február, 2020 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2020. február

Epizódok a Pécsi Nemzeti Színház történetéből 1. – Bakos Lászlóról, aki elsőként lett a színház örökös tagja

Pécsre kisgyermek koromban, 1953-ban költöztünk a somogyi Csurgóról és egy tipikus bérházban laktunk a Rákóczi út végén, majdnem szemben a Légszeszgyár utcával. Mivel életünk nagy részét az udvaron töltöttük, gyermekzsivajjal telt meg ez a jellegzetes, négyzet alakú pécsi udvarunk délutánonként, tavasztól őszig.

Farsangolós

Farsangi fánk, jaj, de kapós,
lemaradt róla az anyós.
Járjunk együtt bokázósat,
nem tudjuk mit hoz a holnap!

nyolc

gallérod mögött láng a hold
kabátgombjaid csillagok
nyakadba kendőt leng a szél
homlokod ormán nap ragyog

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

A Pécsi Harmadik Színházban Sarkadi Imre életművének különleges értéket képviselő alkotása, az Oszlopos Simeon két alkalommal lesz látható márciusban a Jászai-díjas Vincze János rendezésében, Ottlik Ádámmal a főszerepben, aki eddigi prózai feladatainak egyik legjelentősebb szerepformálásával ajándékozza meg a közönséget.

Képzelt kamerák

A Ludwig Múzeum folytatja az eddigi gyakorlatát és a hazai közönség számára is bemutatja az előző évi Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítását. Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól. A művész egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Éj asszonya

Nincs fénye,
mégis ragyog,
nap fényéből
titkon lop.

Szép halál

Lucifer tánca
Ég és föld románca
Tarajos hullám
Vígan vetődik

Korom

Előfordult már, hogy fiatalabbnak nézték önöket a koruknál? Esetemben régebben rendszeresen megtörtént, aztán egyre ritkultak az ilyen alkalmak. Utoljára, amikor elkérték a személyi igazolványomat, épp egy rokonlány ballagási ajándékát próbáltam megvenni egy drogériában, és az eladónő nem akarta odaadni az alkoholos bonbont.

A városvezetés célja az, hogy Pécs újra felkerüljön az ország és Európa művészeti térképére

A pécsi képzőművészet branddé válása és nemzetközi értékkel bíró kortárs kiállítások bemutatása is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő NKft. kezelésében lévő két kiállítótér, a Pécsi Galéria és az m21 Galéria tervei között. Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére, ezt erősíti az önálló divízió létrehozása és ezt segíti tanácsadóként két idehaza és külföldön is elismert kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt munkája is.

A Kortárs Magyar Dráma 2020-as díjátadójáról

Helyszíni beszámoló a Rózsavölgyi Szalon szervezésében tartott rendezvényéről. Jó hely. Lassan érkeznek a meghívottak. Örömmel üdvözlik egymást, régi ismerősök, az újonnan érkezőket bemutatják egymásnak és máris fordul a szervező a következő vendéghez, aki nem is vendég, hiszen csak a tegnap váltak el, az esti előadás után.

Teleszubjektívvel III.

Talán túlléptem már
a tejfogakkal kőbe harapás
elkerülhetetlen időszakán
s a szorítás is enyhült –

Szerelem konyhanyelven

– Jaj, csak ne látnám folyton azt a búvalbélelt képedet! Most megint miért duzzogsz? – Nem duzzogok. – Dehogynem ! Láttam rajtad, már kora reggel, amikor kicaplattál a mosdóba. Meg lehetett volna mintázni rólad Don Quijotét, a búsképű lovagot. Csak Rocinante hiányzott alólad.

Kaleidoszkóp – 2.

Sírfelirat az esztergomi bazilika altemplomában:
Amik vagytok, voltunk mi is,
amik vagyunk, lesztek ti is.

Azok a fura svédek (3.)

Tudományos értekezés a magyar–svéd nyelvrokonságról – Nyelvészeink többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy a magyar és a finn nyelv rokonságban áll egymással. Az az aprócska tény, hogy egy nyikkot sem értünk finn barátaink beszédéből, úgy tűnik, nem perdöntő a kérdésben. Egyébként én személyesen meg tudom erősíteni ezt az elméletet.

Kavicsok emlékeinkben

A picike kislány nagy komolyan forgatta kezében a kavicsokat, amelyeket a játszótér gyalogösvényein terítettek szét. Csupa egyforma, szürke kődarab volt, de ő olyan módszeresen kutatta át a kavicsokat lábai előtt, hogy előbb-utóbb a kezébe akadt néhány színes darab. Ezeket felnyújtotta a padon ülő apjának, aki zsebre tette.Archívum

Hirdetés