június, 2018 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2018. június

Ráadás a Tompa évre

Minikönyvek dr. Lenkey Istvántól Különleges módon zárta le a Tompa Mihály születésének 200. és halálának 150. évfordulója ünnepi eseményeit, jubileumi kiadványainak sorát Imolay dr. Lenkey István, a Mohácson élő művészettörténész, bibliográfus. Mini könyv alakban megjelentette a 19. századi lelkész-költő művei közül a számára legkedvesebb elbeszélő költeményét, a Szuhay Mátyás címűt. A 10×10 centiméteres formátumú kis […]

Narcisszusz és Kronosz: mi a helyzet az időskorral?

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatait monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

A mi Kányádink

Ott álltunk a fehéregyházi síkon. Sokan? Évek elteltével, visszajáróként, szinte már ismertük egymást. Segesvártól gyalog, mintegy hét kilométert sétáltunk. Közben mezei virágot szedtünk. Jó lesz az Ispánkúthoz meg a Múzeumhoz is. Ilyenkor, július utolsó vasárnapján mindig ott voltunk a Petőfi Múzeumnál és a csata helyszínén. Némán tüntettünk magyarságunkért.

kopjafa

csak
szavakból
faragott
kopjafát
hagyok
magam után

kövek

arcodra ültek
a kövek
hideg sziklák
ülnek arcodon

Auróra

A hegyekkel ékes görög táj fölött olyan vakítóan kék volt az ég, mint a közeli tenger ragyogó tükre. Ebben az időben az emberek keveset tudtak a dolgok működéséről és azok valódi okáról, így elég mélyre hajoltak ahhoz, hogy elfogadják emberi esendőségüket és isteneikre hagyatkozzanak.

Rekordot döntött az idei Everness

Minden korábbinál sikeresebben zárta kapuit az idei Everness. Hazánk legnagyobb életmódfesztiválja idén hatodik alkalommal látta vendégül a Balaton partján az önismeret és a tudatosság iránt érdeklődő közönséget.

Impresszió

olyan sok infó ér mostanában
egyiket sem lehetne szó nélkül hagyni
mintha számítana a szó valamit
de sokan hiszik, hát állandóan jár a szájuk

Látomás

Törhetetlen
Üvegfalon túlról
Párafelhőbe karcolt
Rideg sóhajod

Hurokhang

Honnét indulok,
oda érkezem.
Egy helyben élem
életem.

Megíratlan levelek (6.)

Kedves Denis*! Valószínű igen nagy meglepetést okozok levelemmel, miután sok évi hideg távol maradásom azt a benyomást kelthette, hogy valamikori szoros barátságunk is kihűlt. Nem Denis, én nem feledtem el a Vincennes-i börtönt s annak hajdani foglyát.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökével tárgyalt Orbán Viktor

A vajdasági magyarokat támogató programokról, a vajdasági jeles napokról szóló tartományi döntésről és Szerbia EU-integrációjáról is tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerda délelőtt az Országházban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az író és a színpad

Az író olykor megirigyli zenész barátai életét, akik mást sem csinálnak, mint fent ülnek, állnak, esetenként ugrálnak a színpadon, és alattuk tapsol, lelkesedik, őrjöng a rajongótábor. Ezért aztán egy író kapva kap minden alkalmon, hogy ő is felülhessen a színpadra.

A pálosok pókja

Hárman ültünk a szentmisén,
Magdi, Éva meg én.
Körbefont a csendes áhítat,
mikor egy óvatlan pillanat,

Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre.Archívum

Hirdetés