Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

A tavalyi évad 100.000 nézője Füriné Sárosi Zita sorsolta ki az idei évad 100.000 nézőjét. Idén Miszlovics János kapta a megtisztelő címet. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pedig egyéni támogatásról szóló hírrel érkezett. A 2017/2018-as évad bemutatói között találjuk Christopher Hampton romantikus színművét, a Veszedelmes viszonyokat és A muzsika hangja című musicalt is műsorra tűzik – mondta el a teátrum igazgatója vasárnap.

Kulturális csemegék a szabadban – Zsolnay Piknik

Igazi békebeli piknik helyszíne lesz a pécsi Zsolnay Negyed 2017. május 19-21 között. Az együttlét mellett kellemes hangulatú programokkal, koncertekkel várják a szervezők a piknikre érkezőket péntek délutántól vasárnap estig. Piknikpokrócot, elemózsiát érdemes hozni, de teljes választék várja a közönséget helyi finomságokból is! A kulisszák mögé is bepillanthatnak a látogatók, a Zsolnay Negyed rejtett zugait is megismerheti a közönség szakavatott kísérők segítségével.

Jó Ember Díj átadás április 29-én!

Április 29-én tizenkettedik alkalommal adja át a Káplár László Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a pécsváradi várban. Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján.

Nem mindegy!

A lóversenypályán Kohn észreveszi, hogy egy katolikus pap belopakodik az istállóba, és megáldja az egyik lovat. Csodálkozva látja, hogy a következő futamot az addig esélytelennek tartott ló toronymagasan megnyeri.

A POSZT Fesztivál eseményei

Nyilvánosságra hozták a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozót kísérő POSZT Fesztivál első eseményeit. A programban monodrámák és független előadások épp úgy találhatóak, mint fesztiváldíjas rendezések, valódi sztárparádét felvonultató komédiák, vagy réges-rég telt házzal futó, már-már legendás színházi produkciók.

Így költök én – káfé főnix, Csíkszereda

Miként látod íróasztalod (laptopod ?) mellől a mai (erdélyi) költészetet? Próbálsz-e lépést tartanod az összmagyar irodalom többé-kevésbé kialakult irányvonalaival, vagy sajátosan megszabott öntörvényű utat követsz?

Útjára indult a PTE jubileumi mozdony!

A Nyugati pályaudvaron mutatták be az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója előtt tisztelgő mozdonyt. Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Dr. Bódis József, a PTE rektora által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy színes programokkal készülnek Magyarország első egyeteme jubileumi évében, melyek a tudományos konferenciáktól a világszínvonalú hangversenyig igen széles palettán szolgálhatják a hazai felsőoktatás és a magyar kultúra népszerűsítését.

HUmorzsák

Mi történt, amikor a vörösingesek partraszálltak Itália egyesítéséért?
Megkezdődött a GALIBAldi!

Ortodox húsvét a Bazilikában

A tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar hatodik Orientale lumen sorozatát rendezi meg 2017-ben a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából 2017. április 22-én 20 órakor olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola. Műsorukban ezúttal a Grúziából érkező Iberi Férfikar hangja is felcsendül, akik a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg.

Mondások – 59.,  Platón – Plautus

Platón – Mindenki azzal törődik legjobban, amit éppen szeret. Az írás szegényes dolog az eleven szóhoz képest. Könnyebb kérdezni, mint felelni. A játékban egy óra alatt alaposabban megismerünk valakit, mint…

Összes cikk: I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május IA Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

Színház, Pécs, 2017. április

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Koncert, Pécs, 2017. április 28.

Egy hónapig Pécs lesz az árnyjáték fellegvára

Fesztivál, Pécs, 2017. március 31 – április 28.

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

Kiállítás, Pécs, 2017. április 5 – október 31.

Kulturális csemegék a szabadban – Zsolnay Piknik

Fesztivál, Pécs, 2017. május 19-21.

Molnár Gyula: ma_napság

Kiállítás, Budapest, 2017. április 4-28.

Párhuzamos avantgárd. Pécsi Műhely 1968–1980

Kiállítás, Budapest, 2017. április 13 – június 25.

Megvadult körhinta

Tanyasi életünket Kerülőn csak ritkán kényeztette el a sors történésekkel, melyek hosszabb ideig ellenálltak volna a feledésnek. De ha mégis történt valami említésre méltó, hetekig beszélgettünk róla.

Tovább

Sürgős?

Klinika. Sorunkra várunk. Már túl vagyunk az első körön, megvolt az ultrahang. Ezután következett a vérvétel, most meg az eredményre várunk. Türelmesen. Már aki. Van olyan is, aki minden beteget körbekérdez, hogy még mi várhat rá. Talán mégis igaz, hogy mi férfiak jobban tartunk az orvosoktól, mint a nők? A folyosón, velünk szemben a lift.

Tovább

A bennünk lévő szeretet

A kislány vállát lehúzza a nehéz iskolatáska, ahogy az őszi délutánon hazafelé baktat. A gondolatai elkalandoznak, sorra veszi a mai napját, a barátaitól hallott vicceken újra mosolyog. – Te mégis mit nevetsz?

Tovább

szóhalász

beszűkült tudattal
lépdel költőnk
hálóját naponta kivetve
az élet tavából
szavakat húz ki

Tovább

Tavaszi

Virágpalástod
tavaszillatba burkol
morc járókelőt.

Tovább

Birkák és kutyák

– Lesz még… lesz még kutyára dér…
minket dús bunda véd, meleg!

Tovább

Tudom elérek (erdélyi falumnak)

Tavaszba hívó hangod
két karom körülzárja,
húsvéti víg harangod
dermedt magányom várja.

Tovább

Kölyökkutya volt a nyár

Egy kölyökkutya volt a nyár:
virgonc, lármás, kissé bolond,
körbeugrált mindkettőnket

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook