február, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. február

HAMAROSAN: Nemek és igenek ősbemutató a Centrál színházban

Bata Éva, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán és Pokorny Lia főszereplésével 2019. március 2-án lesz Nina Raine fiatal angol drámaírónő – Boris Pasternak orosz író unokahúga – Nemek és igenek című darabjának magyarországi ősbemutatója a Centrál Színházban. A darab főhősei harmincas-negyvenes angol ügyvédek, akik házaspárok is egyben.

Vers-szálka

gonosszá lesz a szív?
már annak születik
csak kezdetben eltakarja
mi titokban érlelődik

Az a szép, kényelmes jövő!

Egy különösen nehéz nap után, amikor a munkahelyemről buszoztam haza, arra gondoltam, hogy hála a tudományos fejlődésnek, mennyivel kényelmesebben fogunk élni a jövőben, mint ma. A nehezebb munkákat robotok végzik, gyorsabb lesz a közlekedés.

Liszenkó

Az autodidakta ukrán agronómus tanaiból csak röviden idézek. „Ahogy az embert nevelni lehet, úgy a növényvilágot is a kommunizmus eszméire lehet szoktatni.” – Sapienti sat. Liszenkó, Raszputyin sarlatánságát megszégyenítő módon Ukrajna Tudományos Akadémiájának (1934) és a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának (1939) tagja.

Kortárs Magyar Dráma-díjat alapított Radnóti Zsuzsa

Február 26-án először adták át a Kortárs Magyar Dráma-díjat a Rózsavölgyi Szalonban. A díj alapítója: Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója. Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.”

Művészi címkék kerülnek a Vylyan Prémium boraira

Megújítja Prémium borcsaládjának címkéit a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Az első boruk palackozásának 25 éves jubileumát ünneplő Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója, Debreczeni Mónika sajtótájékoztatón mutatta be a megújult köntösbe öltözött palackjaikat. A Vylyan Prémium borcsaládjának 7 új címkéje egy rendhagyó, művészi alkotó folyamaton keresztül született: a borok inspirálták a neves irodalmárokat – Cserna-Szabó András, […]

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek, ezért Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Viktória története

A délelőtti órákban kevesen voltak a játszóházban. Ráérő kismamák és nagymamák hozták el a kisebb gyerekeket, a nagyobbak reggel iskolába mentek, hiszen a nyár még csak most kopogtatott az ablakokon. A május hűvösebb volt a megszokottól.

Varjak vonulása

A téli délután szürke egén
száz meg száz varjú száll
a házak felett, kavarognak
egyre, károgásuk megtöri
a csendet.

A viharban is kell létezni – 6.

A há­bo­rú­nak vé­ge, ta­vasz és bé­ke van. A me­ne­kül­te­ket ha­za­szál­lí­tó vo­nat las­sú tem­pó­ban kö­ze­lí­tett a ha­tár fe­lé. Az ame­ri­kai Pullman va­go­nok­ból összeál­lí­tott sze­rel­vény egy 424-es moz­donnyal el­lát­va hoz­ta ha­za az Auszt­riá­ban sem­le­ges zó­ná­ból össze­gyűj­tött ma­gyar ál­lam­pol­gá­ro­kat.

Útkereszteződés

Csak egyetlen szög,
ami tartja.
Száraz rozsdakönny
égi arca.

Cirkuszművészet magas fokon, tűzzel színesítve

Nem véletlenül szerepel az előadás címében a Főnix név. Mint tudjuk, a Főnix madár az újjászületés jelképe, tűzben hamvad el, de újjá is születik benne. Szimbolikusan a cirkuszművészetet is ez jellemzi, amely újjászületik, újjáalakul, keresi az utat a megújuláshoz, a minél teljesebb, és minél több művészeti ágat magában foglaló műsorok létrehozásához.

Akkor, ott

Nem csalnak emlékeid,
ugyanúgy történt minden,
ott jártam azon az éjszakán,
mert nevemen szólítottál

Srácok a térről

Délután negyed öt lehetett, amikor Hámori Géza találkozott a téren Varga Péterrel. Mind a ketten most jöttek haza a melóból. Hámori fáradtnak érezte magát, pedig nem dolgozott olyan különösen sokat. Csak az idegeskedés, az csipkézte szaggatottra idegeit. Az utóbbi időben elég nagy a hajtás.

Lajosok

Lajos elment. Elég fiatalon. Mi maradt utána? Csak egy kutya, egy baranyai kis falu vasútállomásán. Lehet, hogy nyüszített is az éjszakában. Állítólag a kutyák érzik, ha gazdájukat valamilyen csapás éri.Archívum

Hirdetés