Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Umana commedia – gondolatok Umberto Eco: A tegnap szigete művéről

A tegnap szigete az a fajta könyv, ami egy pillanat alatt beszippantja az olvasót, magával ragadó és izgalmas, már-már érzéki. Azonban hamar kiderül az is, hogy nem egy könnyen átlátható világba kerülünk, nem egy kiszámítható és letisztult sakktáblára.

A szokás hatalma

Féléves vidéki szolgálat után hazaérkezett a férj. – Drágám, minden szép volt és jó volt, csak te hiányoztál. Ugyanezt néhányszor elrebegte az asszonyka is. Vacsora után nagy hancúrozás következett, majd mély álomba merültek.

Párhuzamos avantgárd

Párhuzamos Avantgárd címmel nyílik kiállítás 2017. szeptember 29-én 18.00 órakor a Pécsi Galéria M21 kiállítótermében az egykor a hazai művészeti közeg perifériáján működő neoavantgárd művészcsoport, a Pécsi Műhely tevékenységéről és jelentőségéről. A Pécsi Műhely – Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor, Szijártó Kálmán – a magyarországi konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításán, új vizuális nyelv megalapozásán munkálkodott.

A Szemrevaló | Sehenswert filmfesztivál

Szeptember 21-én kezdődik és 30-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ | SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

UNESCO-elismerés a pécsi Gandhi iskolának

A Gandhi Gimnázium történetének legrangosabb szakmai elismerését vehette át szeptember 15-én az iskola fenntartójának vezetője. A Gandhi intézményi rendszer cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja ugyanis felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. A döntést, amely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslata alapján született, Debrecenben hirdették ki pénteken.

Idén 15. alkalommal Prima Primissima

Idén tizenötödik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. A másfél évtizedes múltra visszatekintő díj jelöltjeit idén is Dr. Csányi Sándor, az alapítvány Kuratóriumának elnöke mutatta be sajtótájékoztató keretében. Idén először határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölhetőek.

Mondások – 70.,  Seneca III. – Seneca, ifj.

Az élet nem más, mint utazás a halál felé. / Az önmérséklet megedzi az embert. / A legnagyobb hatalom: parancsolni önmagunknak. / Még mindig jobb fölöslegeseket tudni, mint semmit. / A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

Pécsre került a legjobb férfi alakítás díja

A budapesti Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi alakítás díját Cserna Antal nyerte el a Pécsi Nemzeti Színház Ádám almái című produkciójában való játékáért.

Nagy Sportágválasztó: 115 sportágat lehet kipróbálni

Rekordszámú, 115 sportágat lehet ingyenesen kipróbálni a XXI. Budapesti Nagy Sportágválasztón, amelyet 2017 szeptember 15 én és 16-án rendeznek meg Kőbányán, a Maglódi úti Merkapt Sportközpontban.

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

Az első Pécsi Tanuló Fesztiválra 2017. szeptember 15-16-án kerül sor, s az három témakör köré épül: Kultúra – Művészetek; Környezeti nevelés – Zöld Pécs; Képességfejlesztés – Tudástranszfer. A fesztivál fő helyszínei a pécsi Széchenyi tér, a Szent István tér és a Civil Közösségek Háza és annak udvara, a Jókai tér, valamint a Búza tér lesznek. E színtereken, valamint néhány további helyszínen 69 szervezet 120 programjában vehetnek részt az érdeklődő résztvevők.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október IArtopéd Paradoxon – Feljegyzések a jövőről

Színház, Pécs, 2017. október 29.

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek

Kiállítás, Budapest, 2017. július 8 – szeptember 24.

Ha szeptember, akkor ismét beton!

Kiállítás, Pécs, 2017. szeptember 8 – október 15.

Hét Domb Filmfesztivál

Filmfesztivál, Komló, 2017. szeptember 18-24.

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

Kiállítás, Pécs, 2017. április 5 – október 31.

Párhuzamos avantgárd

Kiállítás, Pécs, 2017,. szeptember 29 – október 31.

Pécsi Galéria 40

Kiállítás, Pécs, 2017. augusztus 31 – október 8.

Szeptember 10-én kezdődik az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál

Fesztivál, Pécs, 2017. szeptember 10-17.

Vincent van Gogh feketén – fehéren

Kiállítás, Pécs, 2017. május 4 – október 31.

Találkozásom Magdi anyussal

Pécs, Uránváros, esik az eső. Esernyőt keresve térek be a frissen megnyílt diszkontüzletbe. A bejáratnál lufikapu, az ünnepélyes megnyitó maradványai, futkározó gyerekek, az átlagnál több vásárló. Bent nyüzsgés, láz, az üzlet buzgó birtokbavétele.

Tovább

Valami van a levegőben?

Van valami a levegőben,
mely rothaszt, bomlaszt, fenyeget,
ellene semmit sem tehetsz,

Tovább

Árny-örökség – II.

’Az emlékezetben a helyén maradtak a tárgyak’,
pontosan úgy, ahogy ott hagytam – új tulajdonosának.
Nem ott hagytam, legyek pontosabb!

Tovább

Múlt és jelen

A lélek néha megsejt olyan
mélységesen mély távlatokat,
érzéseket, melyek egy adott
pillanatban felszínre törnek.

Tovább

Gyöngy a sárban

– Apa, apa, kincset találtam! – lelkendezett a hét éves Zolika és csenevész lábacskái már vitték volna az éjjeliszekrényéhez, hogy kicsomagolja azt a féltve őrzött, rongyba rejtett titkot, ám kezdeti lelkesedését apja szavai lehűtötték.

Tovább

Nyugalom

Nem zuhatag, csak halk patak,
emlékemből tör elő.
A szellő is ma hallgatag

Tovább

Hónapok

Január

Már-már preparált
bogárként temetkezik
csöndjébe a szív.

Tovább

Elszállt örökség

– Mit csinálsz vasárnap? – kérdezte Feri Miklóst a villamos megállóban, és esőkabátját összehúzta magán. – Még nem tudom. – Szeretnélek meghívni ebédre. Eljössz? Miklós egy kicsit gondolkodott, úgy tett, mintha latolgatna a választási lehetőségek között. – Igen! – mondta aztán határozottan.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés