I. Pécsi Könyvtárbusz-találkozó • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

I. Pécsi Könyvtárbusz-találkozó

A Csorba Győző Könyvtár Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve, I. Pécsi Könyvtárbusz-találkozó címmel hagyományteremtő rendezvényt szervezett.

A csütörtökön kezdődött háromnapos szakmai találkozó első napján külföldi és hazai szakemberek mutatták be a könyvtárbuszos szolgáltatásaikat, a legjobban hasznosítható gyakorlataikat. Előadásokat tartottak a könyvtárbuszok oktatásban, közösségfejlesztésben és az esélyegyenlőség megteremtésében vállalt szerepéről. A résztvevők könyvtárbusszal együtt érkeztek Pécsre Horvátországból, Ausztriából, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, valamint hazánkból Nyíregyházáról és Miskolcról.

A nyolc ország könyvtárosainak részvételével rendezett Pécsi Könyvtárbusz-találkozón tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára elmondta: az államtitkárság a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban keresi a könyvtárbusz-hálózat építésének lehetőségeit, mert azt szeretné, ha a könyvtári szolgáltatások minél több, kistelepülésen élő ember számára elérhetővé válnának. Azokon a területeken, ahol könyvtárbusz működik, nőtt az olvasási hajlandóság, és ez jó, mert a kultúrával való találkozás hozzájárul az életminőség javításához. Bár hazai és uniós forrásokból az elmúlt három évben mintegy 600 fiókkönyvtár újult meg, sok olyan község van, ahol ilyen nem működik, a könyvtári szolgáltatás biztosítására a könyvtárbusz jelentheti az egyetlen jó megoldást. A pécsi központú Csorba Győző Könyvtár munkája példaértékű, hiszen 2010-ben és 2014-ben is vásárolt egy-egy könyvtárbuszt, melyek Baranya megye 58 kistelepülésén nyújtanak hozzáférést a könyvtári szolgáltatásokhoz.

A szervezők szándéka volt, hogy az Európa-szerte népszerű speciális szolgáltatások előnyeit minél többen megismerjék, ezért április 24-én a könyvtárbuszok városi felvonulását követően bárki számára szabadon megtekinthetőek, bejárhatóak voltak a Tudásközpont parkolójában állomásozó járművek. Több iskolából is érkeztek fiatalok, hogy játékos feladatok segítségével ismerhessék meg a buszokat és a szolgáltatást.

 

Alábbi képriportunk fotóit a péntek délelőtti nyílt napon Komlós Attila készítette.
További képek a Hetedhéhatár Facebook-oldalán tekinthetők meg.

 

Kapcsolódó írásaink:
Gyere fel a könyvtárbuszra!
Átadták Baranya második könyvtárbuszát
2013 tavaszán újabb könyvtárbusz indul a pécsi Tudásközpontból
Minden második héten megérkezik a könyvtár

 

Konyvtarbusz_1
Konyvtarbusz_2
Konyvtarbusz_3
Konyvtarbusz_4
Konyvtarbusz_5
Konyvtarbusz_7
Konyvtarbusz_6
Konyvtarbusz_8


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS