Hetedhéthatár | Szarvas István
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 752
Szarvas István

Csath Magdolna: Intenzív befektetésre van szükség a humán vagyonba

Dr. Csath Magdolna DsC. közgazdász egyetemi tanár cikkeit mindig nagy érdeklődéssel olvasom, nem volt ez másként a Világgazdaság „Kétarcú magyar innováció” című, 2018 július 16-i cikkénél sem. Nosztalgiával emlékszem vissza arra az időre, amikor Ausztriában mindketten résztvevői voltunk annak a 11 fős magyar delegációnak, amely részt vett a bécsi Strudhof Konferencia Hotelben megrendezett Nemzetközi Innovációs Konferencián.

Száz éve született Ingmar Bergman

A Year in a Life (Egy év az életben) című munkája, amelyet most az ELF Pictures jóvoltából premier előtt láthattam Budapesten 2018. július 14-én az Uránia Filmszínházban, Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál.

Medveczky Iván: Magyarország és a Mexikói Egyesült Államok diplomácia kapcsolata kiváló

A Külügyi Intézetben tartott előadást Medvecky Iván, a Mexikói Egyesült Államokban lévő nagykövetünk. A nagykövettől megtudtuk, hogy Mexikó az első számú kereskedelmi partnerünk Latin Amerikában, és az USA után második az amerikai kontinensen. Hazánk Mexikó 26. partnere az export és 36. az import tekintetében (2015).

Második találkozásom Osamu Suzuki elnök úrral

Huszonkét év után ismét találkoztam Osamu Suzikival 2018. május 14-én, a Budapesti Intercontinental különtermében beszélgetett hat újságíróval, akik korábban média megjelenítésükkel elősegítették a Suzuki autó márka ismertségét.

Pelczné Gáll Ildikó: A tudományos világból indultam és oda fogok megérkezni

Pelczné Gáll Ildikóval, az Európai Unió Számvevőszékének magyar tagjával Budapesten egy szállodában beszélgetünk 2018. május 19-én egy nemzetközi adókonferencia szünetében, nagy sikerű előadása után.

Az Ungvári – Tanár és Tudós

A Noran Libro Kiadó Az Ungvári – Tanár és tudós című kötetében Ungvári Tamás professzort barátai, kortársai, tanítványai köszöntik a neki és róla írt tudományos műveikkel, esszékkel, emlékezésekkel. A kötetet Lichtmann Tamás szerkesztette, aki „Ungvári Tamás az enciklopédista” című előszavában így ír: Ungvári Tamás a múlt század gyermeke, 1930-ban született, azokban a vészterhes időkben, amikor nem sok perspektíva nyílt a magafajta asszimilálódott fiatal értelmiségi zsidó számára, aki kora ifjúságától a könyvek, művészetek és a nyelvek bűvöletében élt.

Debrecen kilencszáz közgazdászt vár hazánkon kívül a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból szeptemberben

Debrecen városa ad otthont 2018. szeptember 6. és 8. között az 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek. Idén legalább 900 közgazdászt vár a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból a szervező Magyar Közgazdasági Társaság.

Krizsán Edith: Jelszavam szorgalom, tanulás volt

Krizsán Edith nemzetközi sakkmesterrel Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia kávézójában beszélgetünk egy kávé mellett. Húsz évesen lett magyar bajnok, hogy emlékszik vissza erre? K. E. Igen, az első magyar bajnoki címem 1958 évben 20 évesen szereztem meg. Akkor nem gondoltam arra, hogy nemzetközi sakkversenyek, versenyzési lehetőségek nyílnak meg előttem.

Kovács László: az elnökséget csapatként vezetni tudó politikust kerestünk

Június 17-én tartotta soron kívüli elnökválasztó kongresszusát a Magyar Szocialista Párt Budapesten. A kongresszus után a párt korábbi elnöke az ex miniszter és ex EU biztos Kovács László exkluzív interjút adott lapunknak.

A Kieselbach Galéria májusi aukciójáról jelentem

A szokott nagy érdeklődés mellett, május 13-án került sor a Kieselbach Galéria 2018. évi tavaszi képaukciójára Budapesten, a Marriott Hotel báltermében.

A VIII. Magyar Világtalálkozó szervezőivel beszélgettem

A VIII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának sajtótájékoztatóján a programfelelősök ismertették a tíznapos programot a sajtó képviselőinek és az érdeklődőknek, Joó Géza, a Világtalálkozó alelnökének, szóvivőjének bevezető gondolatai után.

Együttműködési szándéknyilatkozat

Tizenhetedik évfolyamába lépett idén az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy – Az egészségügyi vezetők szaklapja, mely fennállása óta 157 reguláris lapszámot, 20 különszámot és 10 mellékletet jelentetett meg összesen 13 ezer oldalon – tájékoztatott Tamás Éva, az IME lapigazgatója.

Továbbra is népszerű az Év Gyógyszerésze pályázat

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfelelően immár 8. alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az Év Gyógyszerésze cím elnyerésére.

Báger Gusztáv: A vonzó felelősségteljes feladatok mindig szellemi kihívás elé állítanak

Báger Gusztáv professzorral 2017. novemberében Zalakaroson egy konferencia után egy kávé mellett beszélgettünk.
Szarvas István (SZ. I.): Ön közgazdásznak vagy költőnek tartja magát?
Báger Gusztáv (B. G.): Egészen a közelmúltig közgazdásznak tartottam magam, aki verseket ír és publikál is. 2012-től, amikor megtiszteltek a József Attila-Díjjal, már nem tartom túlzásnak, hogy költő is vagyok.

Horváth György: Az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi

Horváth Györggyel, a Titanic Filmfesztivál igazgatójával Budapesten a Három Holló Étteremben beszélgetünk a fesztivált beharangozó sajtótájékoztató után.
Szarvas István (Sz. I.): Fesztiváligazgató Úr! Ez a jubileumi, 25. fesztivál miben különbözik a többitől?
Horváth György (H. Gy.): Sikerült a filmek alapján egy vendégországot megnevezni, ami nem minden évben sikerül, ez az északi szigetország Izland. Bemutatásra kerül a világhírű Baltasar Kormákur két évvel ezelőtt készült Elégtétel (Eidurinni) nagy játékfilmje.Archívum

Hirdetés