február, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. február

Emlék

Lélekszakadva menekült a fák között. A füle mellett puskagolyók húztak el, némelyik hangos csattanással egy fa törzsébe csapódott. A lehulló ágak és a körülötte repkedő szilánkok véresre karmolták az arcát és a kezét. A homlokáról csorgó, sós veríték ködfátylán keresztül alig látott valamit.

Pilátus-kezek

Ó, hogy rejtőzik a költő!
Széttépnék az emberek,
ha vágyait kitárná:
lásd, belül remeg.

Fénykép

Arcán az édes, borongós mosoly,
szép haja a vállán megpihen.
Nézésével nem tudok betelni

Az elfelejtett hercegnő története

A Himalája hegyóriásainak védelme alatt kétezer-hatszáz évvel ezelőtt egy mesésen gazdag királyság húzódott meg. Az örök hó birodalmának ékköve a zafírszínű hagymakupolákkal díszített, márványoszlopokkal szegélyezett a Rohini folyóra néző palota volt.

Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban – Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig

Két igen fontos jubileum – a Bauhaus alapításának 100., valamint Weininger Andor (1899–1986) festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulója – előtt tiszteleg az a kiállítás, amely március 1-jén 17.00 órakor nyílik a JPM Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.).

Ismét megfagyott egy ember

(közönséges újsághír)
Kinek a testét, lelkét, erejét
megtizedelte az élet, magány
betegség és nincstelenség

Algéria a díszvendég a 2019. évi Utazás kiállításon

Az aktív kikapcsolódás és a kaland áll a 2019-es Utazás kiállítás középpontjában. Magyarország első számú turisztikai vásárán 30 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait február 21–24. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A szervezők idén a látogatók mind teljesebb körű kiszolgálása érdekében egy „régi- új” társkiállítással, a már eddig is sikeres Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg az eseményt.

A 61. M4 Sport – Az Év Sportolója gálán kiosztották a díjakat

Kozák Danuta a királynő Liu Shaolin a király. 2019 február 14-én Budapesten a Nemzeti Színházban kiosztották az Év sportolója díjakat.

A viharban is kell létezni – 5.

Kronawitten szobrai – Dél­után 5 óra kö­rül járt az idő. 1945 áp­ri­li­sa volt, ka­to­nai sze­rel­vé­nyen ül­tünk és ro­bo­gott a vo­na­tunk – va­la­hol Linz fe­lé Auszt­riá­ban. A vo­na­ton rész­ben se­be­sült ka­to­nák, rész­ben ma­gyar me­ne­kül­tek és me­ne­kí­tett bú­to­rok vol­tak.

Add a köpenyed felét!

Szent Márton tiszteletére
Én is itt születtem és ma is itt élek,
hol emberré nevelt az alpokalji táj.
Ez a hely, ahol már semmitől sem félek.

Jubileumi hangverseny Nagy Ernő tiszteletére

A napokban ünnepelte 70. születésnapját az ismert pécsi karnagy és tanár, Nagy Ernő. A Pécsi Szeráfi Kórus jubileumi hangversenyt szervez 2019. február 23-án 18.00 órai kezdettel a Ferences templomban a Tanár Úr tiszteletére.

Itt az első mandátum-előrejelzés az Európai Parlamenttől

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. februári nemzeti közvélemény-kutatásokon alapuló első előrejelzést arról, hogy hogyan néz majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar összesített.

Európai elismerés Lovász Lászlónak

Lovász László matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ítélték elsőként oda azt a tudományos elismerést, amelyet a természet- és társadalomtudósokat összefogó, nem kormányközi független szervezet, az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja alapított. A Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat olyan kiváló kutatóknak adományozzák, akik kimagasló eredményeikkel hozzájárulnak tudásunk gazdagításához és társadalmi fejlődésünkhöz.

Február végén

Mit mesélhetnék most,
február havában?
Víg farsangi bálban
én bizony nem jártam.

A költözés

Dávid nagyon rossz hangulatban érkezett a térre. Fél hat lehetett, mert már szürkülni kezdett. Őszintén, semmihez sem volt kedve. Ez a depresszió már hetek óta kergette, de nem tudta megfejteni az okát. Ez nem természetes, tudta ezt jól. Egy huszonnyolc éves srácnak nincs erre semmi oka.Archívum

Hirdetés