Hetedhéthatár | Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Tolnai Ottó ’80

A határontúli magyar költő és író világa frissességével és a soknyelvű közeg újdonságaival fogott meg a 90-es években. A délvidéki közeg, A Wilhelm-dalok világa, melynek szereplői Vak Vigh Tibike, Hullala Julcsa, a festő, Pecham úr és a kénes vízű csordakút látogatói, a „félnótások”  Magyarkanizsa környékéről.

Beteljesült kívánságok

Már két hete, hogy életének 48. évében hosszas betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk. Azóta már sokszor és sokan megemlékeztek róla, titokban el is temették, én viszont egy 29 évvel ezelőtti találkozásunkat szeretném felidézni.

Pécsi Nemzeti Színházunk forrásai (1895-1949) – 5.

Most egy olyan sorozatot olvasnak, amelynek forrásai a szerző magán-archívumából valók. Ezeket szeretném a közvélemény elé tárni folyamatosan, de úgy, hogy különböző korszakokból közöljek és kommentáljak egy-egy olyan írást a sajtóból, amely a pécsi (és néha az országos vagy a vidéki) színházi életünket jellemezte a megnyitástól a színházak államosításáig. Nem az a szándékom, hogy színház-történetet közöljek, vagy egy-egy forrás „utóéletét” írjam meg, hanem az, hogy az olvasó közönség elé tárt forrás „erejével” jellemezzem azt az időszakot.

Őszintén az interjúkészítésről – 15.

Az első olyan interjúra, ami a műfajról alkotott mai fogalmainknak megfelel 1859-ben került sor, amikor Horace Greeley, a New York Tribune-tól a mormon egyház fejével, Brigham Younggal beszélgetett. Ekkor találkozhattak először az olvasók a kérdés-válasz formával.

Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren!

Soha nem volt még hasonló a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában! Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész július 2-án nyíló kiállítása „belakja” a teljes teret, létrehozva így egy 1000 négyzetméteres mega-installációt, amelynek címe: Odú.

Sport, Rádió, Hit

Az újságírói – azon belül is a sportriporteri – szakma ikonikus alakja, Novotny Zoltán május 19-én töltötte be a 80. életévét. A kerek évforduló apropóján a Luther Kiadó életútinterjú-kötetet jelentetett meg a népszerű újságíróval Sport, rádió, hit címmel. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben egy színes életút állomásai elevenednek meg a beszélgetőtársnak – egyben a kiadvány […]

Kaleidoszkóp – 20.

Egy ávós tablón orbitális hazugságra leltem: „A biztonság és az erő érzése tölt el minden becsületes embert, ha az ávósokat látja.” – És még akadt, aki ezt el is hitte? Talán még ők maguk sem! Ez ugyanolyan nagy hazugság, mint az egyik jelmondatuk: „Nálunk legfőbb érték az ember.”

Receptre írva

Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.

Elhagyott illúziók – Gyenis Tibor alkotásai

2020. július 2-án, csütörtökön 17.00 órakor nyílik a Modern Magyar Képtárban Gyenis Tibor kiállítása, Elhagyott illúziók címmel.

Covid 19

A koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzet elmúltával a Nick Galéria újra megnyitotta kapuit. Az elmúlt hónapok kényszerű karanténját mindenki különféleképpen élte meg. A galéria munkatársai kíváncsiak voltak arra, hogy a magyar képzőművészek számára mit jelentett ez az időszak, hogyan hatott, ha hatott munkáikra.

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I


Covid 19

Kiállítás, Pécs, 2020. június 19- július 19.

Elhagyott illúziók – Gyenis Tibor alkotásai

Kiállítás, Pécs, 2020. július 2 – szeptember 6.

Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren!

Kiállítás, Pécs, 2020. július 2 – szeptember 13.

Emlékőr

Nem emlékszem
mosolya vonalára,
nem emlékszem
a simogatására,
nem emlékszem
mondatokra, hangjára

Tovább

Magyar vagyok

Zsófi nem akarja ezt az egészet. Ideges, feszült, szabadulni szeretne a fellépés, a kimondásra váró szavak néma súlya alól. Nemet kellett volna mondania, amikor a tanárnő hetekkel korábban felkérte a műsorban való szereplésre, mégsem tudta megtenni: jó volt érezni, hogy szükség van rá, hogy számítanak rá.

Tovább

Tizenhét kérdés

Ha elképzelem Virginia Woolfot, ahogy reggel kontyba tűzi a haját és cigarettára gyújt, ha újra és újra meghallgatom Chopin Spring Waltzát, ha csapdába csalok egy galambot a parkban és az asztal lábához kötözöm, akkor visszatér hozzám az univerzumban cikázó, ámde engem elkerülő ihlet?

Tovább

Egy tábla csokoládé

Alig kapok levegőt, miközben felkapaszkodom a buszra. A szívem most fog kiugrani a mellkasomból. Talán jobb is lenne, ha elterülnék itt a koszos padlón a hunyorgó lámpák alatt, és soha többet nem kéne az utolsó járattal hazamennem. Ezredszerre is megfogadom, hogy nekiállok új munkát keresni. Talán holnap, rögtön ébredés után…

Tovább

Verspár III. – Hajnal Éva és Jóna Dávid

pillekönnyű pillanatban
puha csendben itt maradtam
álomszuszék felhőt láttam
megcsodáltad
megcsodáltam

Tovább

Vasárnapi ebéd

Fényes vasárnap délelőtt,
a konyhában, mondd, mi főtt?

Lesz-e húsleves ebédre,
rántott hús másodikfélére?

Tovább

Total eclipse  

Kiégtem – A Folt
Amit magam után hagytam
A Hold – A Nap előtt délben
Csak pár perc, s újra

Tovább

Durcoska, a szabad malac

Déneske és Durcoska valójában jól éltek, semmi gondjuk se volt, sőt a ház népe még arra is vigyázott, hogy mozdulniuk se kelljen. Ha csak a fülük hegyét megbillentették, már öntötték elébük a finom, langyos és zsíros moslékot, tele zamatos asztali maradékkal és ízes konyhai hulladékkal. Nekik más dolguk nem is volt.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés