Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Előszó – Horváth Dániel és Lapos László kiállítása a Fészekben

hd-ll-100

2016. december 12-én 18.00 órakor nyílik Előszó címmel Horváth Dániel és Lapos László kiállítása a Fészek Galéria Herman-termében. A kiállítás 2017. január 13-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között. Cím: Budapest, Kertész u. 36.

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Douglas Frantz, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkár-helyettese ma mutatták be a 2015-ös Nemzetközi tanulói teljesítménymérés (PISA-felmérés) eredményeit. A hatodik alkalommal, és ezúttal a világ 72 országában végzett vizsgálat a 15 éves tanulók teljesítményét hasonlítja össze. A háromévente végzett PISA-vizsgálat az iskolarendszerek minőségét, méltányosságát és hatékonyságát, továbbá a tanulók ismereteit értékeli.

Szavak, szavak, szavak…

Minden nyelvben fontos a családtagok és a generációk megkülönböztetése. Érdekes, hogy az angol a grand- (nagy-) előtaggal fejezi ki a két generációs eltéréseket mindkét irányban: az idősebbek, tehát a nagyszülők: grandfather, grandmother, együtt: grandparents, a fiatalabbak, tehát unokák: grandson, granddaughter, együtt: grandchildren.

Átadták a 2016-os Prima Primissima Díjakat

prima_primissima_100

Tizennegyedik alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák 5 millió forint díjazásban részesülnek. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Megbékélési és együttműködési díjat kapott Erdő Péter bíboros

erdo_peter_100

December 3-án, szombaton Budapesten, az ELTE Gólyavárban rendezték meg a Charta XXI Megbékélési Mozgalom szervezésében az „Együtt az úton – magyarok és szlovákok” című konferenciát. A mozgalom Megbékélési és együttműködési díjban részesítette a bíborost.

Felkerült a Kodály-módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára

kodaly_zoltan_100

Felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága Addisz-Abebában folyó tanácskozásán – tájékoztatta az MTI-t Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Magnus Carlsen maradt a sakkvilágbajnoki trónon

magnus_carlsen_100

Rájátszás után a címvédő norvég Magnus Carlsen lett a sakkvilágbajnok, miután a New York-i páros mérkőzés szerdai rapidjátszmáiban 3-1-re legyőzte kihívóját, az orosz Szergej Karjakint.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

piaf_100

Díjnyertes határon túli produkció lesz a Pécsi Harmadik Színház vendége december elején. Az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában született Piaf-marche / Piaf-menet című előadás a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján a Közönségdíjat és Kisvárda Város Polgármesterének Díját is elnyerte idén.

Varsányi Ferenc: éltetŐ – 3.

elteto3_100

2016. december 2-án 17.00 órakor kezdődik Pécsett a Civil Közösségek Házában Varsányi Ferenc éltetŐ 3. című könyvének bemutatója. Az est moderátora dr. Font Márta egyetemi tanár. A könyvet ismerteti Garadnai Balázs kanonok, plébános és Kellermayer Miklós emeritus professzor, az Élő sejtek kutatója. A zenei műsorban részt vesz Borsós István tárogatós. Cím: Pécs, Szent István tér 17.

Katlanbérlet Karácsonyra!

10_ordogkatlan_karacsony_100

A Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend és a Vylyan Terasz által kijelölt térség eddig 9 alkalommal adott helyszínt a különleges hangulatú Ördögkatlan Fesztiválnak. A katlanozók már tudják, mire számíthatnak: igényes színházi és táncelőadásokra, koncertekre minden műfajból a könnyűzenétől a jazzen, világzenén, népzenén át a komolyzenéig, családi és irodalmi programokra, filmvetítésekre, civil kezdeményezések, esélyegyenlőségi programok bemutatására, kiállításokra és kézműves vásárokra.

Összes cikk: I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január IA Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Színház, Pécs, 2016. december

December 3-án kezdődik a 14. Pécsi Advent

Koncertsorozat, Pécs, 2016. december 3-18.

Előszó – Horváth Dániel és Lapos László kiállítása a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2016. december 12 – 2017. január 13.

I like Bartók – Új kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban a Bartók emlékév alkalmából

Kiállítás, Budapest, 2016. október 8 – 2017. január 29.

Korlátok – Koleszár Kata festményei a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2016. november 15 – december 7.

Vasarely – A pályakezdés évei – Reklámgrafikák

Kiállítás, Pécs, 2016. október 11 – december 18.

Zlatko Prica életműkiállítása Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. november 18 – december 29.

Hajnali vonatok

Borzsonyi_Erika

Bent, a fűtött, meleg szobában érzem
a kinti hideg rettenetét, melytől csak
egy fal és az ablak választ el,

Tovább

A hajóépítő

Karadi_Kazmer_100

Isteni tűz korbácsolta vágyam, hogy
Fejszémet ragadva, fejszémet a fa gyökerére tegyem.

Tovább

Őszinteség

Délelőtti buszjárat, tele cekkeres nénikkel, csevegő tinikkel, krákogó öregurakkal. Mindenki a saját ügyét-baját intézte, aztán most siet haza főzi, mosni, takarítani, vagy éppen tanulni. A busz hátsó részében találok helyet. A motor kellemesen dorombol a hátam mögött, melege lassan már arra kényszerít, hogy levessem vastag, bundázott kabátomat. Imitt-amott „ismerős arcok” tekintenek rám.

Tovább

Durci meg az első hó

T_Agoston_Laszlo

Ez a december eleji nap se kezdődött másképp, mint a többi, a mi hét és fél – sőt, már majdnem nyolc – hónapos macskalányunk, Durci, mégis olyan furcsán viselkedett, mint egy igazi tinédzser.

Tovább

Ki kopog?

Kamaras_Klara

Ki kopog? Mikulás.
Bizony ő jön, senki más!
Puttonyát leteszi,
jól figyeljen mindenki!

Tovább

Új világ

petrozsenyi

Kopogtattak. – Tessék! – kapta fel a fejét a hírneves főszerkesztő, éppen kávézott, s ilyenkor nem szerette, ha zavarják. Fáradt tekintetű ember lépett a szobába. – Elnézést a zavarásért. A főszerkesztő elvtársat keresem.

Tovább

filmszakadás

Markus_Laszlo_100

álmom óceánján
futtattam zátonyra
magam magam
ott
hol a kéklő mélység
éles szirteken törik meg

Tovább

Bársony

Hajnal_Eva_100

Bársony versedben
alszom el,
ácsorgó hajnal
átölel.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Legutóbbi hozzászólások

Facebook