Könyvbemutató: Vincze János és a Pécsi Harmadik Színház • Hetedhéthatár

Színház

Könyvbemutató: Vincze János és a Pécsi Harmadik Színház

Vincze János és a Pécsi Harmadik Színház címmel jelent meg a napokban Cseh Andrea Izabella és Farkas Éva könyve. A kötet 12 fejezetbe sűrítve dolgozza föl a pécsi teátrum alapító-igazgatója, a Jászai-díjas rendező, Vincze János szakmai munkásságát, s ennek tükrében a kortárs magyar drámák országosan elismert műhelyének közel három évtizedes történetét. Előadások, színészek, sztorik és emlékek – azoknak, akik látták a Pécsi Harmadik Színház előadásait, s azoknak is, akik nem.

Vincze János személye és életműve a Pécsi Harmadik Színház a magyar színháztörténet epizódja: vagyis említésre méltó esemény. Ha Vinczét nem a következő három cselekvés írná le legjobban: nem csillog, nem vegyül, nem alkuszik, nem „csak” epizódként említenénk. Az általa huszonnyolc éve vezetett Pécsi Harmadik Színház működésének beszédes számai: több mint félszáz bemutató, közel száz hazai és tizennyolc határon túli társulat Pécsre csábítása, nyolcszáznál több előadást megmutatva ezzel Pécs városa közönségének. Eddig tizenegy produkcióját válogatták be országos színházi találkozók versenyprogramjába, melyek tizenegy díjat nyertek el: a legjobb rendezés, előadás, dramaturgi munka, jelmeztervező, férfi- és női mellékszereplő díját, továbbá különdíjakat és közönségdíjat. A világ tizenkét városába vitte el színháza előadásait, Kézdivásárhelytől New Yorkig. Nélküle is így alakult volna Pécs színházi élete? Biztos nem. Lett volna Pécsett annyi Füst, Spiró, Örkény, Háy, Forgách, Korniss, Nádas, Pilinszky, Egressy, Schwajda színpadon? Biztos nem. Nélküle is jutott volna méltó pálya sok kedves színészének? Biztos nem. Ez a könyv is csak tisztelgés. Díj, díjazás, értékére fókuszált figyelem, szakmai szolidaritás, ami ma épp nem jut a Pécsi Harmadik Színháznak és Vincze Jánosnak. az alkotó, aki már adott. Életműve a színháza, a Pécsi Harmadik Színház a magyar kultúra része. Épp tartozunk neki mindnyájan.

A könyv bemutatóját 2023. szeptember 27-én 18.00 órakor tartják Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában (Széchenyi tér 7-8.). Az eseményen Vincze János Jászai-díjas rendezővel, a teátrum alapító-igazgatójával, Simon István színházi menedzserrel és a könyv szerzőivel dr. P. Müller Péter irodalom- és színháztörténész, kritikus, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélget.

A kötet a helyszínen megvásárolható!


Vincze János és a Pécsi Harmadik Színház

Szerző: Cseh Andrea Izabella – Farkas Éva
Kiadó: Három Holló Művészeti Kft.
Oldalak száma: 330
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786150174976
Méret: 183 mm x 122 mm x 25 mm


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS