Hetedhéthatár | Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Verses teadélután az átmeneti szállón: Haiku és képalkotás

Január huszadikán, egy havas téli délutánon érkeztem meg a Külső Mester utcai Átmeneti Szállóra. Jakab Dóra szociális munkással közösen álmodtuk meg a programot, amelyet úgy terveztünk, hogy ha sikeres lesz, megismételünk. Nagy örömmel készültem a délutánra, verseket válogattam.

Bukta Imre: Nálunk, vidéken

2019. január 24-én, csütörtökön 19 órakor nyílik Bukta Imre Nálunk, vidéken című kiállítása a Kieselbach Galériában. A megnyitón a művész azonos című új könyvének performance-szal egybekötött bemutatójára is sor kerül. A retrospektív kiállítás az utóbbi idők legátfogóbb Bukta tárlata, ahol a művész legújabb művei is megtekinthetőek.

Azopan – fotós értékmentés

Másfél éves előkészítő munka után elindult az Azopan Fotóarchívum. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

A Pécsi Harmadik Színház legújabb produkciója, a Vári Éva főszereplésével bemutatott Schwajda-dráma, A szent család és korábbi, évadokon átívelően is sikeres előadások egyaránt szerepelnek a teátrum februári kínálatában, így a 2013-ban műsorra tűzött Bányavirágtól a POSZT-on két díjjal is elismert Piszkavason és Örkény örökérvényű klasszikusán, a Kulcskeresőkön át az Előttem az élet című francia regényadaptációig sok nagyszerű művet és remek színészi alakítást láthatnak a nézők.

A tánc fővárosa lesz két hétig Budapest

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én – jelentette be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivált ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

Olcsó?

Megszokott bevásárló körutamat teszem. Telefon kéznél, ha valami előre nem tervezett „olcsóságot” látok, hazaszólok. Megnézem az éppen aktuális leárazott cikkeket, semmi újdonság, állapítom meg.

A kántor bosszúja

Tarokkozás közben a patikus állandóan cukkolta a kántort, hogy elfogja a XXI-ét, elnyeri minden pénzét. A kántor bosszút forralt. A következő temetési menetet kis kerülővel odavezette a gyógyszertár elé, majd teljes hangerővel rázendített…

Tonk Emil: Nem tudok olyan sikeres emberről, akinek ne lennének értékes példái, gondolatai

Tonk Emillel, a vezetéstudomány európai hírű gurujával beszélgettem 2015. február 22-én Budapesten a Papp László Sportarénában az MVM Siker napon, nagy sikerű előadása után, Arnold Schwarzenegger előadására várva. Azóta több előadását meghallgattam Emilnek az Üzleti Akadémiáján, ő részt vett könyvbemutatómon, ahogy Kósa Erika is, aki szerepel egyik interjúkötetemben.

<<> hátrahátraelőre

<<> hátrahátraelőre címmel nyílik kiállítás 2019. január 15-én 18.00 órakor a Fészek Művészklubban. A kiállításon Donnák János, Gallov Péter, Juhász Tamás, Kiss Botond és Lengyel András munkáiból látható válogatás. A 2019. február 15-ig megtekinthető tárlatot Almásy Tibor nyitja meg.

Mit rejt a Pécs melletti Jakab-hegy?

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Kulturális Negyed közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak minden hónap harmadik szerdáján a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadás témája a Jakab-hegy lesz, Gáti Csilla régész, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa a hegy történtén viszi keresztül a hallgatóságot, kiemelve a legújabb kutatási eredményeket.

Összes cikk: I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I<<> hátrahátraelőre

Kiállítás, Budapest, 2019. január 15 – február 15.

A Corvina könyvtár budai műhelye

Kiállítás, Budapest 2018. november 6 – 2019. február 9.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2019. február

A Pécsi Harmadik Színház januári műsora

Színház, Pécs, 2019. január

Arczok és láthatárok

Kiállítás, Pécs, 2018. május 8 – 2019. február 3.

Bukta Imre: Nálunk, vidéken

Kiállítás, Budapest, 2019. január 24 – február 17.

Csak tiszta forrásból

Kiállítás, Budapest, 2018. december 19 – 2019. április 7.

Fejedelmi kincsek Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2018. november 8 – 2019. március 17.

Ördögkatlan – 2019-ben tizenkettedszer!

Fesztivál, 2019. július 30 – augusztus 3.

Török művész kiállítása Vasarely ihletésében Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2018. november 16 – 2019. február 1.

Változatok – T. Surányi Anna és Tari Eszter kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2018. január 10 – február 15.

Végakkordok

Az érzelmek
irányíthatatlanok,
az enyéim is:
visszatérek
elhagyottaimhoz.

Tovább

A viharban is kell létezni – 1.

A családtörténet leírása egy belső kényszerem, talán érdekelni fogja a családom tagjait és kortársaimat is. Őseim emlékei és a saját életem eseményei segítenek megérteni a korszak viszonyait az országban és az Európában történteket. Sok magyar ember és család sorsa hasonló volt.

Tovább

Havazás

Hull a hó bokrokra, kőre,
lepelként borul a fehér.
Háztető marad csak pőre,
akár a test-meleg tenyér.

Tovább

A kirekesztett

Már szürkült, amikor a fiatal tanítónő kinyitotta a kaput. Keskeny betonjárda vezetett be az udvarra. Hangosan köszönt, várt. Semmi mozgás, minden csendes volt, csak az aprójószág zajongott éhesen az udvaron, a tanítónő köré gyűlve.

Tovább

Köszöntő

Hadd álljak itt köszöntő szóval,
talán utolsó alkalom.
Készültem erre évek óta,
miért maradt el, nem tudom.

Tovább

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 80. rész

Kissé mellétrafáltam. Ennek esze ágában sincs bárkit is megáldani vagy megvenni, mindazonáltal már az is szép tőle, hogy ilyen szépen könyörög. – Szép szavak – ismerte el a császár is. – De csak szavak, frázisok, melyek mögött semmi sincs.

Tovább

hiú hajnal

az éj halott
kiállt
a hiú hajnal
vértjéről aranyfény
fröccsen a tájra

Tovább

Élet-halál kérdés

Legszívesebben az életről beszélgetünk, az élet ilyen-olyan dolgairól: a születés csodájáról, emberi kapcsolatainkról, a szeretetről és persze, a szerelemről. Erről mindig. A halál túl sötét téma. A veszteség fáj.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés