Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Babucs Zoltán: Csíkszerda és Kézdivásárhely hazatérése – 1940

A könyv előszavában így ír Dr. Raffay Ernő történész az Antall-kormány államtitkára: A könyv részletesen ismerteti a honvéd csapatok csíkszerdai bevonulását, a távoli és helybéli magyar személyes találkozását (nem hiányzott a kürtöskalács s a fenyővíz megkóstolása sem.) A magyar tisztek között ott volt vitéz Imrédy Béla tartalékos huszár százados volt miniszterelnök is.

Kulcsár Krisztián: Tizenkét éremmel elégedett lennék

A 2017 július 23-i esti hivatalos megnyitóval kezdetét vett a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Az eseményt megelőzve nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak mintegy félszáz újságíró részvételével a győri városházán.

Pécsi Íróprogram: segítenek a korábbi rezidensek

A 10. évfolyamába lépett Pécsi Íróprogram 2007 óta 74 külföldi írót látott vendégül. A pécsi tartózkodásuk nyomán létrejött írásaik 2010-ben a 22xPécs, idén a 31xPécs című antológiában láttak napvilágot – de a város egész regényt is ihletett már, Thierry Loisel Pécsi látogatás című műve formájában.

Hamerli Antal és az amatőrfilmezés

Az amatőrfilmezés műszaki oldala jól dokumentált, azonban mint társadalmi, kulturális, művészeti jelenség nincs igazán feldolgozva; mindössze néhány interjú és könyvfejezetek rövid részletei foglalkoznak a témával. Jelen írás kísérlet arra, hogy ezt a hiányt enyhítse.

Az új szerb kormány

A miniszterelnök megnevezte a 18 minisztérium tárcavezetőjét, valamint a négy kormányalelnök személyét. Két új tárca jött létre: a környezetvédelmi és az európai integrációs minisztérium, előbbit Goran Trivan, utóbbit Jadranka Joksimović vezeti majd.

Két könyv Tompa Mihály születésének 200. évfordulójára

Imolay Lenkey István által szerkesztett művészet és irodalom népszerűsítő kiadványokról, bibliográfiákról már több alkalommal beszámoltunk korábbi lapszámainkban. Szisztematikusan épülő, gazdagodó életművében eddig is kiemelkedő szerepet kapott Tompa Mihály munkásságának kutatása, méltatása.

Non-stop SHIATSU masszázs Pécsett

A „24 óra SHIATSU” országjáró jótékonysági program immár ötödik éve kerül megrendezésre, az idei évben Pécsett. A mozgalom célja a hazánkban még talán kevésbé ismert japán eredetű shiatsu masszázs népszerűsítése mellett, hogy egy-egy arra érdemes civil szervezetet támogasson a befolyt adományokkal.

Mondások – 66.,  Sartre – Schopenhauer I.

Sartre, Jean-Paul – Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi. / Schiller, Friedrich – A végső bajban mindent merni kell. / Schopenhauer, Arthur I. – Általában tanácsosabb, ha avval mutatja ki eszét az ember, amit elhallgat, mint avval, amit elmond.

Új környezetet kap a dombóvári Kossuth-szoborcsoport

Török Péter Ybl-díjas tájépítész és Pete Balázs okleveles építészmérnök tervei alapján új környezetet kap a dombóvári Kossuth-szoborcsoport. Horvay János szobrászművész alkotását eredetileg 1927. november 6-án avatták fel a budapesti Kossuth téren. A műalkotás a Rákosi-korszakban „szalonképtelenné” vált, melankolikusnak találták, ezért 1951-ben elbontották. Egy ideig a Kerepesi-temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvárra vitték. 1972-73-ban került mai helyére, a dombóvári Szigeterdő szép parkjába, már nem egy szoborkompozícióként, hanem megbontva.

Nem vitte el a minúka – Gidáné Orsós Erzsébet emlékére

Láttam őt életvidáman, boldogan, életerőtől duzzadóan, majd kissé megtörten, de azt gondoltam sosem fogja feladni. Mindig mosolygó, barna szemeiben ott rejtőzött a remény. Egy jó célra tette fel az életét. Népe, a beás cigányok felemelkedésének oltárán áldozta fel minden egyes napját.

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus IA Kolozsvári Iskola – festészet és szobrászat

Kiállítás, Pécs, 2017. július 21 – augusztus 20.

Csomópontok a végtelenben

Kiállítás, Pécs, 2017. július 14 – szeptember 15.

Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek

Kiállítás, Budapest, 2017. július 8 – szeptember 24.

Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban

Kiállítás, Pécs, 2017. április 5 – október 31.

Kismányoky Károly: Égetett munkák 1973-1983

Kiállítás, Pécs, 2017. július 15 – augusztus 13.

Schreck Monika: Üvegfalon túl

Kiállítás, Pécs, 2017. július 21 – augusztus 25.

Tucatnyi produkció a Pécsi Nyári Színház műsorán

Színház, Pécs, 2017. júnlius 21 – augusztus 6.

Vincent van Gogh feketén – fehéren

Kiállítás, Pécs, 2017. május 4 – október 31.

T. Ágoston László (1942–2017)

T. Ágoston László, barátunk és szerzőtársunk elment… Hosszú idő óta küzdött a kórral, iszonyú nagy akaraterővel szállt szembe vele. Erőt adott neki a felesége, Erzsike és fiuk, Ágoston László operaénekes. 2011 márciusától jelentek meg írásai a Hetedhéthatárban, szám szerint 161.

Tovább

Másfél perces novella – Történetek út közben

A mai mesém igaz mese. Elmesélem, mit láttam munkába menet. Akár komor szociofotó is lehetne, de én harsogó, vidám színekkel festem meg a képet. Útépítő munkásokat láttam, izmos fiatal férfiakat, épp délben. Talicskán átvetett raklapot ültek körbe, s arról falatoztak.

Tovább

Nyitva áll

erdősuhogású
csendillat
bolyongok berkeimben
lába nyomán a szélnek

Tovább

Az a fránya „baloldal”!

Tamás hatvanöt éves lett. Ebben a korban az ember többször gondol a betegségekre, meg a halálára. Ez egyértelmű, mert apja hatvannégy évesen halt meg. Akkor még negyven éves volt, és arra gondolt: vajon ő megéri-e ezt az időt? És íme, már egy évvel túl is élte.

Tovább

Álomnapló (részletek) – 5.

Emeletes házba megyek, a kilencedik emeletre kell feljutnom, ott fogok találkozni szlovákiai facebookos ismerősömmel, H.Zs-val. Belekezdek a lépcsőzésbe, liftfóbiám miatt gyalogolhatok, úgy tűnik a lépcsőfokok is egyre magasabbak, szívem a torkomban dobog, de még mindig a negyediken landolok, pihegek, félek, hogy nem érek fel a megbeszélt időpontra, mobilom nem működik, hogy telefonálhassak.

Tovább

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 3. rész

Amint másnap reggel felébredtem, azonnal kinéztem az ablakon. Változatlan világosság fogadott. Csak a rét, a nyüzsgő sokaság és a mögötte magasodó város tűnt el nyomtalanul. – Egyeske! – hívtam magamhoz a robotot.

Tovább

megyek

csak megyek
megyek
ám soha meg nem érkezem

Tovább

villanás

minden délutánban van valami szomorúság
ez nem olyan szembetűnő
nem látható azonnal
csak mikor már szétesett

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Legutóbbi hozzászólások

Facebook