Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Fényárba borul a pécsi belváros

Több mint 10.000 négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel a Zsolnay Fényfesztiválra érkező művészek Pécsett, június 30. és július 2. között! A fénykarnevál felvonulásán felragyog a pécsi belvárosban a 25 állomásából álló Fény Útja, amelyen végigsétálva varázslatos, eddig soha nem látott arcukat mutatják az épületek. Továbbá a tavalyi elképesztő siker után újra nemzetközi mapping verseny látható a Székesegyház monumentális homlokzatán.

Olimpia Éjszakája – Pénteken az EYOF lánggal érkezik Magyarország legnagyobb sportfesztiválja

Június 23-án egy éjszaka erejéig a szabadidősportolók veszik birtokba Budapest legnagyobb parkját és a Hősök terét: igazi kuriózumban lehet része annak, aki péntek este kilátogat a Városligetbe. Nem mindennap ülhet be ugyanis az ember egy sárkányhajóba a Városligeti-tavon, forró jógázhat a Ligetben vagy futhat az Andrássy úton az éjszaka vibráló fényeiben – szervezett keretek között, sok ezer társával együtt.

Matolcsy György előadást tartott Kínában

A Magyar Nemzeti Bank elnöke és szakmai küldöttsége május végén Kínában járt. Sanghaji látogatásuk során részt vettek az Ázsia fejlődésével és a világgazdaságban betöltött szerepével foglalkozó Shanghai Fórumon.

Mondások – 64.,  Rommel – Sainte-Beuve

Rommel, Ervin – Ne harcolj, ha semmit nem nyersz a győzelemmel! / Rotterdami Erasmus – A hülyék véleménye irányítja a legfontosabb és a legjelentéktelenebb dolgokat egyaránt.

Biró Tibor képviselte hazánkat a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon

A június 17-én kezdődött 20. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál keretében 14 ország filmfesztiváljainak és filmes intézményeinek együttműködése céljából új kezdeményezés indult útjára „Egy út, egy övezet” címmel. A résztvevő országok között szerepel többek között Észtország, Kazahsztán, Hollandia, Görögország, és Egyiptom is. Magyarország képviseletében Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója vett részt a programon.

A világ nefrológiai szakemberei augusztus végén Budapestre figyelnek

Az idén 30 éves Magyar Vese-Alapítvány felhívást tett közé, hogy a Budapesti Nephrológiai Iskola, mely az egyik leghíresebb CME kreditpontos posztgraduális kurzus a nefrológia, hipertónia, dialízis, transzplantáció és nephropathológia területén idén is megrendezésre kerül augusztus végén.

Nevet a század – 5.

– Sajnálom kérem, én csak mázlis embert fogadok fel segédtisztnek – mondta a tábornok a nála jelentkező fiatal tisztnek.
– És honnan tudja megállapítani, hogy ki a mázlista? – kérdezte félénken a tiszt.
– Aki első látásra megnyeri a tetszésemet, az mázlis ember.

Június 21-től Kecskemét lesz az animáció fővárosa

A június 21-25. között megrendezésre kerülő 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, de információs és retrospektív programmal is várja a közönséget. A fesztiválon idén már európai televíziós sorozatok is versenyeznek.

Ónodi Eszter Ibsen Nórájában felejthetetlen alakítást nyújtott

Az idei POSzT-on jól választottam. A Katona József Színház Nóra – Karácsony Helmeréknél felejthetetlen, Székely Kriszta rendezte. Ibsen klasszikusát Kúnos László fordítása alapján Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta dolgozta át. Az átdolgozással nekem problémáim voltak, bár Ónodi Eszter egy interjúban azt nyilatkozta, hogy sikerült a sallangoktól megszabadulni.

A POSZT kirakatverseny eredményei

A Magyar Dekoratőrök és Kirakatrendezők Szövetsége „POSzT a kirakatban” címmel országos kirakatversenyt rendezett Pécsett, melyen a színházi találkozó programjait kellett az üzletek kirakataiban megjelenteni 2017. június 7. és 17. között. A versenykirakatok a POSzT nyitónapjára készültek el, majd június 9-én a leleplezés idejéig takarásban voltak az idén debütáló „Grand Opening” megnyitóig. A versenykirakatokat esti világításban is zsűrizték. Idei újításként a verseny kirakatrendezői részt vesznek „Év kirakatrendezője” címért való versenyben.

Összes cikk: I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június IFényárba borul a pécsi belváros

Fesztivál, Pécs, 2017. június 30 – július 2.

Hegedűs 2 László: 506 933ÁLOM

Kiállítás, Pécs, 2016. június 2 – július 16.

Hullámpár

Kiállítás, Budapest, 2017. június 6-25.

Idén nyáron másodszor: Fényfesztivál Pécsett!

Fesztivál, Pécs, 2017. június 30 – július 2.

Június 21-től Kecskemét lesz az animáció fővárosa

Fesztivál, Kecskemét, 2017. június 21-25

Júniusban Kecskeméten mutatják be a kaTARzis vándorkiállítást

Kiállítás, Kecskemét, 2017. június 24 – július 21.

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

Kiállítás, Pécs, 2017. április 5 – október 31.

Nőt Béla 75

Kiállítás, Pécs, 2017. június 7-28.

Párhuzamos avantgárd. Pécsi Műhely 1968–1980

Kiállítás, Budapest, 2017. április 13 – június 25.

Pécs – Plácido Domingo Classics Fesztivál

Fesztivál, Pécs, 2017. június 22-25.

Vincent van Gogh feketén – fehéren

Kiállítás, Pécs, 2017. május 4 – október 31.

Ahány ház, annyi uno!

Nincs is annál jobb, mikor az ember egész éves hajtás után elutazik a Balatonra, hogy unozzon egyet a barátaival az üdülő árnyas udvarán. Az uno egyszerű. Unozni mindenki tud. Ezenkívül remek hangulatot teremt és jó közösségépítő. Na, erről mesélhetnék!

Tovább

Állok az időfolyam partján

Ifjúkorom utcájából
a lányok megöregedtek
a srácok meg lassan
mind elmennek

Tovább

Az arany fülbevaló

Meleg este volt. Már a nyolcat is elütötte a nagytemplom toronyórája, de a nap még mindig ott ragyogott a szomszéd ház kéménye mellett. A falak úgy ontották magukból a meleget, mint télen a cserépkályha, ha jól megöntik koksszal. Koksz…

Tovább

Kaland az írni tudó gépekkel

Már nagyobb volt Kasparek Kázmér, olyan húsz évhez közeli, amikor biztosan tudta, hogy ő író akar lenni. Írta is szorgalmasan kis epizód történeteit. Ezt mártogatós tollal, papírra vetette. A kézírása akkor még nem volt olyan kiírt, olvasható. Sokszor még ő maga sem tudta kibogozni, ha később, pár hét múlva vissza akarta olvasni.

Tovább

borsógyöngyök

most is csak kapirgáltam az ételt
játszottam ahogy szeretek
a villa tűhegyeire tűztem a zöld borsószemeket

Tovább

Hüpnosz karjaiban

zsoltárokat zsolozsmázva
sem találok megnyugvást
imbolygó gondolataimból
kiutat keresek

Tovább

Füstjelek az égen / Intelem

Látod-e fenn a csodás barikákat az égen,
szürke, fehér felhők göndörödő seregét?

Tovább

Arcaim

Magamra nézni, és magamba,
a tükröket magam elé tartva:
mutatják arcaim, álarcaim

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook