Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora is részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2017. januárban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy hazánk csatlakozott az Európai Űrügynökség nemzetközi technológiai transzfer hálózatához. Az Űrügynökséghez (ESA) Magyarország 2015. novemberében csatlakozott.

Berlinale – Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján. A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

Sakkdocky rendel a Matulában

Budapest belvárosában működik a Matula. Családias kis vendéglátó helyiség, a bejárat felett a Tüskevár és a Téli berek jól ismert figurájának Matula bácsinak képe. A házias ételek fogyasztói között, néhány asztalnál a fekete-fehér mezők lovagjainak hétköznap délutánonként Sakkdocky rendel. A legfiatalabb generáció tagjai a logikai gondolkodás alapjait és szépségeit szívják magukba, az idősebbek pedig kielégíthetik sakkéhségüket és tudásszomjukat. A Matula helyet biztosít a népszerű sport és játék kedvelőinek kedden és szerdán a gyakorlásra, tanulásra, és minden hónap első szombatján a versenyzésre.

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Igazán különleges színházi csemegék is szerepelnek a Pécsi Harmadik Színház márciusi műsorában. A vendégjátékok sorát A fajok eredete című előadás nyitja, melyben a Mucsi Zoltán – Scherer Péter – Thuróczy Szabolcs trió edzi kíméletlenül a nézők rekeszizmait.

A Meseautó Pécsre érkezett

1935 júliusában Nagy Endre moziba invitálja Móricz Zsigmondot. Megnézik A meseautót, amelyet Móricz már látott. Móricz Zsigmond így számol be a hévízi mozilátogatásról:
„Mozi alatt bámult, mint egy gyerek.
– Hát ez kell az embereknek?

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Negyvenkilenc év, több mint kétezer zenemű, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, mintegy kétszáz kortárs mű bemutatója, sok ezer telt házas koncert Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét, amely 1968. május 1-jén mutatkozott be a Queen Elizabeth Hallban.

Mondások – 55.,  Orton – Ovidius

Orwell, George – Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel. / Osvát Ernő – A nagy dolgokon való bánkódás az élet egyik szépsége. / Ottlik Géza – A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni….

Félszázas szériák a Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színháznak két produkciója is jubilál: február 15-én az Ibusár-megállóhely, március 8-án a Bányavirág előadást játsszák éppen ötvenedszer!

Bölcs rabi a mellényzsebben 12.

„A jó viccek százait azzal a boldog tudattal bocsátom megint útjukra, hogy mindenkinek használnak ebben a szomorú világban. Nem volna helyes cselekedet, ha megtartanám őket magamnak, miután én már jól kimulattam magam velük. Hadd menjenek, vidítsanak, kacagtassanak. Erős hitem, hogy az a könyv, amelyik ma mulattatni tud, rossz könyv nem lehet.”

Szolidaritási Alap és Centenáriumi könyv a gyöngyösi tűzvész százéves évfordulójára

Szolidaritási alapot hozott létre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Gyöngyös Város Önkormányzata kezdeményezésére. A természeti katasztrófák sújtotta települések megsegítését célzó alap létrehozását a városban pusztító 1917-es nagy tűzvész századik évfordulóján kezdeményezte a mátraaljai város önkormányzata, emlékeztetve arra, hogy száz évvel ezelőtt Gyöngyös is országos összefogás és adakozás révén épülhetett újjá.

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I70kedés – Schubert Péter tervezőgrafikus kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2017. február 17 – március 31.

A BÁZIS Szobrász Egyesület STANDBY című kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2017. február 2-26.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2017. február

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2017. március

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Koncert, Pécs, 2017. április 28.

Árny a kövön – Ország Lili művészete

Kiállítás, Budapest, 2016. december 17 – 2017. március 26.

Fémjelek a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2017. február 14 – március 10.

Monológ – Ötvös Zoltán festményei a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2017. február 7 – március 3.

Hej barátom  /   Bélának

Hej barátom, jó pajtásom hol tartasz ma utadon?
Merre jársz most és mit hordasz rég elfáradt válladon?

Tovább

Ülj az elefánt hátára

A fotelban ül, pont velem szemben, összegörnyedve, csupasz fehér lábait maga alá szorítva, állát térdeire támasztja. Így gubbaszt már egy órája, mióta megérkeztem. Sírástól felduzzadt száját makacsul összeszorítja, csendesen folynak le könnyei, már beszélni sem tud, de nem is érteném, el-elcsukló hangja értelmetlen dadogásnak tűnik, feladja.

Tovább

Káprázat

Buja, nyafogó magány,
Képzelet vágyának ölelése,
Rakoncátlan tincsek tengere,
Szemedben tündöklő kérlelés

Tovább

Hiánydramaturgia

– Javaslom, hogy kezdje el lezárni az ügyeit. A fejemben továbbra is úgy visszhangoznak ezek a szavak, mint valami rossz mantra, amit képtelen vagyok kitörölni. Pedig majdnem három hete tudom.

Tovább

Magánszínházam

Foszladozó emlékeim
tarka építőkockáiból
hol kristálypalotát,
hol meg vályogkunyhót
építget képzeletem

Tovább

Vacogó

Csipkét tereget
az őszi bánat a fákra,
tócsát mereget
a szél a télikabátra.

Tovább

Csent vers

az idő résein
mindig lopva
mert a tágasság
bezárt

Tovább

Estefelé

Lám, a téli kérget hántaná le,
rozsdabarna már, ütött-kopott
kertben a fák szél-himbálta ága.
Varjúsereg új ösvényt tapod

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook