november, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. november

20 éves a Hetedhéthatár – emlékezés december 2-án

2017-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Hetedhéthatár. Az első lapszám, akkor még nyomtatott formában, 1997. december 5-én látott napvilágot. Az évforduló kapcsán szerkesztőségünk beszélgetéseket, fotóteregetést, visszaemlékezéseket és felolvasásokat rendez Pécsett, a Király u. 9. szám alatt az ősz folyamán. A programsorozat záróeseménye 2017. december 2-án 16.00 órakor kezdődik Pécsett, a Király u. 9-ben, a Belvárosi Közösségi Térben.

20 éves a Hetedhéthatár  /  Fiatalok oldala – 1.

Ez év november 11-én a nyomtatott Hetedhéthatár Fiatalok oldalán verssel-prózával-rajzzal megjelenő akkori tizenévesek emlékeztek a kezdetekre. A pécsi Király u. 9-ben zajló beszélgetést Komlós Attila vezette, a verseket és az üzeneteket S. Bálint Mária és L. Csépányi Katalin olvasta fel.

Reggeli körhinta – haikuk

(angyal száll át)
Csacska gondolat
félálmodban: s mosolyogsz,
mint egy kisgyermek.

Az intenzív osztályon

A telefonos szolgáltatáshoz képest némiképpen módosulnak az előírások. Itt a sípszó előtt kell üzenetet hagyni. / A dunkerque-i csata –
Az 1940. május 26. – június 4. között lezajlott csatában a németek súlyos vereséget mértek a szövetséges csapatokra.

Ha Petőfi feltámadna

Anyám tyúkja mostanában
Nem káricál már szobában.
Nejlonzacskót húznak rája
Szállása a hűtőláda.

Rekord nézőszámmal zárult a Velencei Képzőművészeti Biennále

November 26-án befejeződött az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále. Idén is folytatódott a tendencia miszerint évről évre rekordot dönt a Velencei Biennále látogatottsága. A kiállítást idén több mint 615 ezer látogató kereste fel, mely 23%-os növekedést jelent a 2015. évi látogatószámhoz képest. Ezen belül a fiatal, 26 év alatti látogatók 31%-ot képviselnek.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Mielőtt véget ér az esztendő, a Pécsi Harmadik Színház műsorra tűzi mindazokat a produkciókat, amelyeket a közönség kitüntető figyelme kísér az előző évadok óta. Így legutóbbi bemutatójuk, Émile Ajar: Előttem az élet című regényének színpadi adaptációja mellett látható lesz a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozón két díjjal jutalmazott Piszkavas előadás; Székely Csaba groteszk komédiája, a Bányavirág, mely már túl van a félszázas szérián; Örkény István halhatatlan remeke, a Kulcskeresők és Görgey Gábor ma is friss abszurd játéka, a Komámasszony, hol a stukker? is.

Karácsonyi bélyeg – 2017

A Magyar Posta a 2017-es karácsonyi ünnepeket forgalmi bélyeg kiadásával köszönti. A jókívánságok postára adásához használható újdonság – a tavalyi évhez hasonlóan – értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyeg, ami alap- és speciális változatban is megjelenik. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális változat öt bélyegképes kisívben, aranyszínű fólia felhasználásával készült.

Ötven év

Nagyon lehet, hogy túl vagy az életed felén.
Gazdag sem leszel soha már,
ne légy szamár,

Akit a falka kivet

Élete első népművelési gyakorlatán félve nyitott be a vidéki művelődési ház igazgatójának irodájába, ahol jelentkeznie kellett. Némi vigaszt nyújtott számára az ablakon kinézve eléje táruló látvány: arra a kórházra néztek az ablakok, ahol világra jött. Barátságosan fogadták.

Nagy Gábor György: Örvény Tiff

Örvény Tiff címmel nyílt meg Nagy Gábor György festőművész kiállítása Budapesten a Fészek Galériában 2017. november 14-én. A december 8-ig megtekinthető kiállításon megtekinthető művekből adnak ízelítőt Komlós Attila felvételei.

Dorka szép halált hozott

– Bánatszívvel kérünk Urunk – hangzott fel a legfrissebb zsoltár poéta Lajcsi ajkán. Na, már ha a kántor vadszamárordítását annak lehet nevezni. De hirtelen nagyot káromkodott, mert visszacsúszott a búbos kemencéről. Csak ő tudja, mit akart ott.

Füzesi Heierli Zsuzsa: Felhő / Cloud

Füzesi Heierli Zsuzsa kerámiaszobrász a fraktálgeometriai rendszerek önhasonlóságával dolgozik: egy tárgy felépítéséhez egyetlen elem iterációit követi, különböző téri irányokhoz igazítva, újra és újra megismételve azt. A kézi felrakással készülő porcelán tárgyak fraktális alapeleme a „toboz“ motívum: a harmadik szemes látás, a tértől és időtől független intuitív készség szimbóluma, melynek variációi komplex, egyetemes érvényű nonlineáris rendszereket eredményeznek.

Könyvbemutató Gyöngyösön: Szarvas István: Kérdeztem – válaszoltak II.

December 1-jén 17 órai kezdettel tartják barátunk és szerzőtársunk könyvbemutatóját Gyöngyösön, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Szarvas Istvánnal új könyvéről Borbándi Erik beszélget. Szarvas István legújabb interjúkötetében megszólal többek közt Elizabeth Blackburn orvosi, Kertész Imre irodalmi Nobel-díjasok, Erdő Péter bíboros, Németh Miklós ex-kormányfő, Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó, és Psota Irén Kossuth-díjas színművésznő.

Téli hétköznapok

Hideg már kinn a lóca,
fába bújt a kabóca.
Mari nénin nagykabát,
betakarja a farát.Archívum

Hirdetés