Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Szabadtéri Madárijesztő Találkozó, 2018

2018-ban negyedik alkalommal rendezik meg Mohácson a Szabadtéri Madárijesztő Találkozót. A környéken régen jellemzően hangot adó, széllel működő szélkereplő madárijesztőket készítettek a szőlősgazdák. Ezek a tárgyak mára eltűntek, de egy négy évvel ezelőtt Mohácshoz kötődő művészek előhívták az emlékezetből. Az útjára indult program célja a madárijesztő készítés tradíciójának folytatása, reprodukálása és újraértelmezése, tehát a hagyományőrzésen túl a téma művészi feldolgozása.

Kína a fókuszban a 15. Jameson Cinefesten

A 2018. szeptember 14. és 23. között megrendezésre kerülő 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitó ünnepségére szeptember 14-én, 17:00 órától kerül sor a fesztiválnak otthont adó miskolci Művészetek Házában. A Fesztivál záró- és díjkiosztó ünnepségére szeptember 22-én, 17:00 órakor kerül sor.

Egy kimaradt versem

2004 Karácsonya előtt jelent meg Színe és fonákja – avagy majdnem végzetes játék a rákkal című önéletrajzi könyvem. Ebbe beleírtam saját verseim nagyobbik, fontosabb részét. Szerkesztési hiba folytán azonban egy nekem nagyon kedves vers sajnálatos módon kimaradt.

Mintegy 100 program várja a gyerekeket a Szamárfül Fesztiválon

Immár az ország egyik legnagyobb ingyenes családi fesztiváljává nőtte ki magát a pécsi Szamárfül Fesztivál. Idén augusztus 17-19. között hetedik alkalommal búcsúztathatják el a gyerekek a nyarat önfeledt játékkal a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Juhász Imre: A német sajtó meglehetősen sokszínű és ez jellemzi a migránskérdés megítélését is

Juhász Imre Berlinben dolgozó kereskedelmi tanácsossal Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának büféjében beszélgettünk egy kávé mellett július 5-én.

Everness Indián Nyár – Exkluzív önismereti utazás a Balaton partján

Az Everness Fesztivál őszi kistestvére minden évben meglepi a látogatókat: az Indián Nyár fesztivál intim, családias hangulatát hat év múltán sem vesztette el, éppen ezért érzik sokan úgy, ki nem hagynák ezt az exkluzív önismereti utazást a szeptemberi Balaton partjára.

Ötször tapsolták vissza a színészeket Szarvason a Monte Cristo grófja musical előadása végén

2012 nyarán játszották a Szarvasi Vízi Színház színpadán először Alexandre Dumas – Pozsgai Zsolt – Szomor György Monte Cristo grófja című musicaljét, a Békés Megyei Jókai Színház művészei, melynek bemutatója 2011. október 7-én volt Békéscsabán. 2013-ban ugyan nem volt Szarvason, de utána évente 2-3 előadást játszottak, mindig teltházzal.

100 éves a Bauhaus Németországban

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2019-es nemzetközi tematikus kampányának középpontjában a legendás Bauhaus weimari születésének 100. jubileuma áll. „A Bauhaus alapításának jubileuma kiválóan alkalmas arra, hogy megerősítsük Németország pozícióját az európaiak első számú kulturális úticéljaként” – mondja Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke.

85 mini történet – az emberről

85 mini történet – riportokba ágyazva címmel jelent meg Kő-Szabó Imre barátunk és szerzőtársunk e-könyve. Kedvcsinálóként a szerző előszavát idézzük. Ez az összeállítás tizenöt riportot tartalmaz. Az egyes írások tartalma egymástól eltérő, mégis van bennük egy közös vonás, hogy az emberről szólnak. A riportokban 85 olyan mini történet található, melyben emberek vallanak élettörténetükről, egyéni sorsuk alakulásáról, talán okulásképpen.

Rendszáma H 8

Még ez is a csetényi mozihoz kötődik. A magunknak rendezett jutalomvetítés keretében (bőven tíz év alatt voltam akkoriban) láttam egy hallatlan izgalmas jugoszláv filmet. Hogy miért lett a film címe Rendszáma H 8, azt csak a végén árulom el.

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus IArczok és láthatárok

Kiállítás, Pécs, 2018. május 8 – november 11.

Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

Kiállítás, Budapest, 2018. július 7 – november 4.

Magyarország, a hosszú 60-as évek építészete

Kiállítás, Pécs, 2018. június 21 – augusztus 31.

Szeptemberben Pécs és Komló lesz a filmszakma két fővárosa

Filmfesztivál, 2018. szeptember 3-9.

Talán nem vagyunk mások…

Talán nem vagyunk mások
Csak néma marionettbábuk
Kik zsinóron rángatóznak

Tovább

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 58. rész

Telt-múlt az idő, és sokáig semmi különösebb dolog nem történt. Tényleg sokkal nyugisabb itt, mint odabenn. A robotok egyelőre még a vezérüknek tartanak, és sohasem kérdőjelezik meg az utasításaim. Engedelmességük mögött azonban mintha valamiféle elégedetlenség, lebecsülés is rejtőzne.

Tovább

Ha újrakezdhetném

Ha újrakezdhetném
Nádszál lennék
Égretörőn karcsú
Halkan susogó
Egyenesgerincű

Tovább

motozó

a délutáni jégeső
itt sátoroz és kárt okoz
most csönd csöpög
és sár motoz

Tovább

A hit ereje

Oly sokáig emésztett az Idő fekélye
Egy bűzös dögkút mélyén
A kiút reménye nélkül
Hogy, ha egy kósza pillanatban
Egy cseppnyi fény fakadna

Tovább

Elválik

elválik valódtól álmom
mint testtől a lélek
e pillanattól külön éltek
te utcára lépsz

Tovább

A virágcsokor

Az irodához a gyárudvar leghátsó sarkába kellett elsétálnia. Ott bizonytalanul bekopogott az ajtón. Valaki fáradtan kiszólt, hogy tessék, mire a futár belépett a szűk irodába. Azt mondta, virágot hozott valakinek. A sötét helyiségben négy nő dolgozott.

Tovább

A Hold gyermeke (Cigány legenda alapján)

Egy távoli vidéken, sok ezer évvel ezelőtt, egy szebb és jobb világban élt egy gyönyörűséges hercegnő, kinek az arca halvány volt, mint a csillagok, a szíve pedig oly tiszta, mint a téli hótakaró. A magas sziklaorom tetejére épített kastélyában élt magányosan.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés