Magyar Miklós, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Magyar Miklós

Magyar Miklós írásai: 55
Magyar Miklós

Újra látogatható Párizs legrégibb múzeuma

2016 októberében Párizs legrégibb múzeuma, a Carnavalet Múzeum restaurálás miatt bezárta kapuit. Több mint négy év után, ez év májusában készültek el a munkálatokkal, és immár teljesen megújultan fogadja az érdeklődőket. A látogató első élménye a múzeum előtt álló remekmű, XIV. Lajos szobra.

Marcel Proust és Párizs

Ha meg akarjuk ismerni azokat a helyeket Párizsban, amelyek Marcel Prousthoz és Az eltűnt idő nyomában című regényéhez kötődnek, vegyük kezünkbe a Marcel Proust Párizsa című, összehajtható térképet. Megtekinthetjük a házakat, ahol Proust lakott.

A cirkusz és a bohóc Georges Rouault és Tóth Ernő művészetében

Az expresszionista festőként számon tartott Georges Rouault és „a groteszk poétája”, Tóth Ernő nem véletlenül kerül egymás mellé. Tóth Ernő saját elmondása szerint a francia mester csodálója volt már főiskolás korában. Egy szabadon választott témájú, hatvanperces, képekkel illusztrált előadásban Rouault művészetét mutatta be.

Dosztojevszkij és Proust nyomdokain – Nathalie Sarraute

Százhuszonegy éve, 1900. július 18-án született Nathalie Sarraute, a francia új regényhez köthető, orosz származású írónő. Első regényét, az 1939-ben megjelent Tropizmusokat Jean-Paul Sartre is lelkesedéssel ünnepelte. A biológiában használt kifejezést, a tropizmust Sarraute az irodalomra alkalmazza.

A virágos Córdoba. Második rész

A múlt héten Córdoba magánházainak kertjeibe látogattunk el. Egy másik típusú kert a műemlékek és középületek belső udvarait díszíti. Ezek közül a leghíresebb a Viana palota (Palacio de Viana). Tizenkét udvara van, pompás fákkal és virágokkal. Egész évben látogatható.

A virágos Córdoba. Első rész

A spanyolországi Andalúzia nagy múltú városa, a mintegy háromszázezer lakosú Córdoba közhelyszerűen szólva, igazi turistaparadicsom. Ha ráadásul jókor érkezünk a városba, részesei lehetünk az évente május második vagy harmadik hetében megrendezett fesztiválnak.

Párizsi séták

8. Közösségi kertek. Második rész – Clos des Blancs-Manteaux – Az elegáns Marais negyedben sétáló turista a rue des Blancs-Manteaux 21-es szám elé érkezve nem kis meglepetéssel egy magas fallal körülvett kertet talál, amelynek neve Clos des Blancs-Manteux.

Párizsi séták

7. Közösségi kertek. Első rész – A közösségi kertek története. A közösségi kerteknek hosszú története van. A középkorban, amikor minden föld a hűbérurak tulajdonában volt, a falusi közösségek fellázadtak, és közös földterületeken védték használati jogaikat.

Párizsi séták

6. Párizs legrégibb étterme – A Tour d’Argent nevű éttermet népszerűsítő képen az alábbi aláírás olvasható: „Párizs legrégibb étterme 1582”. Jóllehet a „legrégibb” jelzőt más éttermek is cégtáblájukra írják, valójában mindegy, hogy a legrégibb vagy az egyik legrégibb étteremről van szó.

Párizsi séták

5. A Montmartre tegnap és ma – A Montmartre Párizs 18. kerülete, a francia főváros legmagasabb pontja (130,5 méter). 1859-ben csatolták Párizshoz, előtte önálló falu volt. A Montmartre nevét a mons Martis vagy mont de Mars adta. A galloromán korban a háború istenének, Marsnak emeltek templomot a mai Saint-Pierre templom helyén.

Párizsi séták

4. Vissza a középkorba – A 13. század fordulópontot jelentett Párizs történelmében, ekkor épültek Párizs legnevezetesebb műemlékei: A Notre-Dame katedrális, a Sainte-Chapelle, a Conciergerie, a mai Középkori Múzeum épülete. Ezeket valamennyi turista felkeresi.

Párizsi séták

3. Város a város alatt – Párizs szennyvízcsatornái. Bizonyára meglepő, hogy ezúttal Párizs szennyvízcsatornáinak meglátogatására invitálom az olvasót. Pedig érdemes egy idegenvezetővel bejárni a francia főváros alatt kiépített, 2400 kilométer hosszú csatornarendszer 500 méteres látogatható részét.

Párizsi séták

2. Szabadtéri könyvesboltok a Szajna partján – Bouquinistes – A Bouquiniste szó a könyv köznapi nevéből, a bouquin-ből származik. A szó eredete: a középkori flamand ’boek’ (könyv) a későbbiek során a ’boeckin’ (jelentése kis értékű könyv) nevet adta. A franciában 1459-ben találkozunk először a szóval.

Párizsi séták

A Mouffetard utca – A Mouffetard utca Párizs egyik legrégibb utcája, a 3. század (!) óta létezik, nekem pedig a legkedvesebb. Három éven át laktunk onnan száz méternyire, az Avenue des Gobelins-en. A különös névnek különös eredete van. Egyszerűen annyit jelent, hogy „bűzlik”.

Párizs a festők szemével

Hatodik rész: Camille Pissarro Párizsa – Camille Pissarro (1830–1903) Claude Monet barátja volt. Festői látásmódjuk különbözőségének dacára közel álltak egymáshoz. Monet anyagi támogatásának köszönhetően vette meg Pissarro Éragnyban lévő házát. Cézanne és Pissarro mély hatást gyakoroltak egymásra.Archívum

Hirdetés