augusztus, 2018 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2018. augusztus

Libabőr

Újfent madárnak néztél
Nem tudom – reméltél vagy féltél?
Repülök-e – körötted – vagy tőled?

Szarvasok szökellése

kifürkészni erdőm ösvényeit
nincs ennél kiábrándítóbb
a gyerekkor
a telekhatárokkal ér véget

Két hét múlva startol az Everness Indián Nyár!

Idén ősszel újra összegyűlik az önismeret, valamint az egészséges életmód iránt érdeklődők apraja és nagyja, szeptember 13-án nyit Alsóörsön az Everness Indián Nyár 2018 fesztivál. Mozgás, tánc, jóga programok, zenei koncertek, workshopok, meditációs együttlétek, hangfürdők és számtalan egyéb program várja majd azokat, akik feltöltődnének az őszi Balaton partján.

Hétfőtől kezdődnek a II. Hét Domb Filmfesztivál programjai

2018. szeptember 3-9. között egész héten ingyenes mozival várja Komló és környéke lakóit a Színház- és Hangversenyterem. A közönség megtekintheti a döntőbe jutott filmeket, valamint komlói alkotók korábban díjnyertes filmjeit is.

A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain

Közel két évtizedes hagyományként, az Európa Tanács felhívásához csatlakozva, szeptember 15-én, 16-án tartják a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeit. Mint minden évben, ez alkalomból is csatlakozik a felhíváshoz a Míves Tojás Múzeum, ahol idén szeptember 16-án (vasárnap) hagyományosan szakmai találkozó és továbbképzés lesz a tojásdíszítők és érdeklődők számára.

Pillanat

Pillanat emberek
Pillanat világa,
Pillanatnyi értékek
Pillanat varázsa,

Augusztusi nagy szójáték-válogatás (javarészt Szigetvári János tollából)

Híres színésznő lebőgése – Blama Lujza (2018)
Négercsók: trópuszi (SZ.J.)
– Hol pihent meg vándorlása közben Don Quijote?
– Sancho Panzióban! (Sz.J.)

Kabát!

Minden nyolcéves kislány kutyát szeretne. A mi Dorinánknál ez a kutyaláz tavaly ősszel kezdődött, amikor Aliz – az egyik osztálytársa – meghívta őt a szülinapi partijára. Gáborékat – a szülőket – már régről ismertük, óvodába is együtt járt a két lány.

Ferenc, a szaki

Még embert úgy hegeszteni nem láttam, mint ahogy azt Ferenc, a szaki csinálta. Ízig-vérig pesti vagány volt. Minden egyes munkája mesterdarab volt. Élmény volt nézni, ahogy dolgozott. D. Dr. Nagy Barna, apósom és én is sokszor fordultunk hozzá segítségért. Olyankor mindig mondogatta apósomnak.

Merengés

A novella olyan, mint a Gergő képei. A háttér homályos és áttetsző, csak a fókuszpontba helyezett motívum éles. Írnom kellene valami egészen szenzációsan klasszat. Ügyesnek kellene lennem, mert, ha a közeljövőben valóban erre téved a Bokor Pál, akkor nem ártana, ha találna valami értékeset.

Víg madárének

Víg madárének helyett
egy eltévedt varjú
kitartó károgására ébredek:
kár-kár, hajtja csak egyre

Huszárlépésben

A Ludwig Múzeumban 2018. július 13. – szeptember 2. között megtekinthető kiállítás Sam Havadtoy festőművész New York-i éveit állítja középpontba. Az 1970-es és 1980-as években a város meghatározó művészeivel kialakított munkakapcsolatai nagy hatással voltak formálódó művészetére.

Álomnapló (részletek) – 13.

Apám és anyám itt van velem, szinte érzem a jelenlétüket, mintha szólnának is hozzám, hívogatnak, nem is tudok ellenállni hívásuknak. Nem látom őket, de hallom a hangjukat folyamatosan, sőt mintha a lépteimet is irányítanák, így jutok el egy sötét piacra, ahol sokféle ócskaság között jócskán akadnak használható tárgyak is.

Esti pillanat

A hegyen túl még semmi jel,
nem is látni, ki megfigyel,
majd értelmet nyer a bárhol,
mikor elúszik a távol.

Őszintén az interjúkészítésről – 8.

Az irodalmi interjú egyik elfajzott formája a rosszindulatú interjú: az olvasó már kezdetben tudja, hogy az interjú készítője csapdákat állít fel alanyának, hogy titkolt gyengeségeit felszínre hozza, ugyanakkor hízeleg hiúságának. Az interjúkészítő és az olvasó egyaránt az interjúalany rovására szórakozik.Archívum

Hirdetés