Hetedhéthatár | Tátrai S. Miklós
Szerzői archívum

Tátrai S. Miklós

Tátrai S. Miklós írásai: 37
Tátrai S. Miklós

Fényjáték

Kinyitott a fényjátékbolt, fényreklámja csalogat,
ajtajában fényorgona játszik gyermekdalokat.

Az erdei tisztás zenéje

Tátrai S. Miklós novellája a Muzsikál az erdő alapítvány 2017. évi irodalmi pályázatának felnőtt próza kategóriájában I. díjat nyert. – A régi parasztház előtt az udvarban hatalmas eperfa állt, talán pontosan úgy, ahogy azt Arany János elképzelte versében.

A bűvészprofesszor

A bűvészt és az előtte fekvő ládát vibráló fények világították meg, a halk zene kísérteties lassúsággal borzolta a nézők idegeit. A vibrálás abbamaradt, két másodpercig teljes sötétség uralkodott, majd egyre erősödő kékesszürke fény vette birtokba a porondot.

Üzbegisztáni emlékek

Bolondosan indult a májusi időjárás, mintha az április sosem akarna véget érni. Egyik nap még kellemes meleg örvendeztetett meg bennünket, ingujjban, pólóban dolgoztunk a kertben, két nap múlva hajnalban talaj menti fagy pusztított a virágok között és a veteményesben.

Mindenkiért sírnak valahol

Esztergomból hosszú, kanyargós út szalad fel a Pilis csúcsaira. Valamikor Szentléleki útként ismerték, 1948-tól tizennégy évig Malinovszkij marsall nevét viselte, majd négy és fél évtizede Dobogókői útnak hívjuk.

A szerencseszám

A hármas szám, akárcsak a mesében, különös szerepet játszott Melinda és Ottó életében. A Somogy megyei Háromfán találkoztak először, ahol Melinda rokonait látogatta, Ottó pedig sorkatona volt a közeli határőrőrsön.

Gyümölcsversek  (részlet)

Sosem esik messze az alma a fától
de csak ha éretten hullik önmagától.
Ha lerágja féreg, vagy letépi vihar

Szomorú szerelem

Elgondolkodtam egy régi görög regén.
Azt olvastam benne: az istenek hegyén
egy hordóban öröm, egy másikban bánat,

Vadászbarátság

Az öreg Lada Niva lassan haladt a jól ismert úton. Talán már magától odatalált volna a csereskishalmi vadászházhoz, annyira jól ismerte Péter szándékát és gondolatait. Tizenkét éve jártak vadászni, és sohasem hagyták cserben egymást.

Az elátkozott váza

Rohantak a napok, és Árpi még mindig nem találta ki, hogy milyen ajándékkal kedveskedjen legjobb barátjának. Együtt jártak általános iskolába, gimnáziumba, főiskolára, és évekig dolgoztak mindketten a diósgyőri vasgyárban.

A fenyőfa titka

A metró kigördült az állomásról. Néhány üres ülőhely maradt a leszálló utasok után. Attila két-három lépést tett a kocsi belseje felé, amikor egy fiatal hölgy megszólította.

Váratlan találkozás

Novák tanár úr nehéz perceket élt át, amikor Robert Schön üdvözlő beszédét fordította kollégáinak. A fiatal pedagógus jól beszélt németül, a tankönyvek anyagait kiválóan ismerte, azokat jól alkalmazta.

Karácsonyi ajándék

A sűrű hóesésben gyönyörűen csillogtak a város ünnepi fényei. A néhány nap múlva beköszöntő karácsony már ott lebegett a háztetők felett, valahol a kémények között várakozhatott, és elégedetten figyelte a nyüzsgő, az ajándékozási lázban élő embereket.

Játék a szavakkal

Talán három hónappal ezelőtt történt, hogy „valaki” – nem nevezem meg, mivel ez nem a reklám helye – játékos pályázatot hirdetett, amelyre 200 szavas párbeszédekkel lehetett jelentkezni.

A kis menyasszony (fejezetek édesanyám emlékeiből)

Az olcsó kis kazettás magnóban számomra kincseket érő szalag pörög. Édesanyám hangját hallgatom, aki életét meséli nekem, és mindazoknak, akik majd olvassák ezeket a történeteket.Archívum

Facebook