Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

Hortobágyi Cirill a Pannonhalmi Főapátság új főapátja

A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközösségének közleménye szerint 2018. január 6-án a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes Hortobágyi T. Cirill főmonostori perjel atyát választotta meg Szent Márton monostora új főapátjának. Ferenc pápa elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, 2018. február 16-án Cirill atyát pannonhalmi főapáttá, illetve a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusává nevezte ki. Hortobágyi Cirill atya a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik apát nyolcvanhatodik utóda.

kallós zoltán

Csupán így, kisbetűvel, akárcsak nemecsek ernő. Egy ember a sokak közül, aki akart és tett is valamit magyarságáért. Akkor, amikor ezt nem sokan becsülték, sőt voltak olyanak is, akik fel sem fogták tetteinek lényegét, fontosságát. Mezőség szülötteként már kora gyermekkorában találkozott a nemzeti kultúrák sokszínűségével, és ez egész életére hatással volt rá.

Megérkezett Magyarországra a BODY Kiállítás

Február 15-én a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit a világhírű BODY Kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal.

Szentgróti Dávid kiállítása Pécsett

2018. február 16-án 17.00 órakor nyílik Szentgróti Dávid festőművész kiállítása Pécsett, a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában. A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész, közreműködik: Ottó Dani. A tárlat 2018. február 28-ig tekinthető meg.

Az utolsó szolgálat

Hányatott sors, rengeteg megpróbáltatás és tragikus vég jutott vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek, aki 29 igazolt és 6 vélelmezett légi győzelmével a legnagyobb magyar ászpilóta volt. A csapásokat keményen állta. Olyannyira, hogy tettére egyetlen más példát sem találtam: mikor 1950-ben letartóztatta az ÁVH, az első pofont úgy adta vissza, hogy a kihallgató tiszt elterült a földön.

Tóth Károly 90 éves

2018. február 6-án nyílt meg barátunk és szerzőtársunk, Tóth Károly fotóművész életműkiállítása Pécsett, a Mecseki Fotóklubban, a Szent István tér 17. szám alatt. A tárlatot Tám László fotóművész nyitotta meg. A Budapesten élő művész élő telefonos bejelentkezésben köszöntötte a megjelenteket.

Gyermán – 80 (1938–1990)

Január utolsó szombatján egy emberöltő távolából jelent meg Pécsett Gyermán István hegedűművész, koncertmester zenében, szóban – aki január hónapban lett volna nyolcvanéves. A sors másként alakította életútját: 52 évesen hirtelen lezárult földi léte.

Sok év után újra Artista Bál volt a Fővárosi Nagycirkuszban

Február 12-én a Fővárosi Nagycirkuszban, hosszú évek után újra Artista Bált tartottak a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében.

Közel száz versenyzőt díjazott az NVESZ

A 2017-es kimagasló teljesítményük elismeréseképpen 34 sportág 59 férfi és női versenyzőjét, illetve csapatát díjazta keddi évértékelőjén a Nemzeti Versenysport Szövetség. Dr. Mészáros János elnök minden várakozást felülmúlónak nevezte az NVESZ első évét, amely során a sportolók 33 világbajnoki és 38 Európa-bajnoki elsőséget szereztek.

A Szebeni Műhely fotói a FÉSZEK Galériában

2018. február 20-án 18.00 órakor nyílik a FÉSZEK Galériában a Szebeni Műhely 2017-es Egri Alkotótelepének műveiből rendezett kiállítás. A tárlatot Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész nyitja meg. A kiállított képek szerzői: Bánkuti András, Bácsi Róbert, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett, Szántó György.

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I90 év, 90 ház, 90 fotó

Kiállítás, Pécs, 2018. január 26 – március 11.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2018. február

A Szebeni Műhely fotói a FÉSZEK Galériában

Kiállítás, Budapest, 2018. február 20 – március 8.

Az érzékelhető felosztása

Kiállítás, Pécs, 2018. január 11 – március 18.

Fedák Sári: Pécsett, ötvenedszer!

Színház, Pécs, 2018. február 26-27.

Mindig nyíló virágok

Kiállítás, Pécs, 2018. február 23 – július 31.

Szentgróti Dávid kiállítása Pécsett

Kiállítás, Pécs, 2018. február 16-28.

Látomások

Mindenhol ott vagyok,
A tavaszban és a nyárban.
Az aranyszínű őszben.
Ott vagyok a télben.

Tovább

félévi bizonyítvány

már mindannyian nagyon izgultunk
mert julcsi néni azt mondta
pénteken megkapjuk a félévi bizonyítványt

Tovább

Tudom

a kereszténység, ha kényszerítik, nem igazi
tudom
a határokat az állam tiszte megőrizni
tudom

Tovább

Megíratlan levelek (2.)

Özv.Lorántffy Zsuzsannának, Erdély fejedelem asszonyának, személyesen! Kegyelmes asszonyom! Nagy az én reménységem, hogy jelen levelem, a minden oldalról szorongató zavaros állapotok ellenére, jó egészségben találja fenségedet.

Tovább

Angyal

A halhatatlan pillanat
ragyogásában
az örökkévalóság
mulandó tökélyének
angyalszemeként forogsz

Tovább

A Tesla

Februári éjszaka. A külvárosi utcán autók parkolnak egymás mellett. Kerek szélvédőkkel bámulják a csillagos eget. – Hát igen… – szólalt meg egy rozzant furgon – az első autó az űrben. – Ami engem illet – mondta egy vén Zsiguli – nehéz elképzelni, hogy most ott kering fent, a fejünk felett.

Tovább

Télen

Télen hónak, hidegnek kell lennie,
gondoltam pár napja, elnézve a
duzzadtan ringó rügyeket, hóvirágot

Tovább

Telepátia

Mégis létezik,
mégis van telepátia
egyidőben ébredés
egyidőben létezés

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés