Hetedhéthatár | Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Méltóság az utolsó percig

Március 22-én a Pécsi Dóm Kőtárban zajlott a Pécs Baranya Hospice Alapítvány Méltóság Mezeje programja. Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel rendezik meg érzékenyítő műsorukat a szervezők. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a súlyos, elsősorban daganatos betegségben szenvedő embertársaink életminőségének javítására.

Vendégjáték Hegyi Barbarával

Hegyi Barbara és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével látható a Pécsi Harmadik Színházban Szabó Magda: Az ajtó című regényének színpadi adaptációja a Spirit Színház előadásában március 28-án két alkalommal is: este fél 6-kor és fél 9-kor. A 2016 óta nagy sikerrel játszott produkció Czeizel Gábor rendezésében a 34 nyelvre lefordított mű örök emberi értékeit mutatja föl.

A pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája

Szép diadalt aratott Pécs városa: az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa – 14 országot maga mögé utasítva – első helyezést ért el.

Villon-Moravetz-40

A jubileumok jegyében fogant Moravetz Levente Villon-estje, épp 40 évvel az első ilyen műsora után. És 20 éve lépett utoljára színpadra Pécsett. Március végén ismét gitárt ragad és elénk varázsolja a kalandos életű költő alakját. A Pécsi Harmadik Színház közönsége március 22-én láthatja először az új produkciót.

Nem úgy látok ahogy „kéne”

2019. március 19-én nyílik a FÉSZEK Galéria Hermann termében Braun András kiállítása, Nem úgy látok ahogy „kéne” címmel. A művész festményeiből és szobraiból rendezett tárlatot Karafiáth Orsolya író nyitja meg. A kiállítás 2019. április 12-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-20.00, hétvégeken 11.00-17.00 óra között.

Interjú Eszes Ritával a Rókatündér című regénye kapcsán

Kovács Alexa: Mivel korábban még nem készítettem veled interjút, így arra kérnélek, néhány mondatban foglald össze, ki is Eszes Rita (azok számára, akik esetleg még nem ismernek). Eszes Rita: 37 éves, idéntől kezdve hirtelen felindulásból Budapest helyett már tatai lakos vagyok.

Tamási Orosz János: Eszmék, rendszerek, smekkerek (Petrozsényi Nagy Pál darabjáról)

Petrozsényi Nagy Pál barátunk és szerzőtársunk elnyerte a Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napút folyóirat 2018-as pályázatának nívódíját dráma kategóriában a Smekkerek című darabjával. Márciusban jelent meg Tamási Orosz János kritikája a Smekkerekről a Napút honlapján.

„Eljutni embertől Emberig”

Dr. Balipap Ferencről készített portréfilmet a Zajti Film. A szociológus, szociálpolitikus, népművelő, közösségfejlesztő közel hat évvel ezelőtt hunyt el, életének 65. évében. A portréfilm díszbemutatója a dombóvári Művelődési Ház (Tinódi Ház) Pinceszínház termében lesz 2019. március 30-án, szombaton 15 órakor. 

A focigomb, a palló, a robot és a Liberátor

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Kulturális Negyed közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak minden hónap harmadik szerdáján a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése.

Püspöki Konferencia ülésezett március 13-án

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről. A bíboros a 2020-as programok közül kiemelte a szeptember 13-i Puskás Stadionban tartandó szentmisét, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyermekeket Magyarországról és a határon túlról is. A testület tervezi az Eucharisztikus Kongresszusra időzítve a katolikus énekeskönyv megújult formában történő kiadását is.

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március IA Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2019. március

Arczok és láthatárok

Kiállítás, Pécs, 2018. május 8 – 2019. május 26.

Bullás József: Időkerék

Kiállítás, Pécs, 2019. március 8 – május 26.

Csak tiszta forrásból

Kiállítás, Budapest, 2018. december 19 – 2019. április 7.

Fejedelmi kincsek Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2018. november 8 – 2019. március 17.

Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban – Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig

Kiállítás, Pécs, 2019. március 1-31.

Nem úgy látok ahogy „kéne”

Kiállítás, Budapest, 2019. március 19 – április 12.

Ördögkatlan – 2019-ben tizenkettedszer!

Fesztivál, 2019. július 30 – augusztus 3.

Plakátok/Posters – válogatás a Pécsi Galéria plakáthagyatékából

Kiállítás, Pécs, 2019. február 22 – március 31.

Solti Gizella és Bögös Loránd művei a FÉSZEK Galériában

Kiállítás, Budapest, 2019. február 19 – március 15.

Smekkerek – 1. rész

Történik 1988 telén, Nagyváradon. Szegényesen berendezett garzon a 11. emeleten. Kopott bútorok: egy ruhásszekrény, kétszemélyes rekamié ágyneműtartóval, melyen egy tévé- és kazettás rádiókészülék látható. A szoba közepén asztal négy székkel. A sarokban hintaszék.

Tovább

Hraballal a Hrabalban

Amikor beléptem a Hrabalba Pécsett,
a pincevendéglőben simogatón átölelt az ételillat.
Nem durván és bántón, mint máshol,

Tovább

enter

hét évesen
átvágtattál a gyerekkoromon
úgy futottál amint a vadlovak 

Tovább

Fohász

Hajnal hétkor
Csörömpöl a harangszó
Istenem, Hitvesem!
Most feküdtem le – Veled

Tovább

Pepita, a szélhámos

Az 1930-as évek közepén egy, addig ismeretlen bűnöző került Budapest székesfőváros hírlapjainak címlapjára. A Magyar Királyi Államrendőrség hosszú ideig tehetetlennek bizonyult a Pepitaként elhíresült mackós kézrekerítésében.

Tovább

A költészet szerelme

Mikor a költő szerelmes lenne
-de gyáva-
és nem áll ellen a fegyelmezetlen vágynak,
talál egy arctalan arcot,
vagy testtelen embert
papírmaséból

Tovább

Kohn-ballada

Kohnnak megszületett tizedik gyermeke,
s csak ez vörös szegény, a többi fekete.
Kohn fejében ez szöget ütött

Tovább

Lombsöprű

Az ősz légszomjas zongorista,
mellkast szorító harmóniát játszik tölgyek billentyűin
és mikor az ázott könyvek gyökerére lép,
dobogások közötti szünetben kicsit nyújtózkodik.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés