Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Diplomácia a Rózsavölgyi Szalon Arts&Café-ban

Október harmincadikán kerül bemutatásra a Rózsavölgyi Szalon Arts&Café-ban, a Zalaegerszegről eltávozott színész-rendező: Sztarenki Pál által színpadra állított Diplomácia című előadás, amire már év végéig sem lehet jegyet kapni.

Interjú Papp Dórával a Bolyongó című regénye kapcsán

Papp Dóra egyike a kedvenc íróimnak, olyan személy, akit emberileg és szerzőként is nagyra tartok, becsülök. Nemrég jelent meg a Bolyongó című regénye, ennek kapcsán készítettem interjút vele. Kovács Alexa: Ez már a hatodik regényed, ha jól számolom. Mit gondolsz miben fejlődtél az első és a mostani könyved között?

Németh Szilárd: Ez a világbajnokság a „tokiói expressz” egyik fontos állomása

„Minden idők legnagyobb birkózóeseménye előtt állunk” – szögezte le ­Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó­szövetség (UWW) elnöke, aki a budapesti vb jelentőségét az ókori olimpiák versenyeihez mérte.

Déry Tibor

Déry Tibor Budapesten született, édesapja Déry Károly ügyvéd, édesanyja Rosenberg Ernesztin, aki gazdag osztrák család sarja volt. Életútja és műveinek jellege különös ellentmondásokkal, alig magyarázható értelmetlenségekkel teljes.

Az év legjobb kortárs művészeti kiállítása díjra jelölték a Ludwig Múzeum egyik idei tárlatát

Október 9-én hirdették ki a Ludwig Múzeum jelölését a Global Fine Art Awards 2019 díjra. A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatása 31 ország további 93 jelöltjével együtt került abba a rangos nemzetközi versenybe, amelyet évente 13 kategóriában osztanak ki a legjobb képzőművészeti és design kiállításnak.

Heisenberg: a szerelem ereje

Benedek Miklós és Ullmann Mónika főszereplésével látható a Pécsi Harmadik Színházban november végén napjaink népszerű brit írója, Simon Stephens: Heisenberg című műve. A nagy sikerű Orlai Produkció a Szabadszínház-sorozat keretében érkezik, melynek kurátora Kiss Mónika.

Két amerikai közgazdász kapta 2018-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Ő alkotta meg a gazdaság és a klímaváltozás közötti kölcsönhatás kvantitatív modelljét. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és kutatásaival megmutatta, hogy a gazdasági erők miként késztetik a vállalatokat újításokra, megvetve ezzel a fejlődés egy új modelljének, az endogén növekedés elméletének alapjait.

Szélcsendben – pécsi kismesterek a képzőművészetben

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Kulturális Negyed közös szervezésében másfél évvel ezelőtt ismeretterjesztő előadássorozat indult útjára. A minden hónap harmadik szerdáján a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében megtartott előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadás témája a képzőművészet lesz, Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa a pécsi kismesterekről ad áttekintést az érdeklődő közönség számára.

Mit csinálsz kis nyuszi?

Nyuszika ült a fűben, reszelte a körmeit. Arra járt a róka. – Mit csinálsz, kis nyuszi? – Reszelem a körmeimet, és ha jön az oroszlán, széttépem.
Arra járt a farkas. – Mit csinálsz, kis nyuszi? – Reszelem a körmeimet, és ha jön az oroszlán, széttépem. Arra járt a medve.

Karácsony körül mutatják be Rófusz Ferenc legújabb animációját a Duna tévécsatornán

Várhatóan karácsony körül mutatják be Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező Utolsó vacsora című legújabb animációját a Duna tévécsatornán. Rófusz Ferenc negyven évig dédelgette filmje megvalósítását, amely Az utolsó vacsora című Leonardo-festményt eleveníti meg.

Összes cikk: I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November IArczok és láthatárok

Kiállítás, Pécs, 2018. május 8 – november 11.

Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

Kiállítás, Budapest, 2018. július 7 – november 4.

Habana Social Club with the Stars of the Tropicana bemutatja: Fiesta Cubana

Koncert, Pécs, 2018. november 3.

Kiállítás egy pécsi magángyűjtemény képeiből

Kiállítás, Pécs, 2018, október 2 – november 4.

Virgilius Moldovan: Leplezetlen történetek

Kiállítás, Pécs, 2018. október 12 – december 9.

Válasz

Azt írtad, elapadtak már
a szerelmes szavak.
Nézz körül! Mit látsz?

Tovább

Őszülök

A Nap utolsó sugarait nézve
Éppen nem látlak Téged
Sejteti magát a melegséged
Vándorolok, mint karaváni teve

Tovább

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 67. rész

Szűzanyám, szégyenlős a Dolfika! Ezt sem vártam volna Hitlertől, nem beszélve a felajánlott orvosi státusról. Én orvos? Mi lesz ebből, ha rájönnek, hogy annyit értek a gyógyászathoz, mint hajdú a harangöntéshez? – Hálásan köszönöm.

Tovább

Zsoltárom vagy

Zsoltárom vagy.
Örömmel olvaslak,
Újra meg újra,
Százszor – ezerszer.

Tovább

billegő

fura lesz
amikor észreveszed majd
hogy a nincsben billeg ez az este is

Tovább

Vakablak

Kinéztelek
Magamnak
A falak mögül
Penészvirágokkal
Elhalmoztalak

Tovább

A Dunakorzó

Pécsi Jonatánnak egy egész délután állt rendelkezésére, hogy minden kötöttség nélkül csavarogjon egyet Pesten. Amikor a Kálvin téren feljött a metróból, már pontosan tudta, hogy mit akar megnézni a városban. Egy bohó huszonévestől kissé szokatlan ez a tudatosság.

Tovább

Magamnak

Bolond fiú, te, nemhogy zsörtölődnél,
hogy éjszakára nem kaptál lakást,
s a hideg telet most lemérheted
eleven hőmérőként bőrödön,

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com