Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 31. rész

Az egri út fonalát az előző résztől a megérkezésük utáni első napon, 1890. augusztus 3-án vesszük föl most, amely hasonló kitörő sikerrel zárult, mint a megérkezésük. Ezen a napon került sor ugyanis arra a jótékony célú hangversenyre, amelynek gyakorlata még szimpatikusabbá tette a mecsekaljaiakat mindenütt, ahol megfordultak – így Egerben is.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 8.

Kohn megy a sivatagban. Előtte 100 méterrel halad a felesége. Megszólal az Úr:
– Kohn, meg vagyon írva, hogy elől megy a férfi, s követé őt asszonya.
– Nű, Adonáj, amikor ezt írták, akkor…

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én (hétfő) mutat be a Rózsavölgyi Szalon már közönség előtt, s ezzel újra nyit a színház a hosszú kényszerszünetek után.

Ájlávjú – bemutató a Pécsi Harmadik Színházban

Hosszú szünet után ismét szélesre tárja kapuit a Pécsi Harmadik Színház, s élve a színházi nyitás lehetőségével, új bemutatóval jelentkezik még az évad végén. 2021. június 10-én mutatják be a nagyszínpadon Jimmy Roberts és Joe DiPietro: Ájlávjú című off-Broadway musicaljét, mely a férfi-női kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyereknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig – miközben sokat sírunk és nevetünk, akár az életben.

A Con Spirito Egyházzeni Fesztivállal kezdődik a nyári szezon!

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi a Egyházzenei Fesztiválját május 18. és 23. között! Több hónap kihagyás után most végre újra élőben töltődhetünk fel koncertélményekkel és a helyszínen élhetjük át a zene szépségeit. Természetesen online, a Filharmónia oldalain továbbra is követhetik a fesztivál programjait.

Várkonyi Nándor Emléknap

Várkonyi Nándor születésének 125. évfordulója alkalmából unokái emléknapot szerveznek szülővárosában, Pécsen 2021. május 19-én szerdán. A program 11.00 órakor ünnepélyes emléktábla avatással kezdődik a Kürt u. 5. számú háznál. Itt lakott és dolgozott Várkonyi 1932 és 1970 között. Itt látogatták barátai: Weöres Sándor, Kodolányi János, Csorba Győző, Németh László, Galsai Pongrác, Rajnai László, Bárdosi Németh János és még sokan mások.

Könyvmentők

Pécs. Ugyanaz a könyves szekér. Végre újra nyitva. Talán még a Covid is meghátrál a betűéhség elől? Az út túloldaláról sóvárogva nézem. Még pár pillanat és zöldre vált a lámpa.

Közelebb kerülhetünk az „ókori pécsiekhez”!

Májustól a 4. századi Pécs/Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a Cella Septichora Látogatóközpont! Pécs ókeresztény emlékei 20 éve kerültek fel az UNESCO Világörökség Listájára, ebből az alkalomból nyílt meg az állandó régészeti kiállítás.

„A 2022-es Szigetet úgy várjuk, mint fesztivált még soha”

Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye is egyben, nagy visszatérést tervez 2022-ben. „Sajnos lejárt az idő, döntenünk kellett az idei Szigetről” – nyilatkozta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

Kütyü, majd kacat

– Mi a kütyü?

Nem egyszerű a válasz erre a kérdésre. Hiába kutat az ember, hivatalos eredményre nem jut. A Magyar Nyelv Értelmező Szótára a szócikk helyén annyit ír: nem ismert. Tudta ezt a közismert „nyelvcsősz” – Grétsy László professzor is.

Összes cikk: I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I
A Con Spirito Egyházzeni Fesztivállal kezdődik a nyári szezon!

Fesztivál, Pécs – Szeged – Veszprém, 2021. május 18-23.

A NASA által is elismert asztrofotósnak nyílik kiállítása a Zsolnay Negyedben

Kiállítás, Pécs, 2021. május 4 – június 1.

Ájlávjú – bemutató a Pécsi Harmadik Színházban

Színház, Pécs, 2021. június 10-11.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Várkonyi Nándor Emléknap

Emléktábla avatás és megemlékezés, Pécs, 2021. május 19.

Hiába-valóság

Verset írni mily dőreség,
vacog a fog, mert kell e még
bármit is mondani róla,
hét pecséttel zárt valóra.

Tovább

Bölcseleti-misztikus próza – 45.

Átvállalás
Mária és Magdolna ikertestvérek voltak, és viszonylag késői jövevények egy köztiszteletben álló, sokgyermekes családban, ahol a szeretet, a derű és a harmónia az igaz istenhit kiapadhatatlan forrásából táplálkozott – a szülők szavaival élve.

Tovább

Pedig szabad vagyok

Hiányoznak a kutyák, mert nem
örül senki nekem, mikor hazajövök
belépek az üres lakásba, és elfog a
rettenet, ezért inkább ki se megyek

Tovább

Horror

Vérzik valaki
a patetikus orrát
ismét betörte.

Tovább

Kőre karcolt sorok

Hajdan nem volt fals átirat,
szívekben élt a fő erény,
gyertya égett, meg áhítat,
és költőt szült a költemény.

Tovább

A kígyó

A kertben élni kellemes volt. Mindent megkaptam, amire szükségem lehetett. Ott élt a férfi is. Barna szem, barna haj. Vonzott. Anyaszült meztelen járt az állatok közt, kimagaslott. Mindenki felnézett rá, hisz megtestesíti Őt. Én sem voltam különb. Senki sem állhatott fölöttem, egyenlőek voltunk.

Tovább

Őszi vers – újragondolva

hányadmagammal vagyok bennem
mást gondolok a szobában, mást a kertben

Tovább

Versválogatás

Esténként verset olvasok,
asszonyok írták, lányok.
Könnyekkel áztatott sorok.
Mintha mást nem tudnátok!

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés