Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

A 18. POSZT díjazottai

Június 16-án este a díjátadó gálával véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A szakmai zsűri tagjai (Szamosi Zsófia színész, Trokán Péter színész, Falussy Lilla dramaturg, Csanádi Judit tervező, Rockenbauer Zoltán író, Bóta Gábor kritikus, Zsuráfszky Zoltán koreográfus), a színészzsűri tagjai (Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas, Molnár Zsuzsa Jászai Mari-díjas, Ungvári István Kisfaludy-díjas), valamint a három fős közönségzsűri a következő díjakat ítélte oda a versenyben résztvevő produkcióknak és alkotóiknak.

Freud vs. Jung: nárcizmus és őrület

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatai monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

Forgács Péter: Gens una sumus*

Nabokov igen korán találkozott a sakkjátékkal. Az apai család címerében két medve látható, amint egy sakktáblát közösen tartanak a mancsukban. A vadászat, a férfias sport után jól fog esni egy kis barátságos szellemi társasjáték a fűtött szobában, mondja ez a címer.

A lüktető ska követei és a horvát hagyományőrző tamburások is Villányba érkeznek

Június 15-én a PASO nagyszínpadi koncertjével folytatódik a „Ha péntek, akkor Villány” programsorozat. A Villányba látogatókat az ingyenes koncertek és családi programok mellett a horvát-magyar gasztro-udvar kóstolóval egybekötött látványkonyhája és a horvát Orahovica település kulturális produkciói is várja ezen a napon.

Molnár Zalán: A tőzsdén egyetlen biztos pont a bizonytalanság

Egyre több jel mutat arra, hogy hamarosan véget ér az elmúlt időszak fellendülése a pénzpiacokon – hangzott el a Napi.hu Top befektetések 2018 elnevezésű konferenciáján Budapesten a Gundel Éteremben, ahol Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője moderált. Szakértők szerint a magyar lakosság pénzügyi gondolkodásában fordulatra lenne szükség.

18. POSZT – Képes krónika

2018. június 7-én megnyílt a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Az oldalon a Találkozó eseményein készült képek tekinthetők meg. Érdemes visszanézni az oldalra, hiszen napról napra újabb képekkel bővül a tudósításunk!

Tőzsde konferencia 2018

A célunk az, hogy Magyarországon olyan tőzsde működjön, amely a gazdaság vérkeringésében katalizátorként tud részt venni, sok cégnek tud segíteni tőkéhez jutni – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatója Budapesten a Groupama Arénában nagy érdeklődéssel kísért Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 – A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján 2018 június 6-án.

Nagy Judit: Tizenöt év

2018. június 12-én 18.00 órakor nyílik a FÉSZEK Galériában Nagy Judit Munkácsy Mihály-díjas gobelintervező művész kiállítása, Tizenöt év címmel. A tárlatot megnyitja: Dr. Hóvári János diplomata, turkológus, történész. Fúvós hangszereken közreműködik: Vázsonyi János.

Adalék Trianonhoz

A magyarság legnagyobb nemzeti tragédiája: Trianon, 1920. június 4. Ezt a napot a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Amúgy gyásznap, mint október 6. és november 4. Több gyásznapunk van, de mindet csupán felsorolni is sok lenne.

Mozgás Éjszakája – negyedik alkalommal

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Ötpróba mozgalom kiemelt eseményét, a Mozgás Éjszakáját, amely Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidősport-fesztiválja. Az ingyenes, mindenki számára nyitott eseményen 16 sportágat próbálhatnak ki bajnokok és profi edzők segítségével a mozogni vágyók.

Összes cikk: I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július IA háború pillangói – Érosz a Nagy Háborúban

Kiállítás, Pécs, 2018. március 22 – június 24.

Arczok és láthatárok

Kiállítás, Pécs, 2018. május 8 – november 11.

Két hold fog fényleni Pécsett, a Zsolnay Fényfesztiválon

Fesztivál, Pécs, 2018. június 28 – július 1.

Kilátás – Kántor Ágnes kiállítása Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2018. május 25 – június 24.

KUCSKO – Chasing ideas with a birdcage

Kiállítás, Budapest, 2018. június 12-30.

Mindig nyíló virágok

Kiállítás, Pécs, 2018. február 23 – július 31.

Most jön a tizenegyedik!

Ördögkatlan Fesztivál, 2018. július 31 – augusztus 4.

Nagy Judit: Tizenöt év

Kiállítás, Budapest, 2018. június 12-29.

Permanens forradalom

Kiállítás, Budapest, 2018. április 6 – június 24.

Pinczehelyi Sándor: Plakátok és egyebek 2000-2018.

Kiállítás, Pécs, 2018. június 7-24.

Tizenkét produkció szerepel a Pécsi Nyári Színház műsorán

Színház, Pécs, 2018. június 21 – augusztus 12.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 49. rész

Teltek a napok. Hírünk a felsőbb szervek rosszallása ellenére is bejárta az É-2-t, ezzel párhuzamosan gyarapodott a minket kísérő szimpatizánsok száma is. Hitler ujjongott, elemében érezte magát. – Itt az ideje, hogy kezdjünk valamit a sleppünkkel – lepett meg egy szép napon.

Tovább

(jel)meztelenül

lelkem legmélyére
nem szűrődik be fény
a félhomály
bizarr s talányos

Tovább

az olvasás születésnapja

amikor julcsi néni elmondta
nagyon csodálkoztunk
hogy az olvasásnak is lehet születésnapja

Tovább

 Türelem

Végtelen Éned
Milliónyi képmásod
Zubog egy cseppnyi vérben
Csak várd ki a sötétben

Tovább

Sziszüfosz imája

Add meg nekem a követ,
felviszem a hegyre.
Mindennapi terhemet
hadd tegyem helyére.

Tovább

A nagy feleltetés

Már a folyosón hallani, ahogy csörgeti a kulcscsomóját. Ideges lehet. Nyilvánvaló, az előző osztály felhúzta az agyát. De hát péntek van, május, kint ragyog a nap, ugyan mi a frász lehet az, amin idegeskedni kell egy tanárnak. Még a végén röpdolit írunk.

Tovább

Akira kalandjai

Max, a kutyánk szereti Akirát,
búcsúzkodtak kint a teraszon.
– Kisgazdám, csak siess haza, kérlek,
hiányozni fogsz nekünk nagyon.

Tovább

Mióta a nyár

Mióta a nyár simogató szellő és lágy
napsugár helyett perzselő forrósággal
szakad ránk, már április derekán

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés