Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Musical-görbetükör a szerelem jegyében

A koronavírus-veszélyhelyzet miatt igen hosszúra nyúlt kényszerszünet után ismét premiert tartottak a Pécsi Harmadik Színházban: a közönség Jimmy Roberts és Joe DiPietro Ájlávjú című produkcióját láthatta június 10-én. Az előadás címe és műfaji besorolása láttán sokan elbizonytalanodhattak, hiszen a teátrum neve a gondolatébresztő, vitákat inspiráló, társadalmi, személyes és családi jelenségeket, problémákat feldolgozó előadásokkal fonódott össze az elmúlt évtizedek alatt. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az előadás éppen a musical paródiája: a látványos, általában kiszámítható fordulatokkal és előre borítékolható happy enddel záruló, gyakran szirupos és/vagy hatásvadász szórakoztatóipari produkciók elé tartott görbetükör.

Hegedűs a háztetőn – a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása

Ez a darab, ez a történet, ez a zene nem évül el. Mindig magával ragad. Reb Tevje történetet többféleképp el lehet mesélni, de a lényegen semmit nem változtat. Egy erős identitású népet egy másik kikezd, meggyűlöli, végül elüldözi. Az előadás végén a kis zsidó közösség egyládás csomagjaikkal kivonul közülünk. Útközben egy-két jóember kezet szorít a családfővel. Ennél többet nem tehet. Szívbe markol, fogva tart, velük megyünk mi is.

Régi Zenei Napok 2021 július 3. és 10. között

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 33. rész

Dal zengje ünnepét a dal fiának,
Köszöntse e napot szent ihletés!
Hozsánna szóljon lelkünk fenekéről
S zengje vissza bércz és völgy a dalt!

A véradókat ünnepli a világ

Karl Landsteiner orvosi Nobel-díjas bécsi orvosnak köszönhetjük a vércsoport-rendszer felfedezését. Tiszteletére 2004 óta születése napja, június 14-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a Véradók Világnapja.

Párizsi séták

7. Közösségi kertek. Első rész – A közösségi kertek története. A közösségi kerteknek hosszú története van. A középkorban, amikor minden föld a hűbérurak tulajdonában volt, a falusi közösségek fellázadtak, és közös földterületeken védték használati jogaikat.

Egy helyi közösség útkeresése – Pécs a török hódítás előestéjén

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadást Erdős Zoltán történész, könyvtáros tartja, előadásának címe: Egy helyi közösség útkeresése – Pécs a török hódítás előestéjén.

A Psota-díj átadására idén is a Rózsavölgyi Szalonban került sor

Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére öt éve jött létre a Psota Irén Alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 12.

Biztos, ami biztos
A fiatalember jegygyűrűt vásárol.
– Bevéshetem a gyűrűbe a menyasszonya nevét?
– Igen, de ne nagyon mélyre.

Kinek és miért?

Fogalmaz világosan, rendkívül szuggesztív egyszerűséggel, de annál mélyebb tartalmat hordozva az az ember, aki lelki adottsága és létkörülményei tükrében tehetsége legjavát lírába szőtte, egyértelműn megfogalmazva az alkotó ember szükségesen betöltött helyét, szerepét a társadalomban, a költészetben…

Összes cikk: I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I
75 éves grafikusművészek plakátkiállítása Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2021. május 20. – július 18.

Energikus, virulens, zseniális: Jön a Magyar Géniusz kiállítás!

Kiállítás, Pécs, 2021. június 3. – július 8.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Tisztelet Molnár Évának

Kiállítás, Budapest, 2021. június 8 – július 1.

Bölcseleti-misztikus próza – 50.

Minden évben ellátogatok a piramisok földjére; nem tudok betelni a varázslattal, ahogy e titokzatos építmények árnyékában körülleng, megérint és rabul ejt a régmúlt idők szelleme. A Szfinx városában való legutóbbi tartózkodásom alatt, egyik délutáni sétám során…

Tovább

Madárfészek ring a szélben

A két házsor között, ahol élek, valamikor
régen, harminc éve is meglehet éppen,
gondos kezek fákat ültettek.

Tovább

Színek

Megszólítottak
hivalkodó sárgák
elutasítottak
rideg kékek
jóságos barnák
nyugtatgattak

Tovább

Kilátás a völgyből

Időhordalék itt minden emlék.
A szép szétgurul, kavicsként kopik.
Gyors percfolyók hordják majd szerteszét

Tovább

A füredi bőrönd

Az öreg betöltötte a hetvenötöt, a mama csak hatvanhárom volt. Mind a ketten szívbetegek. Ez az élet fintora lehetett, vagy talán a sors, a közös kezelés miatt döntött úgy: a betegségük legyen egyforma! Így mind a ketten megjárták a Budapesti Városmajori Szív- és Érsebészet bugyrait, majd gyógyultan utókezelésre szorultan, távoztak.

Tovább

Öregesen

Hogy’ megöregedett mindenki,
egyetlen év alatt,
amíg nem láttuk őket…
Vagy másfél, két év is lehet,
bizony, bizony…

Tovább

El Greco

Candia! Istenem!
A mólóra felcsapó eszeveszett hullámok feketés-jégkék tajtéka
Az utcák, sikátorok motoszkáló puhaságában surranó türelmetlen szellők

Tovább

Vers a fogatlan farkasról

Vers a fogatlan farkasról, a bestéről, ki nem forró víztől lett kopasz, s mesél egy estjéről – Romhányi Józsefnek
olvastam népmesét a kopasz farkasról
róla ki alhastól összevarrva rogyaszt

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés