Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Vytenis Andriukaitis: Szívesen részt veszek magyar egészségüggyel foglalkozó konferencián, ha hívnak

Európában a születéskor várható élettartam egyre nő, ugyanakkor ezzel nem hosszabbodik arányosan az egészségben töltött évek száma. Az embereknek fel kellene ismerniük, hogy az egészség nem egyenlő a betegség hiányával, hanem testi, szellemi és szociális jólétet jelent – és aktívan tenniük is kellene egészségük megőrzéséért. Az egészségesebb élethez az ellátórendszer fejlesztése mellett eredményes megelőzésre, egyéni szintű tudatosságra, szakpolitikai szinten pedig hatékony szemléletformálásra lenne szükség.

Menjen csak, bátyám!

János bácsi Budapestre készülődött. A helybéli ivóban is sokat tépelődött azon, hogy ugye régebben könnyebb volt, mert kint volt a piros lámpa, de manapság hogyan fogja megtalálni azokat a nőket? A többiek nyugtatgatták.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól

A 2024-es olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció. A döntés azután született, hogy Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfővel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel egyeztetett szerdán. A döntés oka, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében.

1 milliárd euró felett a hazai online kiskereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom. A forintban kifejezve mintegy 310 milliárdos online piac 2016-ban arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél, a jelenlegi növekedési ütem korlátai azonban már látszanak – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozatának idei első felméréséből – hangzott el Budapesten a GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. sajtóreggelijén 2017. február 22-én.

Winkler András: Maradék

Winkler András, soproni barátunk és szerzőtársunk legújabb kötetének, a Maradék-nak február 28-án, kedden, 18 órától lesz a bemutatója a Ligneum Látogatóközpontban (Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.).

Bölcs rabi a mellényzsebben 13.

„A jó viccek százait azzal a boldog tudattal bocsátom megint útjukra, hogy mindenkinek használnak ebben a szomorú világban. Nem volna helyes cselekedet, ha megtartanám őket magamnak, miután én már jól kimulattam magam velük. Hadd menjenek, vidítsanak, kacagtassanak. Erős hitem, hogy az a könyv, amelyik ma mulattatni tud, rossz könyv nem lehet.”

„Mentés másként…” – Mi marad az újmédia-művészetből?

A Ludwig Múzeumban 2017. február 14. és március 26. között megtekinthető „Mentés másként…” című kiállítás a médiaművészet magyarországi kezdeteitől napjainkig tartó időszakot, a folyamatosan megújuló technológiákat alkalmazó művészek munkásságát mutatja be a Ludwig-gyűjteményben található műalkotásokon keresztül.

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora is részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2017. januárban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy hazánk csatlakozott az Európai Űrügynökség nemzetközi technológiai transzfer hálózatához. Az Űrügynökséghez (ESA) Magyarország 2015. novemberében csatlakozott.

Berlinale – Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján. A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

Sakkdocky rendel a Matulában

Budapest belvárosában működik a Matula. Családias kis vendéglátó helyiség, a bejárat felett a Tüskevár és a Téli berek jól ismert figurájának Matula bácsinak képe. A házias ételek fogyasztói között, néhány asztalnál a fekete-fehér mezők lovagjainak hétköznap délutánonként Sakkdocky rendel. A legfiatalabb generáció tagjai a logikai gondolkodás alapjait és szépségeit szívják magukba, az idősebbek pedig kielégíthetik sakkéhségüket és tudásszomjukat. A Matula helyet biztosít a népszerű sport és játék kedvelőinek kedden és szerdán a gyakorlásra, tanulásra, és minden hónap első szombatján a versenyzésre.

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I„Mentés másként…” – Mi marad az újmédia-művészetből?

Kiállítás, Budapest, 2017. február 24 – március 26.

70kedés – Schubert Péter tervezőgrafikus kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2017. február 17 – március 31.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2017. február

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2017. március

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Koncert, Pécs, 2017. április 28.

Árny a kövön – Ország Lili művészete

Kiállítás, Budapest, 2016. december 17 – 2017. március 26.

Fémjelek a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2017. február 14 – március 10.

Monológ – Ötvös Zoltán festményei a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2017. február 7 – március 3.

Dallamos csoda

Csend van a teremben
Várakozás a levegőben
A karmester mozdul
A közönség ámul.

Tovább

Szilánkok

Vágyódás
Bár elfuthatnék most bárhová
vagy bebújhatnék az ágy alá,
megülhetnék ott, mint holmi szösz

Tovább

Didergő

Hótakaró alatt nyújtózik a csend,
hópihék röptével szállnak percei,
ágboga fázósan, tétován mereng,
elgémberedtek már vénült szárnyai.

Tovább

Kétbalkezes

Annyira Isten az Isten
az övéihez szól
a kívülállóknak
csak az örömhír
bízzatok

Tovább

Két cserép kaktusz

Boldog ember, akinek a foglalkozása egyben a hobbija is, de nem lehet mindenkinek ilyen szerencséje. Élni csak kell valamiből. Ha meg már családja, pláne gyerekei is vannak, nemigen válogathat az ember ízlése szerint a szórakozásból.

Tovább

Mellékutcán

A mellékutcán autók haladtak,
Lemenő naptól hunyorgott az ablak,
Háztetők fölött félhomály tenyészett

Tovább

Széles választék

Egyik délután hazafele tartottam, közben beugrottam valahova tusfürdőt vásárolni. A szupermarket polcain kilométer hosszan álltak a színes flakonok, van itt választék, gondoltam, gyorsan lekapok egyet a polcról, és már megyek is a dolgomra.

Tovább

Jött a semmiből

Egy tiszta szívű férfi egykor
beleszeretett a verseimbe.
Előbb lelkeink ölelkeztek,
s csak aztán a test.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook