Hetedhéthatár | 2016 július
Archívum

Időszak: 2016. július

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 126.

Smekkerek. Nagyváradi pillanatképek az 1989-es román forradalom előestéjén. Amint megírtam, rögtön elküldtem Cseke Péternek, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójának.

Susog a táj

Dús lombkoronák
csetelnek sietve,
susogva suhan
a hír szellőszárnyon

Nyári szőttes (Kovács Emil Lajos festményéről)

Érzékeimben most megremeg a csend,
aláhull minden morzsája e napnak,
téblábol a szellő, összesepreget

Karácsonyi ajándék

A sűrű hóesésben gyönyörűen csillogtak a város ünnepi fényei. A néhány nap múlva beköszöntő karácsony már ott lebegett a háztetők felett, valahol a kémények között várakozhatott, és elégedetten figyelte a nyüzsgő, az ajándékozási lázban élő embereket.

Gazdagné lánya

Gazdagné lánya anyányivá serdült, férjhez kéne adni. Igen ám, de kihez? Ez a gond nyomasztotta immár hónapok óta az ügyvezető manager nagyságos asszonyt, de bárhogy törte is azt az okos, nagy fejét, nem találta meg az igazi megoldást.

Az elmúlt színiévad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén szeptemberben ismét átnyújtja az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

Brezsnyev a törököknél

Brezsnyev az irodájában azon tépelődött, hogy is csinálták a törökök, hogyan sikerült 150 évig Magyarországon maradniuk? Nem tudta megfejteni a kérdést, ezért elment a török miniszterelnökhöz, aki nagyon szívesen fölvilágosította.

Kánikula ’16

Magasház, mint egy
jégkrém, olvad, mind kisebb:
felfalja a nyár.

Istenem, milyen…

Már csak emlék, milyen
boldog voltam ott, csak
mi ketten, ültünk a
padsorban

1 hét múlva indul a 9. Ördögkatlan Fesztivál!

Augusztus elején újra Dél-Baranyában találkoznak a művészeteket kedvelő „nemnormális” kicsik és nagyok. Az eredetileg baráti vágyakozásból született Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál idén már kilencedik alka­lom­mal vendé­geskedik Nagyharsányban, Kis­har­sány­ban, Bere­men­den, és idén először Villány­kövesdet is elfog­lal­ják a „mezít­lábasok”.

Marhák a Dunán

Hajnalban Böbe néni gombászás közben csapdába lépett, és a vaskarom csúnya sebet ütött a bokáján. Az ura rögvest Mari nénihez rohant segítségért. Később kiderült, hogy az ápolás eltart pár napig.

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 125.

Még abban az évben, 2011-ben megírtam, és feltetettem a MEK-re az Egy tiszta lelkű ember, 2013-ban pedig a Smekkerek című opusom.

Open Ördögkatlan

Aki figyelemmel kíséri az Ördögkatlan Fesztivállal kapcsolatos történéseket, évről évre visszatérő vendége, vagy éppen aktív közreműködője az eseményeknek, jól tudja azt, hogy a több száz program − koncert, kiállítás, beszélgetés, színház és hosszan sorolhatnánk − mellett a fesztiválnak további, mélyebb rétegei is vannak.

Égi játszmák

Az Éj előhúzta
kabátujjaiból
a sápadt Holdat
a csillagokkal,
markába fogva
rázogatta őket

Esti ének

Árnyékon andalog az est.
Elnyeli a fényes létezést,
s mint ormótlan test,
lassan vánszorog tova.Archívum

Hirdetés