Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Mandeep Rai interjú (2021. április 21. szerda) London-Manchester-Budapest

2020. október 6-án Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapitvány Kuratórium elnöke beszélgetett PhD Mandeep Raival online angol nyelven az Értékiránytű című világhírű könyvéről. Ezt én is követtem és két kérdést küldtem a professzor asszonynak, de időhiány miatt nem válaszolta meg. Ekkor elhatároztam, hogy interjút készítek vele. Erre számtalan e-mail váltás után, 2021. április 21-én került sor online formában. Mandeep Rai Londonban, barátom, Oláh Gábor, Manchesterben fordította le és küldte tovább kérdéseimet, amit én Budapesten tettem fel.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

A magyar film születésének 120. évfordulója alkalmából Nagylátószög – 120 éves a magyar film címmel nagyszabású kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban, amely átfogó képet nyújt a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig. A kiállítás a Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével valósult meg.

A világ fények és formák ritmusára

Két kivételes fotóművész, a magyar származású, Franciaországban élt Lucien Hervé (1910-2007), és fia, a tragikusan korán elhunyt Rodolf Hervé (1957-2000) ikonikus és alig ismert alkotásaiból nyílik tárlat a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában augusztus 5-én. Több mint 100 kép látható a Fények / ritmusok című kiállításon, mely többségében szakrális és profán épületfotókból, valamint portrékból áll, és amelyeken a geometriai formák és fény-árnyék viszonyok épp annyira fontosak, mint maga az ember. Lencséjük látni tanít.

Augusztus 11-15. között 370 animációs filmet vetítenek Kecskeméten

Augusztus 11-15. között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség.

Úton önmagad felé – újra itt az Everness Fesztivál

Augusztus végén nyitja kapuit az Everness Fesztivál, hazánk legnagyobb önismereti rendezvénye. A Balaton-parti eseményen ezúttal is az önmagunk felé vezető módszerek és élmények kapják a főszerepet – a szervezők hét színpadon, öt napon keresztül jóga-és táncfoglalkozásokkal, előadásokkal, meditációkkal, workshopokkal és koncertekkel várják a közönséget.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 19.

Gábor Zsazsa

 

Szűk másfél hónappal a 100. születésnapja előtt hunyt el a magyar származású amerikai filmcsillag 2016 decemberében. Halálakor kilencedik férjével volt házas. Hosszú élete során bőven volt ideje és lehetősége tapasztalatot gyűjteni.

A kaposvári csoda Budapesten folytatódott

Július 16. és 25. között tartották a főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválját a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapestet. A hangversenyeken zenész családok léptek fel, a repertoárban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai mellett család tematikájú kompozíciók is szerepeltek.

A cirkusz és a bohóc Georges Rouault és Tóth Ernő művészetében

Az expresszionista festőként számon tartott Georges Rouault és „a groteszk poétája”, Tóth Ernő nem véletlenül kerül egymás mellé. Tóth Ernő saját elmondása szerint a francia mester csodálója volt már főiskolás korában. Egy szabadon választott témájú, hatvanperces, képekkel illusztrált előadásban Rouault művészetét mutatta be.

Covid-os időszak

A velem átellenben lévő székeken ültek. Munkából hazajövet. A délutáni járaton. Megtárgyalták az éppen aktuális munkahelyi pletyókat, majd az útvonalon látottak-tapasztaltak kötötték le a figyelmüket.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 18.

Napló
A tengeri hajóúton egy hölgy naplót vezet.
1. nap: egész délután szemeztem a csinos kapitánnyal.
2. nap: a kapitány őrülten belém szeretett.

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I
14. Ördögkatlan – 2021. augusztus 3 – 7.

Fesztivál, 2021. augusztus 3-7.

A világ fények és formák ritmusára

Kiállítás, Pécs, 2021. augusztus 5. – október 4.

Augusztus 11-15. között 370 animációs filmet vetítenek Kecskeméten

Filmfesztivál, 2021. augusztus 11-15.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

Kiállítás, Budapest, 2021. július 23 – november 14.

Tisztelet Molnár Évának

Kiállítás, Budapest, 2021. június 8 – augusztus 1.

Befelé forduló

Tavaly októberben megénekeltem
egy versben a kert mélyén magasodó
kéményt, amelynek peremén, fent a
magasban most szerelmes galambok
ülnek, egymással incselkednek.

Tovább

Boldog átverés

Hajnalban Ádám arra ébredt, hogy dörög az ég, és a villámok céltalanul kedvük szerint csapkodnak. Ádámot ez egyáltalán nem érdekelte. Hanem valami más fontosabbat akart, azt viszont nagyon. Szerette volna, hogy Eszter megengedje neki, hogy legalább egyetlenegyszer hozzábújhasson a takarója alá.

Tovább

Az örök

nincsen zárva
nem is árva
az a furcsa
te vagy kulcsa
fűben fában
hajlik lágyan

Tovább

„Hát hogymint vagytok otthon, Pistikém?”

Otthonra vágyott, egy olyan csendes zugra, ahol nincs más csak maga. Az tudja igazán ennek hiányát, aki csak úgy él a nagyvilágban. Megy erre, arra, de biztos lakás nincs számára. Már meg is bánta, hogy úgy döntött, eljön otthonról, mert az már nem az ő otthona. Ott csak egy megtűrt személy, akit kerülget a volt feleség.

Tovább

Mulandóság

Elmúlt. Az már nem az én életem.
Csak mint egy könyv…
mintha olvastam volna
valamikor, fiatalon.

Tovább

Adjuk vissza az aranyhegedűt…

A konyhaasztal színes vászonterítőjébe beleolvadtak a hipermarketek szórólapjai, amelyek egytől-egyig halálra voltak ítélve, hisz az egészből, másodpercek alatt lett rész. A kedvezményekre jogosító kuponok, az olló mentén vidáman hullottak az asszony ölébe.

Tovább

stollwerck

elemér bácsit 
a sarki boltost
mindenki hülye zsidónak hívta csak mi nem
pipadohányt árult
olyan jó dohányillat volt nála

Tovább

Relativitáselmélet

Minden percben
Meghalok
Mikor nem ölel
Két karod
Minden perc
Hiába múlik el

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés