augusztus 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. augusztus

A Gorbacsov elleni puccskísérlet három napja a Rózsavölgyi Szalonban

Elég egy új, átlagos emberi szemszög és más fénytörésben láttatnak a dolgok. Merthogy a dolgok meghatározásra kell kerüljenek. Tudnunk kell mihez szabjuk magunkat. Nos, Penny Gold a hűvös Angliából érkezik tekintetével a keleti blokk országai közül épp a legnagyobb, a Szovjetunió sűrű eseményeinek középpontjába, azokba a napokba, amikor a legélesebb megvilágításba kerülnek azok a dolgok, ami meghatározza milliók életét.

Dövényi Zoltán – Nagy Miklós Mihály – Perényi Bálint: Legitim geopolitika

A geográfus szerzők úgy látják, hogy a geopolitika iránt érdeklődők számára, e terület árnyalt tudománytörténeti megismeréséhez, jelenleg kevés ismeret áll rendelkezésre. A német nyelvű geográfia 1919 és 1933 közötti legitim periódusának elemzésével e hiány felszámolásához kívánnak hozzájárulni. Ez a geopolitikai iskola ugyanis mind tartalmában, mind magyarországi vonatkozásaiban igen jelentős szerepet játszott abban, hogy a geopolitika eszme- és elemzéseinek szempontrendszere megtalálja mai formáját.

Szíved kapujában

Azúrkék égen még sok csillag tolong,
majd hajnalukra ég egy nagy rézkorong.
Álmod még ott ring lelked páholyában,
apró kis vágyakkal pihegve, lágyan.

Erdő Péter: A budapesti Eucharisztikus Kongresszus keleti és nyugati keresztények találkozása lesz

A keleti és a nyugati kereszténység találkozása is lesz a Budapesten szeptember 5-12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amelyen számos más egyházi vezető mellett részt vesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a 2021 augusztus 24-i fővárosi sajtótájékoztatón, amelyen a NEK és az Ars Sacra Fesztivál programjait ismertették.

MTA – Javaslatok a Kormánynak

A Magyar tudományos Akadémia javasolja a Kormánynak, mindent tegyen meg annak érdekében, hogy minél több magyar állampolgár megkapja az engedélyezett vakcinák megfelelő adagjait, és így sikerüljön a járvány következő hullámát megelőzni. Ezért az alábbiakat tartják megfontolásra érdemesnek.

Mindig csak pozitívan!

„Aki képességeiben bízik, nyer. Aki nem képes napi módon legyőzni a félelmet, még nem tanulta meg az élet első leckéjét.” (kínai mondás) Z. Gábor az érettségi után a villanyszerelő szakmát tanulta meg. Apját követte ebben a szakmában, hiszen már gyerekkorában az „öreg” vitte magával a helyszíni szerelésekhez.

Csak egy fotó

Kamaszként olvastam egy könyvet,
íróját, címét meg nem mondhatom…
de nem tudom feledni azt a képet,
mi abban bűnjelek közt, vádlón szerepelt.

Gerhard Richter. Valós látszat

2021. augusztus 27-től november 14-ig tekinthető meg a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendezett kiállítás a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériában. A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben látható a német művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása.

1110

Nyolcévesen jutottam el először a tengerhez. Hajnali kettőkor indultunk a kék Skoda 120L típusú személygépkocsinkkal, a jellemző termosztát-probléma miatt végig bekapcsolt fűtéssel. A letekert ablak nem sokat segített, bár az út elején legalább nem tűzött ránk a nap.

Via Giorgio de Chirico

Még nappal is rettenetes volt a tompa árnyékoltság. Az utcákon nem világítottak a lámpák. Égett krumpli-, és hullaszag keveredett a levegőben. Az emberek összevissza futkostak, sokszor feldöntötték egymást. Mintha patkányvárosban lettem volna. Labirintussá változtak az utcák.

A női test és a női lélek

A női test egy templom,
amiben elmondhatod
imádat.

Sík tranzit

Az őrület határán
Hamisan csillogok
Mint a nagyok – Hisz
Voltam, aki vagyok
Vak tyúkok legelnek
Élveteg síromon

Ne add fel

Ne add fel, soha ne add fel!
Lehet még újrakezdeni.
Csak hit kell hozzá, sziklaszilárd
mely követ is képes megrepeszteni.

Musicales, tabudöntős évadkezdés a Pécsi Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színház is – akárcsak az előadó-művészet többi képviselője – szokatlanul nehéz időszakot élt meg az elmúlt másfél esztendőben. A teátrum előző szezonja a vírushelyzet miatt kényszerűen félbeszakadt, 101 előadásuk maradt el, és sem a határon túli turnéjuk, sem az általuk Pécsre hívott aradi produkció vendégjátéka nem valósulhatott meg.

Utazásaim 1.

Igen, az utazás szerelem. Gondolatban kezdjük, és bizonytalan-bátran, nem túl nagy, de fontos úttal indulunk, anyáink óvó, apáink erős, szerető karjaiba. Aztán lépések asztaltól ágyig, ajtótól a fáig, majd onnan is tovább, iskolapadtól szerelmekig, mélységekbe, magasságokba, hegyek csúcsaira.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS