Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Halmos Monika: Levendula 2.0

Levendula2_0_100

A könyv bevezetőjében, A tündérillatú levenduláról című fejezetben a következőket olvashatjuk Kaldeneker György szakács tollából: „A levendulával szeretettel, finoman kell bánni. Jelenléte a konyhában jelentős, az ételeinkhez nagy odafigyeléssel kell adagolni, esetében fokozottan érvényes a „kevesebb több” mondás.

Megérkezett Hruscsov elvtárs

hernadi-laszlo-m

Egyik alkalommal, mikor Hruscsov elvtárs Magyarországra látogatott, a Ferihegyre terelt tömegben ott téblábolt egy kelekótya. Mikor a repülőgép föltűnt a látóhatáron, eldördült a 24 ágyúlövés.

Évadnyitót tartottak a Pécsi Nemzeti Színházban

PNSZ_Evadnyito_2016_100

Évadnyitó társulati üléssel és sajtótájékoztatóval vette kezdetét a Pécsi Nemzeti Színház 2016/2017-es évada. A társulati ülésen a hagyománynak megfelelően az igazgatóság megajándékozta a jubiláló tagokat és köszöntötte a jelen lévő örökös tagokat. Az ezt követő sajtótájékoztatón Rázga Miklós igazgató, Gulyás Dénes és Vincze Balázs tagozatvezetők ismertették az új évad bemutatóit, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programjait, valamit érintették a fesztiválszerepléseket is.

Busho – a rövidfilmek fesztiválja

BuSho_100

Amint azt már a hosszú évek alatt megszokhattuk, ismét meghaladta az ezret a beérkezett nevezések száma az idei 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál felhívására, mely természetesen az elő zsűrinek okozott ismét jelentős fejtörést. Azonban az évek és a rutin ezúttal is felülkerekedett és a szelektálók újra nagy élménnyel jeleztek vissza a tavaszi válogatást követően: „, Többek hosszas és összetett munkája eredményeképpen megszületett az idei versenyprogram!

Juliette Binoche lesz a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége

binoche_juliette_100

Juliette Binoche Oscar-díjas színésznő lesz a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának sztárja. Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én pénteken. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

Ismét a világ nephrológia-fővárosa lesz augusztus végén Budapest

Nephrologia_100

Augusztus 26-31. között a SE Transzplantációs Klinika tantermében rendezik a világhírű Budapest Nephrology School (BNS) 23. összejövetelét, melyre minden érdeklődő kollégát szeretettel várnak.

Klimo György pécsi püspök, a Szent Jobb megtalálása és a Szent István-nap országos ünnepe

Szent_Jobb_100

Kevéssé ismert, hogy Klimo György pécsi püspök (1751–1777) milyen szerepet vállalt a Szent Jobb megtalálásában és a Szent István-nap (augusztus 20.) országos ünneppé nyilvánításában. Írásunkban bemutatjuk a kézereklye történetét és Klimo György kapcsolódását a nemzeti ünnephez.

Rangos elismerés Rátgéber László mesteredzőnek

Ratgeber_Laszlo_100

Rátgéber László, Magyarország legsikeresebb kosárlabda mesteredzője augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét vette át.
– Felemelő érzés volt átvenni ezt a kitüntetést, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segítette a munkámat. Elsősorban a családomra gondolok, a szurkolókra, játékosaimra, sportvezetőkre, és rengeteg más emberre, aki csak egy kicsit is hozzájárultak azokhoz a sikerekhez, amit elértünk.

Felvásárolta riválisát a FOXPOST csomagautomata hálózat

Foxpost_100

Egyesül a két legnagyobb, csomagautomatákat üzemeltető magyar cég, miután a FOXPOST Zrt. megvásárolta a Webox Hungary Kft-t. A két teljesen eltérő technológiai alapról építkező rendszer összehangolása után a FOXPOST szolgáltatása országszerte már 142 ponton lesz elérhető. Ezzel létrejön Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb innovatív, beltéri csomagautomata hálózata.

Vidéki Színházak Fesztiválja Budapesten a Thália Színházban

Amadeus_05_100

A Thália Színház 2016. szeptember 5-11. között rendezi hagyományos évadnyitó eseményét, a Vidéki Színházak Fesztiválját. 7 nap alatt 9 előadás várja majd a színházkedvelő közönséget.

Összes cikk: I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I



„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. április 28 – október 29.

Busho – a rövidfilmek fesztiválja

Filmfesztivál, Budapest, 2016. augusztus 30 – szeptember 4.

Hommage á Vasarely

Kiállítás, Pécs, 2016. augusztus 25 – szeptember 20.

Juliette Binoche lesz a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége

Filmfesztivál, Miskolc, 2016. szeptember 9-18.

Meseszép – Molnár Jacqueline illusztrátor kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2016. augusztus 19 – szeptember 2.

Nők Chanelben

Kiállítás, Budapest, 2016. július 8 – szeptember 11.

Picasso – Alakváltozások, 1895-1972

Kiállítás, Budapest, 2016. április 22 – augusztus 28.

Színerő – Léptékváltás VI.

Kiállítás, Pécs, 2016. augusztus 12 – szeptember 15.

Vidéki Színházak Fesztiválja Budapesten a Thália Színházban

Fesztivál, Budapest, 2016. szeptember 5-11.

Angyali segédlet

Markus_Laszlo_100

Angyal szált vállamra,
szelíden megpaskolta
gondterhelt arcomat
s megpróbált vidámságot
szuszakolni lelkembe

Tovább

Parázsló szonett

Hajnal_Eva_100

Leheletnyi lábnyom, libbenő a nyár,
pipacsmezőn lépdel, alig hallani,
tűznek vörösében tombol a határ

Tovább

Mögöttes

Naszta_Katalin_100

a szervezet, amibe versed épül
a készülék, ami fölfoghat
a viszonyítási rendszer a fontos
a gondolat másokban továbbgyűrűző
végtelen láncreakció

Tovább

A kisvasút nagy meséi

smelkasandor

Amikor ráborul az este a Mecsekre, minden kiránduló hazamegy, az erdei padokon nem ül senki, elnémulnak a turistautak, csak az állatkertből hallatszik néha morgás, nyerítés, visítás.

Tovább

Kikötő

Karadi_Kazmer_100

Suttogó fenyők tövében
Néztem az estbe hajló eget.
Az eső áztatta földből
Felderengő…

Tovább

A hatalom természetrajza

T_Agoston_Laszlo

Hazai, valamint nemzetközi jó hírére és elismertségére való tekintettel kutatóintézetünk nyerte meg azt a pályázatot, melyet a hatalom természetrajzának tudományos kutatására és leírására hirdetett meg a Hat-Alom.

Tovább

A találkozás

Borzsonyi_Erika

Nem történt semmi, csupán
egy felismerés, melynek
nyomán jó érzés töltött el

Tovább

Az arany ára

Banyai_Tamas_100

Valamikor, és nem csak az ókorban, az olimpiai bajnokoknak babérkoszorú járt, majd aranyérem. És természetesen a dicsőség, az emberek ámulata és tisztelete. Mindez az olimpiák amatőr jellegét volt hivatva bizonyítani.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I



Archívum

Legutóbbi hozzászólások

Facebook