Hetedhéthatár | Szarvas István
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 711
Szarvas István

Gyurcsány: A Fidesz érdeke az, hogy a vele szemben álló kulturális sokaság feldarabolódjon

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem Gyurcsány Ferenc, aki 2004 szeptemberétől 2009 áprilisáig volt Magyarország miniszterelnöke. Miniszterelnök úr, lát-e hasonlóságot Macronnal, aki gazdasági miniszterből lett miniszterelnök, és ugyanúgy üzletember volt, mint ön? Gyurcsány Ferenc (Gy. F.): Látok hasonlóságokat és látok különbséget. A hasonlóság nyilvánvaló, amiről ön is beszél, de van két nagyon fontos különbség.

A Közgazdász Vándorgyűlésről Egerből jelentem

Az első napon 2017 szeptember 7-én a Közgazdász Nobel-díjas Thomas J. Sargent professzor, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Kovács Árpád, professzor az MKT örökös ­tiszteletbeli elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke tartott előadást. Utóbbi közgazdász életműdíjat is átvehetett a nemrég három évre elnökké választott Pleschinger Gyulától és Hegedüs Éva főtitkártól.

Tóth Szabolcs Töhötöm: Ha újságírókról beszélünk, ki lehet tenni a címkét „veszélyeztetett állatfaj”

Tóth Szabolcs Töhötömmel, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesével, aki a magyar újságírás szerény, de egyik jelentős képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának társalgásra alkalmas helyiségében beszélgettünk 2017. július elején nagy sikerű, hat éve megjelent Első leütés könyvéről és a magyar újságírás helyzetéről.

Jónás Gabriella: A nyelvet az anyatejjel szívtam magamba

Jónás Gabriella részt vett 2016 november 9-én Szabadkán a Népkörben tartott könyvbemutatómon. Ott született az elhatározás, hogy interjút készítek a művésznővel.

Hetvenéves Paulo Coelho, a világ legolvasottabb fekete garbós írója

Paulo Coelho 1947 augusztus 24-én született Brazíliában, Rió Janeiróban. Ma a világ 160 országában 81 nyelven bizonyára számtalan különböző méltatás jelenik meg róla. Jelen sorok írója hatalmas ajándéknak tekinti, hogy 2005-ben Budapesten a Gellért szállóban módja volt vele találkozni néhány kérdést megbeszélni.

Molière „Fösvénye” elázott a szarvasi Vízi színházban

Molière (Jean-Baptist Poquelin) néven született 1622-ben. Azon ritka komédiaszerző, akinek műveinek humora üzenete időtállónak bizonyult. A közel 400 éve keletkezet A fösvény című műben Molière nem ítélkezik. Csupán pontos képet rajzol arról, hogyan viselkedik az ember különböző helyzetekben. A vígjáték, hasonlóan a többi Molière darabhoz, ugyan eléggé riasztó képet fest az emberekről, de mindezt úgy, hogy közben, ha néha kicsit szorongva is, de felszabadulva nevet a néző és elgondolkozik, hogy a világ nem változik, ma is vannak környezetünkben hasonló emberek.

Őszintén az interjúkészítésről 3.

Eric Nadler, a San Jose Mercury News Pulitzer díjas újságírója szerint: „Mindegyikünknek meg kell tanulni azt a koordinált és fegyelmezett eljárást, amivel beléphetünk interjúalanyunk fejébe. Ezután el kell sajátítanunk azt, hogyan tudjuk mindezt könnyed párbeszéddé változtatni.”

Egy indián törzsfőnök

Nem érdekel, miből élsz. Azt akarom tudni, mire vágysz, és hogy szembe mersz-e nézni a vágyaiddal. Nem érdekel, hány éves vagy. Azt akarom tudni, megkockáztatod-e, hogy őrültnek tűnj szerelmeidért, álmodért, és azért a kalandért, hogy életben vagy.

Mérsékelt sajtóérdeklődés kísérte a győri EYOF utolsó sajtótájékoztatóját

„Az év nyara a sportról szól Magyarországon, hazánkra figyel a sportvilág, hiszen jelentős eseményeknek adhatunk otthont. Vitathatatlan, hogy ezek közül a legnagyobb szabású rendezvény Győrben zajlik” – mondta Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke az EYOF győri sajtótájékoztatóján, szombaton a küzdelmek utolsó napi délelőttjén.

Babucs Zoltán: Csíkszerda és Kézdivásárhely hazatérése – 1940

A könyv előszavában így ír Dr. Raffay Ernő történész az Antall-kormány államtitkára: A könyv részletesen ismerteti a honvéd csapatok csíkszerdai bevonulását, a távoli és helybéli magyar személyes találkozását (nem hiányzott a kürtöskalács s a fenyővíz megkóstolása sem.) A magyar tisztek között ott volt vitéz Imrédy Béla tartalékos huszár százados volt miniszterelnök is.

Kulcsár Krisztián: Tizenkét éremmel elégedett lennék

A 2017 július 23-i esti hivatalos megnyitóval kezdetét vett a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Az eseményt megelőzve nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak mintegy félszáz újságíró részvételével a győri városházán.

Paulo Coelho: A kém

Paulo Coelho, mint sok más megjelent könyvében, ismét egy hölgy nevében egyes szám első személyben építi fel a történetet. Mata Hari táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli élete.

Bemutatták a vizes vb érmeit a sajtó képviselőinek

A budapesti Hotel Intercontinentalban adtak tájékoztatást a pénteken kezdődő vizes világbajnokság előkészületeiről. Julio C. Maglione, a FINA ­uruguayi elnöke megtiszteltetésnek tekinti, hogy a világ egyik legszebb országában és városában találkoznak a vizes sportok képviselői. A veterán sportdiplomata hangsúlyozta, Budapest történelmet írhat, a valaha volt legnagyszerűbb világbajnokságnak adhat otthont. ­Maglione aláhúzta, rekordszámú részvétel várható.

Az innovációról őszintén

Magyarország fokozatosan leszakad az Európai Unió innovációs teljesítményátlagától. A napokban jelent meg az Európai Bizottság 2017-es innovációs eredménytáblája, az évente közölt jelentés szerint hazánk mind globális, mind térségi kitekintésben a kutatás-fejlesztés sereghajtójává válik. Az elemzés az EU-országok innovációs teljesítményét is összehasonlítja.

Sumaya hercegnő és Lovász László Jordániában beszámoltak a World Science Forum előkészületeiről

A Holt-tenger partján megrendezendő 2017. évi WSF programja a „Science for Peace” főcím köré épül. A „Tudomány a békéért” mottóval a fórum szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére hívják fel a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások