március, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. március

Piros kutya és a Zsuzsika-effektus

A nagyszülők sorsa és öröme, hogy az unokát hosszabb- rövidebb időre vendégül láthatják. Misi még alig tudott beszélni, mikor megérkezett hozzánk. Csekély szókincsével és némi mutogatással már az első félórában tudtunkra adta a számára legfontosabb eseményeket.

A Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

Új, saját produkcióval is gazdagodik a Pécsi Harmadik Színház repertoárja áprilisban: Vincze János rendezésében láthatják az érdeklődők Émile Ajar: Előttem az élet című regényének színpadi adaptációját. A premier április 20-án lesz, aztán folyamatosan műsoron marad az előadás, melyben Tatai Gergőt, a Jászai-díjas Füsti Molnár Évát és Bánky Gábort, továbbá Götz Attilát láthatja a közönség.

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban címmel a budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének kilencven legszebb, legfontosabb műtárgyából látható időszaki kiállítás Pécsett 2017. április 5. és október 31. között.

Fűkő Béla: Ködszurkálók

2017. március 25-én nyílt meg a pécsi Király Galériában Fűkő Béla szobrászművész Ködszurkálók című kiállítása. A Költészet Napjához időzített tárlaton kollázstechnikával készült költőportrék kerültek bemutatásra. A tárlat apropóján Fűkő Béla munkáiból adunk közre egy válogatást, megköszönve a művésznek a reprodukciók publikálásához adott hozzájárulását!

Nyitnikék

ma királykék,
szelíd-sárga a reggel
sietve érkezett el
februárvég

Egy hónapig Pécs lesz az árnyjáték fellegvára

2017. április 21. és 25. között kilenc országból érkeznek Pécs városába árnyszínházi produkciók, a Karakulit Fesztiválra. A fesztivált megelőző hetekben, április folyamán, Pécs számos helyszínén kiállításokat rendeznek. A táralatok mindegyike az árnyjátékhoz, az árnyszínházhoz kapcsolódik. Cikkünkben a fesztivált kísérő kiállításokat tekintjük át.

Molnár Gyula: ma_napság

ma_napság címmel nyílik Molnár Gyula kiállítása 2017. április 4-én 18.00 órakor a Fészek Galériában. A tárlatot Hajdu István műkritikus nyitja meg. A kiállítás 2017. április 28-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.

A SPAR Magyarország 23 milliárd forintot fordít fejlesztésre 2017-ben

Amikor az első SPAR szupermarket megnyílt Tatán, csak kevesen sejtették, hogy egy valódi sikertörténet veszi kezdetét. 25 év telt el azóta. Az eltelt évek alatt folyamatosan fejlődött az üzlethálózat, elindult a franchise program és a cég jelentős szerepet vállalt a társadalmi ügyek támogatásában is.

Mondások – 58.,  Petrunius – Pittakosz

Petrunius – Ahol egyszer sas voltál, oda ne menj vissza verébnek. / Pilinszky János – Minden tetőről látni a napot. / Phaedrusz – Király se lennék ott, ahol nem vagyok szabad.

Fehérkéz

Fehérkezet, a híres kalózt, mindenki ismerte az óceánon. A nevét onnan kapta, hogy egykor lakájként szolgált valamelyik szárazföldi uraságnál, ahol mindig fehér kesztyűt hordott. Ez az egy tárgy volt, amit magával hozott a tengerre, amikor felcsapott kalóznak.

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Gyógyszerésze pályázatot

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordi­nálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyar­ország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfe­lelően immár hetedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé Budapesten 2017 márciusában az „Év Gyógyszerésze” cím elnyerésére.

Góbéságok – 4.

– Maga ezután már nem pipázhat, sem nem ihat – mondja szigorúan az orvos.
– Ezt ne is mondja nékem, doktor úr, mert én a pipámtól semmiért el nem válok.

Éjszaka mélyén

Van, hogy az éjszaka
kellős közepén felriadok,
és akkor, de csakis akkor
közel engedem magamhoz
a gondolatot,

Faust, az elkárhozott – március 31-én Pécsett

Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész Faust, az elkárhozott című balettjének ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg 2016-ban. A Goethe remekműve ihletésére készült kompozíció 2017. március 31-én a Pécsi Kodály Központ hangversenytermében kel életre ismét a Pécsi Balett előadásában.

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! II. rész

Március 7-én délután, Vilija Blinkevičiūtė az EP Női jogok és a nemek közötti egyenlőség bizottságának az elnöke nyitotta meg a Women’s Economic Empowerment – Let’s act together című sajtószemináriumot. Nyitó beszédében a résztvevők köszöntése és a szeminárium céljainak és okainak taglalása után, rögtön élesen bírálta Janusz Korwin-Mikke lengyel képviselőt szexista gyűlöletbeszéde miatt. (Akit azóta példásan megbüntettek ezért.)Archívum

Hirdetés