L. Csépányi Katalin | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

L. Csépányi Katalin

L. Csépányi Katalin írásai: 157
L. Csépányi Katalin

Báling József szobra – szülőfalujában: Fekeden

Báling József hosszú éveken keresztül volt a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke, a Német Önkormányzatok Országos Szövetségének kulturális alelnöke. E szervezetek, valamint Feked Község Önkormányzata és a család összefogásával készült az a szobor, melynek avatására június 16-án került sor Fekeden.

Eljutni embertől Emberig – Balipap Ferencnek sikerült

Balipap Ferencre, az Emberre emlékeztek mindazok, akik március utolsó szombatjának délutánján elmentek a dombóvári Művelődési Házba (Tinódi Ház). Mégpedig nem kevesen választották programul a dr. Balipap Ferencről készített portréfilm díszbemutatóját: a pinceszínház terme zsúfolásig megtelt.

Az ötletbajnok Pazaurek Dezső – kiállítás Dunaszekcsőn az Örökségházban

Pazaurek Dezső ötletei bejárták a világot – és ez nem túlzás! A tamagocsitemető, a Rizikó Tours, a nyári mikulás, a dunai kötélhúzás, a dunaszekcsői vízlépcső és még hosszan sorolhatnám, hogy mi mindent ki nem talált, folyamatos híranyagot adva a médiának a baranyai faluról, Dunaszekcsőről. Pazaurek Dezső elment tíz éve, fiatalon.

Gyermán – 80 (1938–1990)

Január utolsó szombatján egy emberöltő távolából jelent meg Pécsett Gyermán István hegedűművész, koncertmester zenében, szóban – aki január hónapban lett volna nyolcvanéves. A sors másként alakította életútját: 52 évesen hirtelen lezárult földi léte.

Búcsú Kovács József Hontalantól

Tudtuk, hogy küzd a kórral barátunk és szerzőtársunk, Kovács József Hontalan. Szorítottunk érte! De sajnos, nem ő nyert ebben a viadalban… 67 éves volt idén augusztusban.

Rákkutatással foglalkozó zászlóshajós cigány

A 29 éves rákkutatással foglalkozó biológus-genetikus, Horváth József, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának tudományos doktorjelölt hallgatója, hazajött Pécsre március 10-én, a Gandhi Gimnáziumba, hiszen 2002-2003-ban ide járt középiskolába egy tanév erejéig.

Winkler András: Maradék

Winkler András, soproni barátunk és szerzőtársunk legújabb kötetének, a Maradék-nak február 28-án, kedden, 18 órától lesz a bemutatója a Ligneum Látogatóközpontban (Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.).

Várkonyi Nándor Emléknap Pécsett

120 éve született Várkonyi Nándor. Erre az alkalomra, május 19-re emléknapot szervezett Kende Kata, Várkonyi Nándor unokája, valamint a Csorba Győző Könyvtár Pécsett, a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban. A rendezvényt megelőzően a pécsi köztemetőben koszorúzás volt Várkonyi Nándor sírjánál.

Elment a tanítómester – Báling József, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese

Nemrégiben baráti-ismerősi körben beszéltünk arról, hogy felesége, Éva néni halála után hogyan telhet az élete a 88. évében lévő Báling Józsefnek, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettesének. Nem telt el egy hét, és érkezett a hír: Báling Józsefet családja körében március 16-án érte a halál.

20 éves a mátraderecskei mofetta – 1. rész

Magyarországon a múlt század utolsó évtizedének közepéig nem volt az erdélyiekhez hasonló mofetta, így a gyógyhatásáról is alig hallottak az emberek, kivéve az erdélyi kapcsolatokkal rendelkezőket vagy onnan származókat. Húsz év óta betegek ezrei keresik fel a mátraderecskei széndioxid gyógygázfürdőt, hogy a mofetta jótékony hatását megtapasztalják.

Pécsi Géza elment…

Bár egy városban éltünk, mégsem ismertük egymást egészen 2008-ig. Ekkor hozott minket össze Káplár László, pontosabban a róla elnevezett Jó Ember Díj, ugyanis a 2008-as Káplár László Jó Ember Díjas Pécsi Géza lett. Kapott korábban is elismeréseket, de úgy mondta, hogy számára ez volt a legfontosabb díj életében.

Betegkonferencia – pápai áldással

A 3. szkleroderma világkonferencián Budapest-Szeged-Pécs képviselte a magyar szisztémás szklerózisos betegeket. Nyolcan utaztunk Rómába, február elején. Garay-Tóth Beáta, az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület alapító elnöke, több éve a FESCA (Európai Scleroderma Szervezetek Szövetsége) alelnöke értesült arról, hogy a konferencia kezdete előtti napon a pápai audiencián részt vehet a világkonferencia küldöttsége, köztük a magyarok is.

Mert élni kell – Kadosa Beatrix könyvbemutatója Szekszárdon

Februárban két éve lesz, hogy szekszárdi barátunk és szerzőtársunk, Kadosa Beatrix eltávozott közülünk – nem volt még 52 éves sem. A bátyjával és annak családjával dr. Kadosáné dr. Karner Beatrix (alkotói nevén: Kadosa Beatrix) emlékére a Héthatár Kiadó megjelentette összegyűjtött verseit, valamint a Hetedhéthatárban megjelent egyéb írásait Mert élni kell (Cardioversio) címmel.

Judit Hagner kiállítása az arnsburgi kolostorban

Judit Hagner Németországban élő szobrászművész – barátunk és szerzőtársunk, egyben a Káplár László Jó Ember Díj szobrának alkotója – szobrai láthatók szeptember 8-ig az arnsburgi kolostorban (Németország). A „Régi és új harmóniában” című kiállításon Judit Hagner és Ulla Westerweller szobrai tekinthetők meg.

Kocsis József – a lépteinket vigyázó

Dr. Kocsis József – 1937-2013. A július 26-án eltávozott Kocsis József barátunk és szerzőtársunk temetése augusztus 6-án, kedden 16 órakor volt a szentlőrinci temetőben. Szentlőrinc város díszpolgára számára a szerettein kívül két fontos dolog volt az életben: a tanítás és az írás. Ezek által sokak ismerték meg – így szeretetre méltó személyiségének hatása kitörölhetetlenül megmarad.Archívum

Hirdetés