Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

A GKI csökkentette idei növekedési prognózisát

A 2016. I. negyedévi gazdasági lassulás előre látható volt az EU-támogatások (emiatt az állami beruházások) idei apálya miatt. A lassulás azonban váratlanul látványossá sikeredett, mert erőteljesen kidomborodott a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása. Emellett egyes ipari területeken az első negyedévben értékesítési problémák jelentkeztek.

Megvannak a Petőfi Zenei Díj győztesei

VOLT100

A Telekom VOLT Fesztivál nyitó napján több tízezer néző előtt celebrált, mintegy két és fél órás, a hazai könnyűzene sztárjait felvonlatató show keretében kiosztották a honi zeneipar legjobbjait – különböző kategóriákban – első alkalommal elismerő Petőfi Zenei Díjat. Mi sem adhatott volna méltóbb keretet a hazai popipar legjobbjai elismerésének, mint a honi fesztiválpiac legszeretettebb vidéki fesztiválja, a legtöbb magyar zenekart és előadót felvonultató Telekom VOLT Fesztivál.

Tóth Krisztián Grand Prix-győztes Budapesten!

Remek magyar szerepléssel zárult a budapesti Judo Grand Prix: Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Ungvári Attila és Joó Abigél a dobogó harmadik fokára állhatott, Demeter Bendegúz és Waczulik Richárd pedig a hetedik helyen végzett.

Balla Jánosné: Csoda nincs, csak sok-sok munka

A Nők részvétele a politikában címmel tartott konferenciát az Európai Szocialista Párt Nőszervezete (PES Women) és a Magyar Szocialista Párt Nőtagozata. Nyitóbeszédében Gurmai Zita mindkét szervezet elnökeként bírálta a magyar jobboldalt a nőkkel kapcsolatos politikája és viselkedése miatt, és elemezte a BREXIT lehetséges következményeit. Beszédet mondott Tóbiás József.

Szigeti Szabó szürrealista miniatúrái

P1210314_x

Köveskuti Péter, a Junior Art Alapítvány kuratóriumának elnöke az alábbi szavakkal nyitotta meg Szigeti Szabó János festőművész barátunk, több Hetedhéthatár kiadású könyv illusztrátora mohácsi kiállítását június 25-én.

Őszintén a budapesti Bridzs Európa bajnokságról

Yves_Aubry_Szarvas_Istvan_1

1937 óta most rendeztek ismét Budapesten Bridzs világversenyt. Az 53. Bridzs Csapat Európa-bajnokság június 16-tól 25-ig tartott, szombaton ért véget. A 10 napos Eb különlegessége az volt, hogy az idei év legnagyobb sporteseményének számított Magyarországon, hiszen 38 ország 600 játékosa érkezett a fővárosba.

Mondások – 38.,  kínai – Knopfler

hernadi-laszlo-m

Amikor a szavak elveszítik jelentésüket, az emberek elveszítik szabadságukat. / Ha türelmes vagy dühös pillanatodban, száznapnyi bánkódást kerülsz el. / Az ember korlátlan lehetőségei elé a legtöbb akadályt önmaga állítja.

Ha péntek, akkor Villány!

Király Viktor

Király Viktor énekes, dalszerző, a negyedik Megasztár-sorozat győztese, a 2008-as „Év Hangja” nagyszabású ingyenes koncertjével folytatódik június 24-én 20.30 órai kezdettel a „Ha péntek, akkor Villány” elnevezésű programsorozat Villány Város Önkormányzata szervezésében.

Százhuszonöt éve szentelték fel az újjáépült pécsi székesegyházat

pecsi-szekesegyhaz_festmeny_100

1891 fontos év volt a pécsi egyházmegye életében: a székesegyház ekkor nyerte el mai alakját. A kilenc évvel korábban, 1882-ben megkezdett építési munkálatok célja az volt, hogy a millenniumi ünnepségekre a templom visszanyerje régi, egységes külsejét, felszámolva a különböző századok építészeti stílusainak eklektikusságát. Dulánszky Nándor püspök felkérésére Friedrich von Schmidt építész tervei alapján készült el 1891-re a neoromán stílusú székesegyház.

Miniatűrök – Szigeti Szabó János kiállítása

szigeti-2

Szigeti Szabó János festőművész barátunknak, szerzőtársunknak, több Hetedhéthatáros könyv illusztrátorának június 25-én, szombaton 18 órakor nyílik kiállítása a mohácsi Junior Art Alapítvány szervezésében a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

Összes cikk: I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I„Öt napig angyalok vagyunk, és az ördögöt is szívesen fogadjuk!”

Összművészeti fesztivál, 2016. augusztus 2-6.

„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2016. április 28 - október 29.

A francia forradalom emlékére

Kiállítás, Budapest, 2016. június 7 - 30.

A magyar modernizmust bemutató művészeti fesztivált rendeznek New Yorkban

Kiállítás, New York, 2016. május 7 - augusztus 14.

Jön a bábos!

Kiállítás, Pécs, 2016. április 30 - augusztus 21.

Kemény György kiállítása a Fészek Galériában

Kiállítás, Budapest, 2016. május 31 - június 30.

Picasso – Alakváltozások, 1895-1972

Kiállítás, Budapest, 2016. április 22 - július 31.

Útjaink

Kiállítás, Pécs, 2016. június 13 - 30.

Világtalanok

Kiállítás, Pécs, 2016. június 8 - július 3.

Zsolnay Fényfesztivál – 2016. július 1-3.

Fesztivál, Pécs, 2016. július 1-3.

Örökségem

Úgy érzem szelleme
most is körülölel,
tenyerébe zár,
mint kagylót a héja,
úgy óv mindentől.

Tovább

Jelenlét

Ne adj hitelt az örök kétkedőnek
mert kérdésével tévútra vezet
ne adj időt az örök elmenőnek
mert itt marad mindvégig teveled

Tovább

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 121.

petrozsenyi

2009 nyarán jelent meg az Ad Librum gondozásában 3. elbeszélés/novelláskötetem a Túrós puliszka. A könyvből ezúttal sajnos hiányzik az előszó. Megkérhettem volna ugyan Turai Kamil barátomat, írjon néhány sort.

Tovább

Útfélen feledve

markus_laszlo_100

Sorsom monoton
körforgása
a hét hat napján
azt sugallja,
nincs már szükség rám

Tovább

Mindentelenül

Hajnal_Eva_100

Apró lábaival nesztelenül lépked. Lassan közelít. Csak csend van és néhány kis szusszanás a kerti fán. Épp csak egy picike sóhaj, talán egy ima.

Tovább

Éjszakai üzenet

Borzsonyi_Erika

Éjjel arra ébredtem, hogy a szívem
valamit nagyon üzenni akar nekem.
A baj csak az volt, hogy morzejelekkel,
tititi-tátátá-tititi üzente nekem

Tovább

Június ’96 – haikuk

smelkasandor

Kamaszszerelmünk
pár napig élt csak, mégis
ma rólad írok.

Tovább

Ebéd utáni szieszta

T_Agoston_Laszlo

Ha én gazdag lennék, egy csapásra megoldanám a világ összes gondját ‒ morfondírozott magában Bódogfalvi Nagy Elek ebéd utáni sziesztára dőlve a heverőn, miközben a rádió halkan duruzsolta a délutáni híreket.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook