január, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. január

Bocuse d’Or – Dánia nyerte a világversenyt

Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett. A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta.

Nem nyugdíjas állás

Dzerzsinszkijt felkoncolták 1926-ban. Helyettese, majd utódja, Menzsinszkij az 1938-as tisztogatások egyik szervezője, később áldozata lett, megmérgezték. Ebben benne volt utóda, Jagoda is. A nagy tisztogatások szervezőjét is utolérte végzete.

Pécsbánya

Villanydróton cipők lógnak
fűzőjüknél fogva,
tán valaki unta őket,
s jól felhajította.

Korrupciós EU lista – Magyarország egy helyet javított a 28 uniós államot vizsgáló listán

Magyarország 2018-ban 46 pontot szerzett a 100-ból, ez egy pont javulást eredményez 2017-hez képest, az ország a huszonhetedikről a huszonhatodik helyre jött fel, Görögországot megelőzve. A görögök 3 pontot rontottak 2017-hez képest, ezért történhetett a helycsere.

Kísértő kárhozat

Hoppá! Éva megbotlott egy nagyobb kőben, amely nem volt tőle szokatlan. A cipői általában elöl szakadtak ki, a talpuk még bírta volna, de a sok botladozástól elvékonyodtak és kilyukadtak.  Visszatette a piros bőrkötéses könyvet a táskájába.

Panel-érzés

Egy éjjelen álmot láttam
keservest, félelmest: mintha
a fölöttem tornyosuló
emeleteken élő összes
ember magányát, félelmét

FÜRT haikuk

Isteni nedűk
tárháza lesz a tested:
szépek fürtjeid.

A viharban is kell létezni – 2.

Szüleim és megismerkedésük. Apám a katonai hivatást választotta. Ebben az időben Magyarországon dicsőség volt katonának lenni, a társadalom elismerte és tisztelte a katonákat. A lányok boldogan mentek férjhez a hadsereg tagjaihoz.

Emlékeim farsangi bálján

A már romos kastélyból hirtelen
felfénylik a hatalmas díszterem.
Cifra ruhában ott látom magam

Évszakok a Pintér-kertben

Szerzőtársaink alkotásaiból nyílik kiállítás 2019. február 8-án Pécsett, a Zarándok Galériában. Komlós Attila fotói, Hajnal Éva és Márkus László költeményei, Smelka Sándor novellája lesz megtekinthető, illetve olvasható; ami az alkotásokat összeköti: a pécsi Pintér-kert Arborétum.

A váltókezelő

A keresztapám, anyám bátyja is, vasutas volt Orosházán. Közelebbről, váltókezelő. Egy őrházban laktak, melyet a vasút, a MÁV biztosított alkalmazottjának. Ez az őrház az állomás Békéscsaba felé eső részén állt, mellette volt a kiserdő.

Szavak éjszakáján

Elbújt  a Nap a messzi domb mögé már,
magával húzta véres fátylait,
az égbolton foszló árnyak repültek,
és suttogott a rejtelmes csalit…

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 81. rész

Hogy hány métert zuhanhattunk, sejtelmem sincs, viszont aránylag simán landoltunk. – Jól vagy? – segített talpra Egyeske. – Én jól, és a többiek? – Mindnyájan jól vannak. – Az űrhajó? – Szintén sértetlen, eltekintve néhány defekttől, de majd kijavítjuk.

én a senki

itt vagyok
én a senki
csak próbálok
önmagam lenni
fuldoklok
lenn a porban

böske

böske gyakran üldögélt nálunk
leült a küszöbre
ilyenkor se ki se be
nem is mertem volna elmenni mellette
valami bűbáj volt körülötteArchívum

Hirdetés