Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Meg fogsz gyógyulni! – drMáriás kiállítása

drmarias_100

drMáriás ötven. Ennek apropóján a Zsolnay Negyed bemutatja ennek a páratlanul színes, gazdag és szerteágazó alkotói tevékenységnek egy átfogó szeletét. A Meg fogsz gyógyulni! című kiállítás 2016. szeptember 30-án 18.00-kor nyílik a Zsolnay Kulturális Negyed m21 kiállítóterében.

A derékszíjak időnként elkószálnak! – Rejtő Jenő kiállítás

rejto_jeno_100

Ki ne ismerné Rejtő Jenő (P. Howard) Csontbrigád, A szőke ciklon, A 14 karátos autó vagy éppen a Piszkos Fred, a kapitány című műveit? A 2016. szeptember 27-én 17.00 órakor a pécsi Tudásközpontban nyíló kiállítás a 111 éve született író máig népszerű munkásságát, kalandos életét, különleges világát hivatott bemutatni.

27. Villányi Vörösbor Fesztivál

vorosbor_fesztival_2016_100

Közel 30 neves borászat, Rúzsa Magdolna, a Budapest Bár, a Bikini, Herczku Ágnes és Berecz András, látványos szüreti felvonulás, utcaszínház, „bor-virág” virágkötészeti verseny és természetesen a vörösbor az idei, szeptember 30 – október 2. között megrendezésre kerülő 27. Villányi Vörösbor Fesztivál főszereplői.

A Pécsi Műhely – Bécsben

pecsi_muhely_becs_100

A Pécsi Műhely alkotóinak műveiből az osztrák fővárosban nyílik kiállítás Mama Said Knock You Out címmel, a ViennaContemporary programsorozat keretében szeptember 22-én.

Számadás – Bibliográfia Imolay dr. Lenkey István munkásságáról

koveskuti-peter

A közelmúltban jelent meg 75. születésnapja apropójából a történelmi Gömör vármegyéből származó, és Baranyában Mohácson élő sokoldalú művészettörténész, író, könyvtáros, bibliográfus, tipográfus munkásságát bemutató bibliográfia.

Könyvbemutató a pécsi városházán: A Zsolnay-kód

a_zsolnay_kod_100

Az Alexandra Kiadó gondozásában szeptember végén jelenik meg Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye, A Zsolnay-kód.

Legszebb öröm a káröröm

hernadi-laszlo-m

Az emberevők a tengerparton elkapnak egy matrózt. Mindenütt végigtapogatják, majd megállapítják, hogy a mellkas és a has bőréből kiváló tam-tam dobot fognak készíteni. A matróz fölháborodott, hogy micsoda dolog ez.

Színikritikusok Díja – 2016.

egyasszony_100

A Színházi Kritikusok Céhe ma este nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála szeptember 21-én, a magyar dráma napján zajlott le a Budapest Bábszínházban, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeinek felléptével, valamint olyan, rangos díjátadó művészek közreműködésével, mint például Békés Itala, Csomós Mari, Molnár Piroska vagy Bodrogi Gyula. Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2015-2016-os évad legjobbjainak.

Gyermekelőadások a Pécsi Harmadik Színházban

teremtesmese_100

A Pécsi Harmadik Színház 2016/2017-es évadának gyermekbérlete két nagyszerű előadást tartalmaz. Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-mesemondó 2011 óta lép fel rendszeresen gyermekeknek szóló előadásaival a teátrumban. Varázslatos egyéniségével, utánozhatatlan bájával, ízes palóc beszédével és történeteinek játékosságával könnyen bűvkörébe vonja gyermek és felnőtt közönségét; s közben, szinte észrevétlenül, nagyon komoly dolgokról mesél, mély tanulságokkal szolgál.

Minden téren ott a Pécsi Harmadik Színház!

piszkavas_100

A Pécsi Harmadik Színház 6 produkciójának 16 előadását láthatta a közönség a Dél-Dunántúl 10 településén az elmúlt két évadban. Barcstól Görcsönyön és Kővágószőlősön át Vajszlóig sok helyütt felléptek, az ormánsági kisvárosokban (is) visszatérő vendégnek számítanak, immár két évtizede. A teátrum ugyanis kezdettől fogva vállalta azt a kulturális missziót, hogy értékes előadásait elvigye akár a leghátrányosabb vidékeken élőkhöz is.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. április 28 – október 29.

A derékszíjak időnként elkószálnak! – Rejtő Jenő kiállítás

Kiállítás, Pécs, 2016. szeptember 27 – október 24.

A Pécsi Műhely – Bécsben

Kiállítás, Bécs, 2016. szeptember 22 – október 15.

Billegő horizont

Kiállítás, Budapest, 2016. szeptember 21 – október 9.

Budapestre érkezik az eredeti Macskák musical

Színház, Budapest, 2016. november 17-19.

Gellér B. István és Toloose Lawtrac kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2016. szeptember 23 – november 13.

Ha szeptember, akkor ismét megmutatja egy arcát a beton!

Kiállítás, Pécs, 2016. szeptember 9 – október 9.

Kalas Zsuzsa: Szín-történet

Kiállítás, Budapest, 2016. szeptember 6 – október 6.

Meg fogsz gyógyulni! – drMáriás kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2016. szeptember 30 – november 30.

Zeneszüret – Fókuszban a tánc

Fesztivál, Pécs, 2016. szeptember 27 – október 2.

Páriák és bennszülöttek

Banyai_Tamas_100

Dubaj a magyar turisták számára is egyre közkedveltebb célpont, főleg mióta a Wizzair elérhető áron közvetlen járatot indított Budapest és az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa között.

Tovább

Isten áldja, mérnök úr!

petrozsenyi

Július, hőség, gyér forgalom egyrészt, városi központi park, fák, virágok, madárcsicsergés másfelől, mint fő helyszíni elemek. Idő: dél. A parkban zöld mellényes alkalmi közmunkások dolgozgattak.

Tovább

Falkaszellem

Markus_Laszlo_100

Félénk vadlúd-falkaként tallózunk
sajátságos mocsarunkban, örvendve
minden elhullajtott szószedetnek,

Tovább

Nesztelenül

Hajnal_Eva_100

Nesztelen lépdelnék a szóviharban,
titkokba rejtenék minden mondatot,
meghallgatnám a csendet mind a dalban

Tovább

Egyszeri dal

Naszta_Katalin_100

nem kell befejezni semmit
a koronát más rakja homlokodra
te csak tegyél, élj
légy egész

Tovább

Bújócska – Szösszenetek Facebookon innen és túl

smelkasandor

A kiskunfélegyházi alkotótáborról – Egyik délután az illusztrációról és Szántó Piroskáról tartott előadást Szabó Ildikó, aki rajztanár, és leginkább grafikusoknak tart műhelymunkákat. Az előadás végén azért volt egy irodalmi feladat is.

Tovább

Nyárutó

A tér fölött remeg a levegő,
nyárutó ez, vagy netán őszelő.
Romaiak porladozó csontjai felett
az erkélyről kihajolva int a Liszt Ferenc.

Tovább

Meditáció

Borzsonyi_Erika

Alászálltam önmagamba,
keresve testemben fájó
pontjaimat, de csak
a lélek sötét bugyraiban
megbúvó fájdalmakat
találtam,

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook