Hetedhéthatár
Közérdekű magazin

24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 6-ától

Budapest a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik április 6-13. között. A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből. A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. Utóbbi rendezője, Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra! A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz.

Góbéságok – 3.

Házsártos, veszekedős felesége volt az egyik székelynek, s ezt hallván a helybeli patikus üzent neki, hogy van erre egy jó orvossága. Amikor a székely elment hozzá, adott neki két jókora pofont, azzal, hogy ezt adja be a feleségének, ilyen betegségre ez az orvosság.

110 éves a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség

Európa első egyetemi sportszövetsége, a nemzetközi Jean Petitjean-díjjal kitüntetett Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség idén ünnepeli fennállásának 110. évfordulóját.

Gebauer Ernő emléktáblájának megkoszorúzása

Gebauer Ernő festőművész halálának 55. évfordulóján a 2012-ben megrendezett emlékév szervezésében és lebonyolításában közreműködők, valamint a festőművész tanítványai, munka- és pályatársai, tisztelői koszorúzást és megemlékezést tartanak a művész egykori lakóháza előtt, a 2012-ben dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere által felavatott emléktáblánál.

Szabó László: újabb tizenöt képviseletet nyitottunk az utóbbi időben

A Mediaworks tulajdonában lévő Világgazdaság gazdasági napilap 2017. évi első konferenciáját rendezte Budapesten március 7-én, ahol a legnagyobb érdeklődés a Külgazdasági és Külügyminisztérium második embere, dr. Szabó László miniszterhelyettes előadását kísérte.

A bodorpali

Csupán csak így, kisbetűkkel. Gondolom, odaátról megbocsájtod nekem, hiszen Nemecsek nevét is így írták be a naplóba. Hogy honnan vettem a bátorságot csak úgy lebodorpalizni Téged?

Budapesten március 15-én átadták a Szabad Sajtó díjait

A Szabad Sajtó Alapítvány idei díjait Rónai Egon, az ATV műsorvezetője; Láposi Elza, a Népszava Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója és Szüts Miklós festőművész vette át Kránitz László alapítványi elnöktől és Molnár Gyula pártelnöktől.

Mondások – 57.,  Pausztovszkij – Petőfi

Pausztovszkij, Konsztantyin – A boldog napokra várakozás néha jobb, mint maga a beteljesedett boldogság. / Pavlenko, Pjotr – Az életet nem azok a napok jelentik, amelyek elmúltak, hanem azok, amelyekre emlékezünk.

Góbéságok – 2.

– Pincér, hozzon egy üveg vörösbort!
A pincér hoz, de a székely kérdezi:
– Van fehér boruk is?
– Van, kérem.

Káplár László Jó Ember Díj – 2017

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium jelenlegi és korábbi tagjaiból, valamint felkért személyekből álló döntéshozó testület.

Összes cikk: I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I„Mentés másként…” – Mi marad az újmédia-művészetből?

Kiállítás, Budapest, 2017. február 24 – március 26.

70kedés – Schubert Péter tervezőgrafikus kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2017. február 17 – március 31.

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2017. március

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Koncert, Pécs, 2017. április 28.

Április 6-án startol a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten

Filmfesztivál, Budapest, 2017. április 6-13.

Árny a kövön – Ország Lili művészete

Kiállítás, Budapest, 2016. december 17 – 2017. március 26.

Faust, az elkárhozott – március 31-én Pécsett

Balett, Pécs, 2017. március 31.

Nádler István – Közép

Kiállítás, Budapest, 2017. március 8-31.

Struktúra és gesztus

Kiállítás, Pécs, 2017. március 3 – március 26.

Szilágyi Teréz – Valamivel kisebb a legnagyobb körnél

Kiállítás, Budapest, 2017. március 21 – április 14.

Madaraim csendjében

Csukott ablakon át
hallom énekét, gyorsan
ablakot nyitok, és a kora
reggeli csendben, még alig
felkelő nap szelíd fényében

Tovább

A macska meg a cinege

A nap sugarai szikrázva pattantak vissza a frissen hullott hóról és a fák ágain ugrándozva kergetőztek, mint afféle tavaszi részegségre ébredt fenyőrigók. Vagy cinegék? – gondolkodott el az ablak előtt állva Baranyai, az író.

Tovább

Szellempillanat

Kérlek szabadítsd fel a lelkem!
Repülni vágynék a kormos város felett

Tovább

A toll-egér

A sors úgy hozta, hogy nagyszüleim legifjabb leánya esküvői korba került; lett tehát eladóvá, mint ahogy ezt az állapotot abban az időben említeni szokták. E hír gyorsan körülfutotta környékünket.

Tovább

Ellentétek

Te vagy a fény, Én a sötét éjjel
Te vagy a hűs víz, Én a forró étel
Te vagy a szél, Én tépett fák

Tovább

Cudar világ

Tétován csavarodik
fel az est
a kopottas,
rozsdamarta bádogkeresztre.

Tovább

Még téli – haikucsokor

Macskalábnyomok
a hóban s kis vonatfütty
töri meg csendem.

Tovább

Szerelem

Csak egymás mellett…
Csak kéz a kézbe…
Egy fűzfa lombja?
Egy csók reménye!

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 IArchívum

Facebook