Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Műsorváltozás a Pécsi Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színház értesíti a nagyközönséget, hogy a 2017. január 24-i Piszkavas előadásuk László Csaba sérülése miatt elmarad. A színművész a január 17-i Komámasszony, hol a stukker? előadás során szenvedett a bal lábában részleges izomszakadást, ám óriási lélekjelenlétről és fegyelmezettségről téve tanúbizonyságot, mindebből a közönség nem vett észre semmit azon az estén.

Élő Költők Társasága – 25 költő, 25 színész

Az Örkény Színházban nem csak a „kötelező” versekre kíváncsiak, hanem a kortárs költészetre is. Ezért az Anyám tyúkja (2) -re készülve felkértek 24 kortárs költőt, hogy írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. Hogy ki kinek, azt évadnyitó társulati ülésükön sorsolták ki. Nem kötötték meg, ki miről írjon, vagy hogy a színész és a szöveg között miféle kapcsolat legyen.

Sólyom Katalin kapta a Tüke-díjat

A pécsi civilek kezdeményezésére létrehozott Tüke Alapítvány kuratóriuma 2004 óta minden évben díjat adományoz a városért sokat dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egy, esetenként két pécsi polgárnak. A díj átadásának napja minden évben január 21., Mária Terézia 1780-ban ezen a napon adományozta Pécsnek a Szabad Királyi Város rangot. A Tüke-díjat az idei évben Sólyom Katalin színművésznő vehette át a pécsi Dóm Kőtárban Habsburg Györgytől, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől, és Kerényi Jánostól, a Tüke Alapítvány elnökétől.

Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO Tanuló Város díját

Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pénteken. A közös kommüniké szerint az UNESCO idén tizenhat városnak ítélte oda a díjat, amelyet Magyarországon elsőként Pécs viselhet.

Mondások – 53.,  Murphy – Nichols

Murphy, Josepf – A lélek békéje nélkül nincs boldogság. / Napóleon, Bonaparte – A nagy emberek meteorok: felemésztik önmagukat, hogy fénnyel árasszák el a világot.

Pécsett lép fel a Chanticleer énekegyüttes

A Chanticleer San Franciscó-i Grammy-díjas énekegyüttes világszerte úgy ismert, mint a hangok zenekara, amely tizenkét férfihangból áll a szoprántól a basszusig. Az énekegyüttes január 31-én a pécsi Kodály Központban ad koncertet. A csapat az énekirodalom eredeti értelmezését adja a reneszánsztól a jazz és a populáris műfajokon át a legkiválóbb kortárs kompozíciókig, 500 év szerelmes témájú műveiből adva sokszínű válogatást.

Bölcs rabi a mellényzsebben – 8.

„A jó viccek százait azzal a boldog tudattal bocsátom megint útjukra, hogy mindenkinek használnak ebben a szomorú világban. Nem volna helyes cselekedet, ha megtartanám őket magamnak, miután én már jól kimulattam magam velük. Hadd menjenek, vidítsanak, kacagtassanak. Erős hitem, hogy az a könyv, amelyik ma mulattatni tud, rossz könyv nem lehet.”

Szavak, szavak, szavak… – VIII.

Folytatva az „r” betűt tartalmazó szavak indította gondolatsort, az ábécében több olyan hangzó is van, ahol a korai képírás nyomaira lelhetünk. Vegyünk egy újabb mássalhangzót, pl. az „l” betűt! Ehhez a hosszúkás, vékony betűhöz vertikális és horizontális tárgyakat társíthatunk, vagy valamilyen elillanással összefüggő fogalmakra asszociálhatunk.

Háromszor tapsolta vissza a közönség a Zuglói Filharmóniát

A Zuglói Filharmónia elődjét, a Szent István Király Szimfonikus Zenekart 1954-ben alapította Záborszky József karmester, zenepedagógus és zeneszerző. Záborszky József a zenekart az akkori I. István Gimnázium növendékeiből verbuválta. A kezdetben tizenhat tagú együttes két év múlva – immár 80 fővel – mutatkozott be a Zeneakadémián és csakhamar a hazai hangversenyélet meghatározó szereplőjévé vált.

25. Telekom VOLT fesztivál: június 27-július 1.

Az eddig bejelentett Linkin Park után újabb világsztár fellépőket tettek közzé a Telekom VOLT Fesztivál szervezői. A friss csomagban – mások mellett – olyan nevek sorakoznak, mint például Ellie Goulding vagy az Imagine Dragons, akik a földkerekség fontosabb fesztiváljain általában headliner helyet bérelnek, de jön a világ jelenleg No.1 DJ-je, Martin Garrix is.

Összes cikk: I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február IA Pécsi Harmadik Színház januári műsora

Színház, Pécs, 2017. január

Árny a kövön – Ország Lili művészete

Kiállítás, Budapest, 2016. december 17 – 2017. március 26.

I like Bartók – Új kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban a Bartók emlékév alkalmából

Kiállítás, Budapest, 2016. október 8 – 2017. február 5.

Kísérletek és kísértetek – Szűcs Attila festészete

Kiállítás, Budapest, 2016. december 15 – 2016. február 19.

Nagy Zsófi kiállítása a Fészek Galériában

Kiállítás, Budapest, 2017. január 17 – február 10.

Pécsett lép fel a Chanticleer énekegyüttes

Koncert, Pécs, 2016. január 31.

Szabó Dorottya: Állapot

Kiállítás, Budapest, 2017. január 10 – február 3.

Átszínezett álmok

Magamra húztam az éj sötét,
csillagporba hempergetett,
súlyos bársonydrapériáját

Tovább

poros versike

lebbenő
hajamba
fénykoszorút
fontam

Tovább

eszmélkedések

szavaimban rettenet
a téli eget fellegek
szorítják, védik, gyilkolják
mint homlokom a glóriák

Tovább

Hópehelytánc

Mesében, fehérben,
sűrű hóesésben
illegő-billegő
hó-fürtös Hófelhő

Tovább

Keserű vers

Mondd mit értél vele,
hogy olyanná neveltél,
amilyen te szerettél volna lenni?

Tovább

Kis könnyed csevej

Az introvertált emberek közé tartozom. Ránk – többek közt – az jellemző, hogy nehezen beszélgetünk, csacsogunk. Például hatalmas kihívás számunkra az a helyzet, amikor a buszon leül mellénk egy távolabbi ismerős.

Tovább

Töredék élet

Mióta megadatott
veled hálnom és
ébrednem, még
jobban fájnak a…

Tovább

Tanácsadók

Sötét, gonosz erők támadnak az Üveghegyen, meg a Brilltengeren is túli szél zúgatta nagyerdőre. Már akkor megjósolta ezt a Fehér holló, Leó császár udvari jósnője, mielőtt elkezdtek volna sárgulni a falevelek.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook