Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Az ízek kiegészítője a látvány

Harmadik alkalommal, idén is kreatív asztalterítési versenyt hirdetett a Magyarországi Dekoratőrök és Kirakatrendezők Szövetsége és a KIKA Lakberendezési Kft. a korábbi évek versenyeinek sikereitől biztatva. A versenyasztal témája lehet bármelyik ünnep a téli ünnepkörtől egész évre vonatkozóan, legyen az családi-, baráti összejövetel, céges-, vagy állami rendezvény, fogadás.

Rezidens írócsere indul Pécs és Újvidék között

A Pécsi Íróprogram 2007-ben indult, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése után, a felvezető évek egyik első eseményeként, és ma, tíz évvel később is működik. Természetszerűleg adódik, hogy miután a Pécsi Íróprogram már több EKF-várossal (Pilzen 2015, Wrocław 2016, Pafosz 2017) bonyolított csereprogramot, szerbiai testvérvárosával is együttműködést alakítsanak ki.

Könyvbemutató Budapesten: Szarvas István: Kérdeztem – válaszoltak II.

November 23-án 17 órai kezdettel tartják barátunk és szerzőtársunk könyvbemutatóját Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában. Szarvas Istvánnal új könyvéről Temesi László újságíró-író beszélget. Szarvas István legújabb interjúkötetében megszólal többek közt Elizabeth Blackburn orvosi, Kertész Imre irodalmi Nobel-díjasok, Erdő Péter bíboros, Németh Miklós ex-kormányfő, Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó, és Psota Irén Kossuth-díjas színművésznő.

Csisztu Zsuzsa: A tanulás és a sport járhat kéz a kézben

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem a neves tévériporter, aki jelenleg az Olimpiai Bizottság vezetőségének tagja, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségben is tisztséget visel és a Magyar Sportújságíró Szövetség első alelnöke, dr Csisztu Zsuzsa. Doktornő, ön a múlt hónapban járt Pakisztánban. Milyen célból volt ott, és milyen tapasztalatokat szerzett?

Idill a szigeten

Egy margitszigeti padon egymást átölelve ül két hosszú hajú fiatal. Megkérdezi az egyik: – Mondd csak, tulajdonképpen te mi vagy? Fiú vagy lány? – Ó, hát nem mindegy, ha már így szeretjük egymást?

20 éves a Hetedhéthatár – Fiatalok oldala

2017-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Hetedhéthatár. Az első lapszám, akkor még nyomtatott formában, 1997. december 5-én látott napvilágot. Az évforduló kapcsán szerkesztőségünk beszélgetéseket, fotóteregetést, visszaemlékezéseket és felolvasásokat rendez Pécsett, a Király u. 9. szám alatt az ősz folyamán. A programsorozat következő része 2017. november 11-én 16.00 órakor kezdődik, Fiatalok oldala megnevezéssel.

Reformáció 500

Sokáig gondolkodtam, hogy közzétegyem-e gondolataimat. Aztán, végül is azt gondoltam, hogy nem várom meg a következő ötszáz évet, inkább most szólok pár szót. Hátha valaki meghallja, ne adj isten elolvassa. Nincs semmi felhánytorgató, akadékoskodó szándékom, csak rögzítenék egy tényt. Lehet, hogy sokuk számára ez ismeretlen, épp ezért szántam rá magam, hogy szerény eszközeimmel élve közkinccsé tegyem.

Kósa Erika: A tudásomat, mint egy stafétabotot szeretném továbbadni a következő generációnak

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem Kósa Erika (K.E.), aki a nevéről elnevezett akadémia alapítója. Korábban biztosítási területen szerzett komoly hírnevet magának. Az akadémia Duna parti irodájában beszélgetünk egy tea mellett. Erika, ön bevezetett egy új koefficienst, ez pedig az EQ, az érzelmi koefficiens. Kérem, szóljon néhány szót erről! K. E.: Nem én vezettem be, legfeljebb próbálom elterjeszteni. Ez a tudomány Daniel Goleman nevéhez fűződik, de több más tudós is foglalkozik az érzelmi intelligenciával.

Mondások – 74.,  Sík – Swift

Sík Sándor
A legszebb művészet tudod mi,
Derült szívvel megöregedni.

Köves Éva kiállítása az m21-ben

2017. november 10-én 18 órakor nyílik Köves Éva kiállítása a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában. Köves Éva az utóbbi tíz évben készült munkáiból ad közre reprezentatív válogatást, ugyanakkor e művek intermediális újraértelmezésére, reanimálására vállalkozik. Ebben Sztojánovics Andrea kreatív együttműködése volt segítségére. Az életmű legújabb fejleményeit, a pauszra készült, rendkívüli kézműves igényességű rajzok sorozatát a transzparencia jellemzi.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október IA Pécsi Harmadik Színház novemberi műsora

Színház, Pécs, 2017. november

A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói

Kiállítás, Budapest, 2017. október 5 – 2018. január 7.

Folyamatos emlékezet

Kiállítás, Budapest, 2017. szeptember 29 – 2018. január 7.

Forgószél – Nyilas Márta kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2017. október 20 – november 24.

Horváth Lóczi Judit – Precious Time

Kiállítás, Budapest, 2017. november 7- 29.

Köves Éva kiállítása az m21-ben

Kiállítás, Pécs, 2017. november 10 – december 8.

Nagy Gábor György – Örvény Tiff

Kiállítás, Budapest, 2017. november 14 – december 8.

Toldi Fotógaléria – emlék és mű

Kiállítás, Budapest, 2017. november 9 – 2018. január 14.

Álomnapló (részletek) – 7.

Valamelyik étteremben látom meg az egyéves forma kisfiút, ahogy ül a szomszédos asztalnál, és jóízűen falatozik. Egy tányérról szedegeti az arra készített falatkákat, felnőttek nincsenek a közelében, úgy tűnik, mintha ottfelejtették volna.

Tovább

Szélfútta homok

Gondolatok egy nyirádi cápafog-gyűjtés ürügyén /
A vén idő szegélyén üldögélek,
előttem a homokbánya partfala.
Mint a végtelen csillagüstökének
kőpora

Tovább

Miről írjak?

A törékeny múltról,
Az apró robbanásról
Miből kisarjadt a világ,
A szerelmek ízéről,
A porladó csontokról,

Tovább

Néprádió

Ötvenháromban került Tóth László MÁV pályamester és családja Békés megyéből Bács-Kiskun megyébe. Szolgálati okból helyezték át egy másik pályaszakaszra. Legalább is ez volt az indok. Tóth tudta az igazi okot, valaki beárulta a főnökeinél Békéscsabán, hogy az egyik pályaőrnek adott két vödör oltott meszet az építkezéshez, hogy a faluban lévő házát ki tudja javítani. Abban az időben még nem volt annyi tüzép, meg efféle telep, hogy csak úgy lehessen kapni meszet, cementet.

Tovább

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 20. rész

Nem könnyű feladat olyan emberrel csevegni, aki folyton azt lesi, mikor fogják kalapjukat a vendégek. Paula Hitler azonban jól ismerte a bátyóját, és olyan ügyesen vezette a purparlét, hogy Hitler nyelve is megoldódott lassacskán. Ekkor derült ki, mekkora tudás szorult a kis bajszosba.

Tovább

Messze jársz már / Kovács József Hontalannak

Messze jársz már,
hamiskás mosolyod
másokat vigasztal.

Tovább

Még

Még őrizgeti pompáját az erdő,
bíborszín köntösbe öltöztek a fák,
lám, csöndben úszik mind a bárányfelhő

Tovább

Elégett cigaretta

Innen nem hallom már a város zaját
Lassan nem hallom már egyáltalán
Amikor Bükk felé veszem az irányt
Néha migrénként hallom még talán

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés