át, az Iparos Kisvendéglő bezárásáig jártunk oda, a Hetedhéthatár otthonává vált az Iparos. A találkozók kéthetente voltak, csütörtökönként, annak megfelelően, ahogy a nyomtatott magazin megjelent. Sokan jöttünk össze, nagyon hangosak voltunk, főleg a téli időszakban, amikor a kerthelyiség helyett bekerültünk a zárt térbe. Egyszer elnézést kértem a vásári hangzavar miatt Fischer úrtól, aki azonnal megnyugtatott: „Legyenek minél többen és minél hangosabban, mert milyen vendéglő az, amelyik csendes és üres…”

A szakmát a Nádorban tanulta, a nagy öregektől. Jó tanítványnak bizonyult, hiszen később egész élete a vendéglátásról szólt – a munka és a hobbi egyet jelentett számára. Trebbin Ágost szerzőtársunk-barátunk, Fischer János régi barátja, 2009 januárjában ezt írta a magazinban:

Fischer János a Hetedhéthatáros emléklap előtt

„A társaság összejöveteleinek otthont adó Iparos Kisvendéglő vezetője, Fischer János, akit még tanulóként a Nádor Étteremben ismertem meg, mint a vendéglátó szakma egyik nagy ígéretét. Miről is beszélhettünk volna vele másról, mint a Nádoros időkről. Hamarosan szeretett tanítómesterek, kollégák emlékét idézgettük. János így gondol vissza a Nádorra: Nagyon szívesen emlékszem vissza a Nádoros évekre, amikor 1970-ben mentem oda tanulónak 73-ig. Különösképpen szeretettel gondolok vissza Kiss Karcsi bácsira, a kitűnő szakmai oktatóra, aki tényleg a szívét-lelkét adta a tanulóinak. Rá és a Nádorra a mai napig is szívesen emlékszem, örülök, hogy ott lehettem tanuló.

Az Iparos Kisvendéglőt nagyon sokan úgy ismerik városszerte, mint a Hetedhéthatár Pilvax Kávéháza. János, a főnök igen büszke erre a megtisztelő címre. A B terem falán, a legszembetűnőbb helyen ott függ az újság főszerkesztőjének, Katalin asszonynak szeretettel és kedves humorral átszőtt köszönő levele. Fischer Jancsi meghatott hangon olvassa: Köszönet az Iparos Kisvendéglő tulajdonosainak, Fischer Jánosnak és feleségének, valamint munkatársaiknak, hogy az újság szerzőit befogadták, otthont adnak a szerkesztőségi összejöveteleknek, és nem nézik rossz szemmel, hogy egy szomjas, éhes, zajos társaság plusz anyagi és fizikai terhet jelent számukra.

János szerényen tiltakozik: Nekünk az egyáltalán nem teher, ha a vendéglő tele van vidám, zajos vendégsereggel. Ilyenkor van hangulata egy igazi vendéglőnek.

Ki is mondom a gondolatomat. Az Iparos Kisvendéglőben Krúdy Gyula, a nagy magyar író és kisvendéglő-szakértő is jól érezné magát.”

Hetedhéthatáros találkozó az Iparosban 2001-ben

Pilvaxnak Hegedüs Sándor barátunk és szerzőtársunk felesége, Évike nevezte el az Iparost – magunk között nem is beszéltünk másként a minket befogadó vendéglőről. „A pécsi helyszín – bár nem kávéház – hangulatában, a környezet melengető fészekszerűségében, már a kezdetek kezdetén és azóta egyre inkább pilvaxosítja azt a helyet, ahol minden második héten, mint a visszatérő vándormadarak óraműpontossággal megjönnek azok, akik oda, együvé tartoznak. … Valami azért emlékeztet a történelmi múltú Pilvaxra, annak szellemiségére. És ez nem más, mint a befogadás, elfogadás, egymásmellettiség hiánycikként megélt jelensége.” – írta a magazin 1999. február 5-én megjelent számában Hegedüs Sándor.

Fischer János a pultnál

Az Iparos összetolt asztalainál a Hetedhéthatáros család ült. Nem számított, hogy ki hány éves, hogy mi a foglalkozása, a világnézete, a neme, örültünk, ha távoli vidékről érkező is közénk jött, vidám társalgás zajlott még a politikától terhelt időszakokban is. Amikor már csak az interneten volt olvasható a magazin, a tizennegyedik évfolyamot követően, akkor már csak kéthavonta találkoztunk az Iparosban. Akik tizenévesként, huszonévesként csatlakoztak hozzánk, az évek során középkorúakká váltak, akik pedig az induláskor, 1997-ben nyugdíjas korúak voltak, azok nagyrészt már a Hetedhéthatár Égi Szerkesztőségét gazdagítják, és most Fischer János is hozzájuk társult. Nagyon sajnáljuk, hiszen a magazin szerzői egy nagyon jó embert, jó barátot veszítettek el Fischer úr személyében.

 

*

 

A Hetedhéthatárban korábban megjelent írások Fischer Jánosról és az Iparos Kisvendéglőről

Kurucz Gyula, 2003. április 18.
https://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=12628

 

Trebbin Ágost, 2009. január 16.
https://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=5418

 

Smelka Sándor, 2017. január 26.
https://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=44525

 

Hetedhéthatáros találkozó az Iparos Kisvendéglőben, 2011-ben


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS