Hetedhéthatár | Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

KASZT 2020

2020. augusztus 20-23. között kerül megrendezésre Komló Város Önkormányzata és a Súgólyuk Egyesület szervezésében a VI. Komlói Amatőr Színházi Találkozó, a KASZT. Cikkünkben a találkozó részletes programját közöljük, az esemény hivatalos honlapján megjelentek szerint.

Sétatéri esték teszik hangulatosabbá a pécsi belvárost

Pécsett nem telhet úgy el a nyár, hogy ne kortyolnánk bele egy hűsítő italba a sétatéri gesztenyefák alatt! Augusztus 16–23. között, a Sétatéri esték keretében újra ínycsiklandó illatok, finom borok és ételkülönlegességek várják a gasztronómia szerelmeseit.

B oldal

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes egyidőben, a kilencvenes évek elején kezdték meg tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményében. Míg Doboviczki bölcsészként végzett, Hizsnyik a Művészeti Karon folytatta tanulmányait. Pályájuk, barátságuk töretlen maradt az idők során: számos művészeti akciót valósítottak meg együtt, de külön-külön is aktív művészeti munkásságot tudhatnak magukénak.

Üres tér – Posztkarantén tárlat

A Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. Az UTAK című kiállítás bezárt, újabb nem épülhetett. Mígnem a galéria üzemeltetői kitaláltak egy módszert: meghívtak hetente egy-egy művészt, hogy a rendelkezésre álló térben és a rendelkezésre álló alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzanak létre a galériában egy-egy installációt. Így az alkotók egymástól elszigetelve, a járványügyi előírások maximális betartásával, de mégis dolgozhattak, és megvalósulhatott egy új kiállítás.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 8.

Most egy olyan sorozatot olvasnak, amelynek forrásai a szerző magán-archívumából valók. Ezeket szeretném a közvélemény elé tárni folyamatosan, de úgy, hogy különböző korszakokból közöljek és kommentáljak egy-egy olyan írást a sajtóból, amely a pécsi (és néha az országos vagy a vidéki) színházi életünket jellemezte a megnyitástól a színházak államosításáig. Nem az a szándékom, hogy színház-történetet közöljek, vagy egy-egy forrás „utóéletét” írjam meg, hanem az, hogy az olvasó közönség elé tárt forrás „erejével” jellemezzem azt az időszakot.

Csáth árváit örökbefogadni

Csáth árvasága megsokszorozva van jelen Tolnai Ottó ’92-es kötetében. Lírai diárium az árvacsáth, öntükröző, egyben stlilzáló attitűddel.
Ezen túl mit adhat egy újragondolt élet(mű)? Hogyan maradhat mentes hamis nosztalgiától és modernsége mennyire tart mértéket önös kifejezési hajlamában?

Interjú Papp Dórával a Fénytörés című regénye kapcsán

Kovács Alexa: Hogy jött az ötlet, hogy átírd a történetet?
Papp Dóra:  Évek óta gondolkoztam már rajta, és nem tudtam tovább elhallgattatni azt az apró hangot a fejemben, hogy Helena megérdemel egy új esélyt. Hallgattam a megérzésre, szóval Helena újjászületett.

Don Quijote a képzőművészet tükrében – 4.

Salvador Dali Don Quijotéja egyetlen más alkotó ábrázolásához sem hasonlítható. Többféle értelmezést lehetővé tévő Don Quijote-illusztrációihoz Dali négy változatot is készített. Élete végéig vonzódott Cervantes hőséhez. Talán azért, mert Cervantes zsenialitása és Don Quijote őrültsége találkozott Dali zsenialitásával és őrültségével.

A „filmgyáros” tinédzser

Százados Ábel. Sokunk számára ismerős név. Úgy robbant be a közösségi médiába, mint egy meteor. A 13 éves „filmkészítő” két évben egymásután díjakkal tért haza Cannes-ból a Rövidfilmek Fesztiváljáról a Mobile Phone Filmmaking szekciójában.

Kaleidoszkóp – 25.

Nem mindegy
Egy lány kérdi az apjától:
– János hevesen udvarol, szeretne elvenni feleségül. Adhatok hitelt a szavának?

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I


B oldal

Kiállítás, Pécs, 2020. augusztus 14 – szeptember 25.

búcsú a kisborjú nevétől

Kiállítás, Pécs, 2020. augusztus 6 – szeptember 4.

Elhagyott illúziók – Gyenis Tibor alkotásai

Kiállítás, Pécs, 2020. július 2 – szeptember 6.

Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren!

Kiállítás, Pécs, 2020. július 2 – szeptember 13.

KASZT 2020

Fesztivál, Komló, 2020. augusztus 20-23.

Sétatéri esték teszik hangulatosabbá a pécsi belvárost

Fesztivál, Pécs, 2020. augusztus 16-23.

Üres tér – Posztkarantén tárlat

Kiállítás, Pécs, 2020. augusztus 14 – szeptember 13.

Bölcseleti-misztikus próza – 6.

Szeretetben és békességben élt az idős házaspár, csendben, szinte eseménytelenül teltek a mindennapjaik. Egy napon, ahogy a reggelit követően hozzáfogtak az elmaradhatatlan kávézás szertartásához, az asszony egyszeriben azon kapta magát, hogy bántja, valósággal sérti a fülét, ahogy a férje a kávéját kevergetve csörgeti a kanalát.

Tovább

Ujjaim fészkében

Hüvelykujjam tenyerem öblében, arra
ráhajlik többi ujjam, mind együtt mintha
egy kis fészket alkotna, még az árva kisujjam
is igyekszik belesimulni.

Tovább

Fordított mesék

Születésnapi buliján
hallott a királylány
először a hercegről

Tovább

Egy kopott faláda

Szerszámok, kulcsok rozsdamagánya.
Olajfoltos a kabátja háta.
Régi tárgyak kamrapolcon belül.
Sok emlék évek porával vegyül.

Tovább

Falusi virtus és a pálinka

Ha a barátok összejönnek, és a pálinkáról esik szó, nem beszélve, ha közben isszák is, mindig a Tóth Sanyival esett történetet mesélik el. Talán azért, hogy derüljenek rajta vagy azért, okuljon belőle, aki hallja.

Tovább

Köszöntő helyett biztató – Kaskötő Istvánnak*

Elszálltak már a fürge évek,
volt sok barát, volt szerelem.
Most latolgatni, mennyit értek,
felesleges gond, azt hiszem.

Tovább

Cinka Hanna levelei

Tisztelt igazgató úr     Nevem Cinka Hanna. Negyvenéves vagyok, négy gyermek annya az ötödik most van útba. Azal a kérésel fordulok magáho vegyen visza az üzembe. Tudom hogy csak nyoc osztájom van másnak tizenketö mégis az uccára teccet hányni őket is. Igen ám, de nekik nincs gyerekük.

Tovább

gitár

hat húr,
akkord:
moll vagy dúr

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés