Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Open Ördögkatlan

Besence_100

Aki figyelemmel kíséri az Ördögkatlan Fesztivállal kapcsolatos történéseket, évről évre visszatérő vendége, vagy éppen aktív közreműködője az eseményeknek, jól tudja azt, hogy a több száz program − koncert, kiállítás, beszélgetés, színház és hosszan sorolhatnánk − mellett a fesztiválnak további, mélyebb rétegei is vannak.

Mondások – 40.,  Kossuth – közgazdaságtan

hernadi-laszlo-m

Kossuth Lajos – Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás.

Három magyar bombázó készül Perugiába

Szepsegkiralyno1-100

A Miss Europe Continental Hungary szépségkirálynője és két udvarhölgye képviseli hazánkat decemberben Perugiában az európai szépségversenyen – tudtuk meg tegnap este Prancz Ádámtól, az egyik licenctulajdonostól a Liszt Ferenc téri Royal Étteremben. A magyarországi döntőre múlt péntek este került sor az egykori Metró Klubban, a Dohány utcai Hipnotiq Lounge Barban. A győztes Polgár Dotti, 1. udvarhölgye Oldal Cintia, 2. udvarhölgye Juhász Julianna lett, de az olaszországi versenyen mindhárman azonos esélyekkel indulnak.

Két hét múlva kezdődik a 9. Ördögkatlan Fesztivál

Berczes_Laszlo

Sajtótájékoztató keretében mutatták be július 18-án Pécsett a 9. Ördögkatlan szervezői a bő két hét múlva kezdődő, ötnapos összművészeti fesztivál programjait. Az alábbiakban a szervezők mindenféle hivatalos fordulattól mentes, őszintén emberi hangvételű meghívóját adjuk közre Olvasóinknak kedvcsinálóként, Gyenese Andrea sajtótájékoztatón készített felvételeivel.

Mózes tábor Pécsett

m-3

Hajnal Éva, a Litera-Túra Magazin főszerkesztője szervezésében ingyenes bibliai tehetséggondozó tábor volt Pécsett, 2016. július 11–15. között, harmincegy gyermek részére.

Halott Pénz x Wellhello Hétvége, Orfű

WHHP_100

Rendhagyó hétvégére várja rajongóit két kiemelkedően népszerű hazai zenekar, a Halott Pénz és a Wellhello: az ország egyik legvarázslatosabb helyén, az Orfűi-tó partján a csapatok nemcsak jó koncerteket, hanem sok vidám közös órát is ígérnek az odalátogatóknak. A kétnapos program másféle találkozást ígér a sztárokkal, mint egy „hagyományos” koncert: a két zenekar tagjai nem maradnak a backstage-ben, sőt: a legkülönfélébb programokban is részt vesznek: lesz közös foci- és pingpong-meccs, illetve igen vidámnak ígérkező vízibicikli verseny.

Őszintén az interjúkészítésről

Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy könyvet írok az interjúkészítés módszertanáról, hasonlóan ahogy 1988-ban a belső ellenőrzésről tettem. Először azzal fogok foglalkozni, hogy vannak olyan emberek, akik szeretik előre megkapni a kérdéseket. Először két világhírű író álláspontját ismertetem.

Palócz Éva: a magyar gazdaságban és a világgazdaságban a vártnál kisebb élénkülés valószínűsíthető

A Kopint-Tárki Konjuktúrakutató Intézet a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzését az áprilisban prognosztizált 2,4 százalékról 2,2 százalékra, a jövő évit pedig 2,9-ről 2,7 százalékra csökkentette – jelentette be a kutatóintézet Budapesten sajtótájékoztatón. A világgazdaságban is a korábban vártnál mérsékeltebb élénkülésre és a lefelé mutató kockázatok erősödésére számít az intézet.

Orbán Viktorhoz fordultak a budapesti Hop on Hop off cégek

hop-on-hop-off-100

A Fővárosi Közgyűlés 2016. június 8-án zárt ülésen meghozott határozata értelmében a főváros a menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetését koncesszió keretében kívánja megvalósítani – tudtuk meg a 2016 július 14-én tartott sajtótájékoztatón. A tervek szerint a piaci versenyt megszüntetnék, és egyetlen szereplő fedné le a teljes piacot.

Elhunyt Esterházy Péter

Esterhazy_Peter_100

„A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt” − olvasható a család és Nyáry Krisztián igazgató közleményében. A kiadó a család kérésére mást nem közölt. A 66 évesen elhunyt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Összes cikk: I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I„Öt napig angyalok vagyunk, és az ördögöt is szívesen fogadjuk!”

Összművészeti fesztivál, 2016. augusztus 2-6.

„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. április 28 - október 29.

A magyar modernizmust bemutató művészeti fesztivált rendeznek New Yorkban

Kiállítás, New York, 2016. május 7 - augusztus 14.

Endre Nemes kiállítása Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. július 8-31.

Jarmeczky – 65 − Absztrakt út

Kiállítás, Pécs, 2016. június 17 - augusztus 7.

Jön a bábos!

Kiállítás, Pécs, 2016. április 30 - augusztus 21.

Művészetek Völgye – idén 26. alkalommal!

Összművészeti fesztivál, Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, 2016. július 22-31.

Nők Chanelben

Kiállítás, Budapest, 2016. július 8 - szeptember 11.

Picasso – Alakváltozások, 1895-1972

Kiállítás, Budapest, 2016. április 22 - július 31.

Marhák a Dunán

kisslaki_laszlo

Hajnalban Böbe néni gombászás közben csapdába lépett, és a vaskarom csúnya sebet ütött a bokáján. Az ura rögvest Mari nénihez rohant segítségért. Később kiderült, hogy az ápolás eltart pár napig.

Tovább

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 125.

petrozsenyi

Még abban az évben, 2011-ben megírtam, és feltetettem a MEK-re az Egy tiszta lelkű ember, 2013-ban pedig a Smekkerek című opusom.

Tovább

Égi játszmák

markus_laszlo_100

Az Éj előhúzta
kabátujjaiból
a sápadt Holdat
a csillagokkal,
markába fogva
rázogatta őket

Tovább

Esti ének

Hajnal_Eva_100

Árnyékon andalog az est.
Elnyeli a fényes létezést,
s mint ormótlan test,
lassan vánszorog tova.

Tovább

Öt ujjal

smelkasandor

Olyan vagyok, mint a többi:
csodálatos keveréke
éginek és földinek.
Van lelkem
(égi hozomány)

Tovább

Érik a meggy

Borzsonyi_Erika

Még teljes pompájában, ezer virágba
öltözötten állt a meggyfa az utcán,
mikor tavasszal arra mentem

Tovább

Fogyó időben

T_Agoston_Laszlo

Bizony ez véresnek látszik ‒ nézegetem gondterhelten az alsónadrágomat hajnaltájban a fajanszon üldögélve. ‒ Lehet, hogy felsértettem magam valahol, valamivel? De hol, mikor, hogyan? Semmi nem jut az eszembe.

Tovább

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 124.

petrozsenyi

Tehát utolsó esély. Isteni figyelmeztetés vagy szimpla véletlen? – tettem fel újra meg újra a nagy kérdést. Végül úgy döntöttem, hogy figyelmeztetés ide, véletlen oda, továbbra is úgy élek, dolgozom, ahogy jólesik.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Legutóbbi hozzászólások

Facebook