Hetedhéthatár | Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Katherine Trebeck, Jeremy Williams: A megérkezés gazdaságtana

Megérkeztünk a gazdasági csúcsra, csak nem akarjuk észrevenni? Ezt az izgalmas kérdést tesz fel indításként „A megérkezés gazdaságtana” c. nagy sikerű könyv, amelynek alapfelvetése, hogy az emberiségnek mostanra már gyakorlatilag megadatott minden, amire szüksége van. Beköszöntött az a világ, amelynek eljöveteléért a korábbi generációk olyan keményen dolgoztak, amikor is a megélhetés már nem „az emberiség örök problémája”.

Rabságból szabadságba, halál torkából életre hozattunk

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése.

VÉGSZÓ – Michael McKeever darabjának magyarországi bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban

Az előadást akkor látni, amikor az egész színházi világ felbolydult – különös élmény. Mikor a színház létét érzi veszélyben a színész (s mikor nem?), nem tudni melyik színész mit gondol a kialakult helyzetről, a nézők között is csak pár szó hangzik kommentárként az eseményekről, érthető módon, hiszen rá kell hangolódni az előadásra, ahhoz pedig nyugalom kell – legalábbis józan feltételezésem szerint -, ami a lehetetlenséggel határos.

A kortárs képzőművészet legjava az m21 Galériában

A Derkovits-ösztöndíjat (szakmai berkekben: Derkót) 35 évnél fiatalabb, tehetséges képzőművészek nyerhetik el. A 2019-es év ösztöndíjasai a Derkó’19 Pécs című beszámoló kiállításon mutatkoznak be a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában december 13-tól.

Új Sziget film: Wherever You Go

„Minden út egy lehetőség a keresésre és a felfedezésre” – írja Pat Zietlow Miller író, a Wherever You Go című könyvében. „Ha egy kalandra vágysz, csak tárd ki kapudat”. A díjnyertes szerző műve elevenedik meg a Szabadság Szigetének új filmjében, melyben a főszerepeket a Sziget látogatói alakítják.

3 millió magyar kel útra, hogy otthon tölthesse a karácsonyt

Több mint 3 millió magyar száll majd repülőre, buszra vagy vonatra az ünnepek előtt, hogy a családjával töltse a karácsonyt. A magyar válaszadók 15 százaléka külföldről érkezik majd, míg 28 százalék másik városba fog utazni az ünnepekre egy friss kutatás szerint.

Kihűlt világ

A Magyar Nemzeti Galéria mind ez idáig példátlan gazdagságban mutatja be Farkas István életművét a ma megnyílt kiállításán. A Kihűlt világ című, 170 alkotást felvonultató átfogó tárlaton a művész munkái mellett Farkas István mestereinek és kortársainak munkáival is találkozhatnak a látogatók. A március elejéig látható tárlatra a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményén kívül öt külföldi és tizenegy hazai gyűjteményből érkeztek alkotások.

Oszlopos Simeon a Pécsi Harmadik Színházban

,,Éppen ott tartott, hogy író és olvasó kortársak végre odasorolják az élő irodalom legnagyobbjai, legeredetibb művészelméi közé, amikor meghalt. Méghozzá úgy halt meg, hogy sohase fog kiderülni, vajon öngyilkosságot követett-e el, vagy egy ostoba virtuskodás áldozata lett-e. Egyéniségéből, életútjából mind a két lehetőség valószínűsíthető (…), mert egész élete egyetlen szakadatlan játék volt a halállal, az önpusztítással” – írta Sarkadi Imréről Hegedüs Géza, aki az Oszlopos Simeont a lélekben lakozó gonoszság hátborzongató drámájának nevezi.

A CSR élvonalában – átadták 2019-ben is a CSR Hungary Díjakat

Idén 2019. december 6-án, pénteken a budapesti a Hotel City Centerben tartották a Magyar Üzleti Felelősség Díj, a CSR Hungary Díj 12. ünnepélyes díjátadóját. Teltházas rendezvényen adták át az idei év legjobbjainak a Magyar Üzleti Felelősség Díjait, a CSR Hungary Díjakat.

Meghasonulás

Nincs annál veszélyesebb ember, mint aki kisebbségben élve mindenáron meg akar felelni az ott többségben élőknek, mindenáron be szándékozik olvadni. Az ilyen ember elveszti identitását, minden emberi tartását, és gyakran sorstársai rovására próbál érvényesülni.

Összes cikk: I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I


A kortárs képzőművészet legjava az m21 Galériában

Kiállítás, Pécs, 2019. december 13 – 2020. január 12.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Színház, Pécs, 2019. december

Bad Hair Years – Horváth Lóczi Judit képzőművész kiállítása

Kiállítás, Budapest, 2019. november 27 – 2020. január 3.

BAK 80

Kiállítás, Pécs, 2019. november 29 – december 30.

Kihűlt világ

Kiállítás, Budapest, 2019. december 12 – 2020. március 1.

Medve Zsuzsi és Bak Imre művei a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2019. december 3 – 2020. január 17.

Térerő – Az ipar és a képzőművészet találkozása

Kiállítás, Pécs, 2019. november 15 – december 20.

Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában

Kiállítás, Pécs, 2019. december 13 – 2020. március 31.

A gyerekkocsi

A címet olvasva bizonyára majd sokan arra gondolnak, hogy valami különleges babakocsiról mesélek majd, pedig egészen másról lesz szó. Ha valakinek ismerősnek tűnik a történet, akkor az nem a véletlen műve. A hatvanas évek végén járunk az időben.

Tovább

most

most kell tevékenyen jót tennünk másokkal
s nem a túlvilágon*­
mondta Hrabal
te teszel valami jót egyáltalán
szegezte nekem a kérdést

Tovább

tiéd

itt szöszmötöl az alkonyat
mely körberajzol arcokat
kik ismerősök mint a csend
mind itt poroszkál

Tovább

Vagy nem lenni

A semmi hátán egy pattanás
Egy láthatatlan kelés az időn
A haloványon egy árnyalat
Ennyi vagy – Hanyatt eső lelked
A végítélet napján

Tovább

Hogy választunk könyvet…

A könyvtárba menekült. Odakint – a decemberi külső sötétségben – havas eső szitált. Az ősz és tél között, egy nyomorúságos tranzitzónában ázott a város. Valamilyen könnyed tárca-kötetre fájt a foga. Hétköznapi semmiségekről, semmiségnek tűnő hétköznapokról szeretett volna olvasni.

Tovább

Születésnapi köszöntő / Dr. Vida Gábor 70 éves

Kedves Apus, Gáborunk,
semmi búra nincs okunk.
Csak vidáman hetvenkedjünk,
ha az lejár, nyolcvankodjunk.

Tovább

Kispesti capriccio

Régi emléket keltett életre a kép: egy magas kémény, olyanforma,
mint amelyre felmászott egy gyönyörű nő, hogy szőke hajzuhatagát
felkínálja a Napnak és a szélnek. Történt mindez a filmvásznon,

Tovább

Rövid versek

Elmosódott arcok
lebegnek a korán sötétedő,
szédülékeny téli délutánban.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés