Szarvas István | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 768
Szarvas István

A budapesti birkózó világbajnokságról jelentem

Barka Emese bekerült a magyar sporttörténelembe, megszerezte a magyar csapat első érmét a 2018 évi budapesti birkózó világbajnokságon, miután a október 25-i bronzmeccsen legyőzte 6:0 arányban a román Kateryna Zhydachevskát.

Báger Gusztáv: Napharang. Válogatott és új versek

Napharang címmel új kötettel ajándékozta meg tisztelőit Báger Gusztáv József Attila-díjas költő, professzor emeritus, közgazdász. A könyv mintegy 300 válogatott és 50 új, kötetben eddig nem publikált költeményt tartalmaz – fogalmazta meg a szerző, akinek szakmai, tudományos munkái mellett a Napharanggal együtt 20 verseskötete jelent meg magyarul, több válogatáskötetét pedig külföldön is kiadták.

Őszintén az interjúkészítésről – 9.

Truman Capote a Marlon Brandóról készített portrévázlata kapcsán elárulja: „Az interjúvolás művészetének titka — merthogy ez is művészet —, hogy hagyjuk a másikat azt hinni, ő készít interjút velünk. Mesélni kell neki magunkról, hálót szőni köré, hogy ő is mindent el akarjon mondani. Így csaltam csapdába Brandót is.”

A világ legnagyobb sörfesztiválja idén is ellátogat Budapestre

A világ legnagyobb sörfesztiválja idén is ellátogat Budapestre, így Magyarországon immár hatodik alkalommal élhetik át az igazi bajor élményt vendégeink 2018. szeptember 27–30. között a Kincsem Parkban. A budapesti rendezvény alternatívát kínál mindazoknak, akiknek személyesen nincs lehetőségük Münchenben megtapasztalni ezt az utánozhatatlan közösségi élményt.

David B. Cornstein és Szabó László nagykövetek voltak az AmCham vendégei

David B. Cornstein amerikai és dr. Szabó László magyar nagykövet voltak az American Chamber of Commerce in Hungary (AmCham) üzleti Fórumának vendégei. A nagykövetek egyetértettek abban, hogy problémás Magyarország energiafüggése Oroszországhoz, továbbá a két ország üzleti kapcsolatát jónak értékelték.

Őszintén az interjúkészítésről – 8.

Az irodalmi interjú egyik elfajzott formája a rosszindulatú interjú: az olvasó már kezdetben tudja, hogy az interjú készítője csapdákat állít fel alanyának, hogy titkolt gyengeségeit felszínre hozza, ugyanakkor hízeleg hiúságának. Az interjúkészítő és az olvasó egyaránt az interjúalany rovására szórakozik.

No.9 Kaposfest, 2018

Ahogyan Baráti Kristóf korábban tájékoztatásul elmondta, idén „a legjelentősebb kamarazenei szerzők legerőteljesebb műveiből” állították össze a programot, előadónak pedig a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb művészt hívtak meg, akik jellemzően végig a fesztiválon maradtak, és így több alkalommal színpadra léptek.

Őszintén az interjúkészítésről – 7.

Oriana Fallaci (1929-2016) Az interjú készítésnek soha nincs merev szabálya: kész receptje. A legtöbb esetben nem is az interjút adó személytől függ, hanem az interjú készítőjétől. Tehát: az interjú készítő jelleme, bátorsága, fantáziája intelligenciájának és képzettségének típusa, egyszóval személyisége játszik itt döntő szerepet. Forrás L. Espresso olasz polgári képeslap – Hogyan készítek interjút?

Juhász Imre: A német sajtó meglehetősen sokszínű és ez jellemzi a migránskérdés megítélését is

Juhász Imre Berlinben dolgozó kereskedelmi tanácsossal Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának büféjében beszélgettünk egy kávé mellett július 5-én.

Ötször tapsolták vissza a színészeket Szarvason a Monte Cristo grófja musical előadása végén

2012 nyarán játszották a Szarvasi Vízi Színház színpadán először Alexandre Dumas – Pozsgai Zsolt – Szomor György Monte Cristo grófja című musicaljét, a Békés Megyei Jókai Színház művészei, melynek bemutatója 2011. október 7-én volt Békéscsabán. 2013-ban ugyan nem volt Szarvason, de utána évente 2-3 előadást játszottak, mindig teltházzal.

Véget ért a nagysikerű III. Fesztiválakadémia 2018

Ahogyan megnyitójában a Zeneművészeti Egyetem rektora, Vígh Andrea elmondta, számos színvonalas fesztivál van, de olyan, ahol az oktatás is szerepet kapna egy sem, ez csak a Fesztiválakadémia sajátja. A rendezvénysorozat egyedisége valóban ebben rejlik, de különlegessége számtalan más vonását megtapasztalhatták mindazok, akik részt vettek a programokon.

Andor László: Az EU-biztosok előélete nem egyforma

Dr. Andor László CsC. tanszékvezető egyetemi docenssel Budapesten a Corvinus Egyetemen lévő szobájában beszélgettünk 2018 júliusában.
Okozott-e problémát Önnek, hogy a többi magyar EB biztostól eltérően politikus múlt nélkül került EB biztosi székbe?
Az EU-biztosok előélete nem egyforma. Nem kell hivatásos politikusnak lenni, előfordulnak például karrierdiplomaták vagy más szakértők is ebben a munkakörben.

Díszpolgári címet és kitüntetéseket adott át Szarvas város születésnapján Babák Mihály polgármester

Újratelepítésének 296., utolsó várossá nyilvánításának 52. évfordulóján méltó módon emlékeztek meg az ősökről Dél-Alföld egyik gyöngyszemének nevezet településén, a tizenhétezer lakosú Szarvason. Az ünnepi istentiszteletet Lázár Zsolt esperes celebrálta.

Diplomáciai Lexikon – A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve

A Kovács Lajos Péter által vezetett Éghajlat Kiadó által megjelent könyvek a magyar könyvpiac jeles termékei. Nem volt ez másként a Bába Iván szakmai főszerkesztő és Sáringer János adminisztratív főszerkesztő gondozásában megjelent Diplomácia Lexikonnál sem.

Százhúsz éve alakult meg Szabadka büszkesége, a Lányi Ernő Művelődési Egyesület

A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület az 1898-ban alakult Iparos Dalárda jogutódja. Az egyesület 55 éve, 1963-ban vette fel Lányi Ernő nevét. A szabadkai Városháza dísztermében tartott 2018 július 20-i jubileumi ünnepségen részt vett többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, dr. Szegedi Piroska, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja, Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere, Fejsztámer Róbert, a Szekeres Alapítvány elnöke, és több más közéleti személyiség, köztük a művelődési egyesületek képviselői is.Archívum

Hirdetés